Paylaş
Bu tutku nasıl başladı?
- İlk yurt dışı yolcuğumu 25 yaşındayken yaptım. O yaşıma kadar Marmara Bölgesi’nin sınırlarından dışarı çıkmamıştım. Sonra her fırsatta tekrar yurt dışına çıkmaya çalıştım. O dönemde özellikle Avrupa’ya seyahat bugünkünden çok daha zordu. Her ülke farklı bir vize sistemi uyguluyor ve farklı para birimi kullanıyordu. Farklı kültürlere karıştıkça seyahat tutku haline geldi.
Talin
Kaç ülkeyi gezdiniz, ilk seyahatiniz nereye oldu?
- 70'den fazla ülke gezdim. Kısa gezileri tercih ettiğim için özellikle Avrupa ve Ortadoğu’yu ağırlıklı olarak gezdim. İş ile ilgili olarak ise Uzak Doğu’daki birçok ülkeye defalarca gitme fırsatım oldu. İlk gittiğim ülke İtalya’ydı ama daha sonra bu ülkeye 100'ün üzerinde giriş yaptım. Sanırım İtalya’yı İtalyanlardan daha iyi gezdim. Bu ziyaretler sayesinde kısmen İtalyancayı anlar hale geldim. Şimdi de bir kitap projesi üzerinde çalışıyorum.
Venedik
Bu proje nasıl ortaya çıktı?
- Kitabın adı 'Hafta Sonu Avrupa' olacak. Bu kitabı aslında arkadaşlarımın baskısı sonucu hazırlamaya başladım. O kadar farklı yerlere, o kadar kısa süreler için gittim ki gezgin arkadaşlarım bile şaşırmaya başladılar. Örneğin birkaç kere sadece hafta sonu için Atlantik kıyısına gidip, 48 saat içinde geri döndüm. Bunları arkadaşlarımla paylaştığımda düşük maliyetli, kısa süreli seyahatleri bir gezi kitabında toplamam için beni teşvik ettiler. Bu kitapla farklı şehirlerdeki kısa süreli konaklamalarda, düşük maliyetle şehrin ruhunu yakalamak için püf noktalarını anlatmaya çalışıyorum.
Cinque Terre
Bir de seyahat üzerine radyo programınız var...
- Evet... Pazartesi günleri 'Abbas Yolcu' isimli bir radyo programımız var. Türkiye Gezginler Derneği’nden arkadaşlarla bu programı koordine ediyoruz. Çok keyifli bir şey... Çünkü her seyahat bir deneyimdir. Bu deneyimlerde size her kademede dünya vatandaşı olmayı, farklı görüşlere, kültürlere açık ve ön yargısız olmayı öğretir.
Aynı zamanda her seyahat bir program çerçevesinde planlanmış olsa da, anın güzelliği yaşamak için size fırsatlar sunar. Bunları yakalayabildiğiniz zaman da kendinizi hiç olmadığınız kadar mutlu hissedersiniz. Tüm bu duyguları programda yaşatmaya çalışıyoruz. Seyahat üzerine her şeyi konuşuyoruz.
Bilbao
En çok hangi ülke sizi etkiledi?
- Kuzey İspanya'nın Bilbao bölgesi çok etkileyiciydi. Burası İspanya’nın pek turistik olmayan bir bölgesi... Guggenheim Müzesi ve şehri ikiye bölen Nervion Nehri üzerindeki köprüler ve şehrin nehir üzerindeki yansımaları gezimi unutulmaz kılan güzelliklerdi. Ayrıca Bask Bölgesi Avrupa’da lezzetin en tepe noktası olarak bilinir. Michelin yıldızlı en fazla restoran San Sebastian Bölgesi’nde bulunuyor.
Seyahat sizce maliyetli bir durum mu?
- Seyahat pahalı bir hobi değildir. Organize olduğunuz zaman çok uygun maliyetlerle gezebilirsiniz. Birçok hava yolu şirketi sık sık uygun kampanyalar düzenliyor. Ayrıca bazen bir şehre gidip oradan dönmek yerine farklı bir noktadan dönmek çok daha ekonomik olabiliyor. Konaklama ve yeme-içme maliyetiyle ilgili olarak Avrupa’nın göbeğindeki bazı ülkeler mevsime bağlı olarak inanın Türkiye’de alışkın olduğumuz fiyatlara göre çok daha ekonomiktir. Örneğin Karadağ’da geçireceğiniz bir tatil size Antalya’daki beş yıldızlı otellerden daha ekonomik gelecektir. Üstelik denize sadece altı-yedi metre mesafedeki otellerde konaklayabilir, son derece taze deniz ürünleri yiyebilirsiniz.
Polignano A Mare
Siz de bu doğrultu da mı hareket ediyorsunuz?
- Evet... Gittiğim yerlerde şehir merkezinde kalmaya çalışıyorum. Lüks olmayan ancak temiz bir hotel genellikle ihtiyaçlarımı karşılıyor. Ayrıca konaklama noktasının şehir dışında olmaması hem ulaşım maliyetlerini olumlu yönde etkiliyor hem de kısa süreli gezilerimde vakit kaybını ortadan kaldırıyor. Ziyaretlerim sırasında alışverişe pek vakit ve para harcamam ancak yerel lezzetlere her zaman açık olmuşumdur. Turlarla geziye pek sıcak bakmasam da bazen çok uygun fiyatlarla turlar bulabilmek mümkün. Ancak bu durumda tura genellikle konaklama ve uçak bileti için katılıyorum. Şehir içindeki panoramik turlara veya ekstra gezilere katılmamayı tercih ediyorum.
Bundan sonraki rotanız neresi, yeni projeleriniz var mı?
- Yeni rotalarım şimdiden hazır. Asıl büyük projem 2017'de olacak. Güney Amerika’yı ziyaret etmeyi planlıyorum. Daha önce bu bölgeye hiç gitmedim. Bolivya, Uruguay, Peru ve Şili… Uçak bileti dahil 14 günlük ziyaret için bütçem 5 bin lira civarında. Tek sorun bu yolculuk sırasında çok sayıda otobüs ve tren yolculuğu yapılacak olması... Sırt çantasıyla geziyi yapacağım.
Bilbao, Santiago de Compostela Katedrali
Gezgin olmak nasıl bir duygu?
- Düzenli bir işim var ancak akıllı planlamalarla işi gezmek olan kişiler kadar ben de seyahat yapabiliyorum. Bu açıdan artık kendimi ben de gezgin olarak görebiliyorum. Ayrıca vaktim yok konusunu doğru değil, sadece hafta sonları içinde tüm Avrupa'yı ve Ortadoğu'yu gezebilmek mümkün. Gezmek ve keşfetmek muhteşem bir his... İnsana inanılmaz yaşam enerjisi veriyor.
Gezginle turist arasındaki fark nedir?
- Turistler genellikle bir rehberle belli bir rota da kalır. Rota dışına çıkmak istemez. Gezginler ise bu konuda daha özgürdür. Rota dışına çıkar, halkla kaynaşır, yerel lezzetlere açıktır, çevreye çok saygılıdır ve daha az alışveriş yapar.
Paylaş