Paylaş
Muhtarlık Türkiye'nin idari sisteminde en eski müesseselerden biri. Hemen hemen modernleşmeyle yaşıt olan bu sistem, günümüzde yeni işlevler üstleniyor.
Bugüne kadar Hürriyet İstanbul'da birçok muhtarın haberini yaptık. Bunlar genellikle mahalleli olarak özlediğimiz, istediğimiz yerel yönetici örnekleriydi.
Ama ne yazık ki, İstanbul'un büyük bir bölümü için hálá muhtar dediğimizde, aklımıza ikametgah senedi ve nüfus kağıdı sureti veren kişi geliyor.
Bu iki noktada da muhtarların konumu tehlikede üstelik.
Bir kere muhtarların hazırlayıp imzaladığı nüfus kağıdı sureti, yasal olarak geçerli değil. Bu yetki, onlardan alınıp noterlere verilmiş durumda.
İkametgah senedine gelince, son zamanlarda onda da bazı pürüzler ortaya çıktı. Tüketici kredilerini takipte zorlanan birçok banka, böyle bir kredi talebinde bulunan kişinin adresinden emin olmak için muhtarın hazırladığı ikametgah senedi yerine, çeşitli telefon ve su faturalarını tercih ediyor.
Muhtarlık müessesesinin bu güvensizlik üzerinde durup düşünmesi ve bununla mücadele etmesi gerekiyor.
Oysa düşünün, muhtarlık sadece ikametgah senedi ve nüfus kağıdı sureti hazırlamak değildir. Köylerde, çok eskiden düzenlenmiş kanunlara göre, muhtarların çok önemli görevleri var.
Kentlerde ise muhtar yerel demokrasinin ilk basamağı. İstanbul'daki bütün muhtarların mahallelerine sahip çıktığını, muhtarlardan ilçe belediye başkanları ve kaymakamlara, oradan büyükşehir belediyesine ve valiliğe kadar yükselen bir zincirin gerektiği gibi çalıştığını düşünün: Şehrin birçok meselesi hallolurdu!
Muhtara yasalar oldukça geniş yetkiler vermiş. Onlar da kendi semtlerinde, bu semtin özelliğine göre işlevlerini geniş bir yelpazeye yayabilir, hizmetlerini çeşitlendirebilir ve güçlerini arttırabilirler.
Cihangir Muhtarı bu tür muhtarlardan biri.
FAKS: (212) 677 04 21 E-MAIL: agur@hurriyet.com.tr
Paylaş