Oktay Volkan ALKAYA / oktay.alkaya@hurriyet.com.tr
Tatilde doğru oteli seçmenin en sağlıklı yolu
Hepimiz tatile çıkmayı seviyor ve çoğu zaman da uzaklara, daha önce gitmediğimiz yerlere gitmeyi istiyoruz. Basit bir yaz tatili için bile daha önce gitmediğimiz bir beldede, daha önce bulunmadığımız bir işletmeye kendimizi atıyoruz. Bu şekilde tatili kötü geçen, yanlış tercih sebebiyle de tatili burnundan gelen insanların sayısı da bir hayli fazla. Peki işini sağlama almayı seven bir tatilci gideceği yeri ve oteli nasıl seçmeli? İşte püf noktaları...
1. Her fotoğrafa inanmayın!
Özellikle işletmelerin kendi sitelerinde yayınladığı, reklam amaçlı pek çok internet sitesine ve tur firmalarına dağıttıları fotoğraflara inanmayın. O cennet gibi sahiller birer foto montaj mucizesi olabilir. Peki yapmanız gereken ne? Öncelikle Booking.com ve Tripadvisor gibi pek çok sitede otelde konaklayan, konaklamış kişilerin paylaştığı görseller bulunuyor. Bu görselleri dikkatlice incelerseniz hayal kırıklığı ihtimaliniz o kadar azalır.
2. Yorumları doğru değerlendirin
İnternet üzerinde otelde daha önce konaklayan kişilerin yorumlarını okurken çok dikkatli olun. Söz konusu yorumların eski ya da yeni olması her şeyi değiştirebilir. Misal otele 2006'da gitmiş birinin yaptığı olumlu ya da olumsuz yorumları okuyorsanız bugün için bir anlam ifade etmeyecektir. Aynı şekilde Akdeniz bölgesinde Kasım ayında deniz tatiline giden birinin "Çok kötüydü memnun kalmadım" gibi yorumları, yanlış mevsimde gittiği tatilin yarattığı moral bozukluğu ile kaleme alınmış olabiliyor. En sağlıklı yorumlar sizin tatile gitmeyi düşündüğünüz ay için son iki sene içerisinde yapılan yorumlardır.
3. Youtube diye bir şey var
Artık pek çok tatilci gittikleri oteldeki tecrübelerini videoya çekip yayınlayabiliyor. Youtube'da gideceğiniz otelde sıradan bir müşterinin çektiği videolar var mı diye bir bakın. Ufkunuzu açacak bu videolar vereceğiniz son kararı etkileyecektir. Bir bakmışsınız otel görevlisinin kötü hizmetini görüntüleyen bir video karşınıza çıkmış...
4. Otelin kötüsü şikayetten belli olur!
Bir otelle ilgili şüphelerinizi ortadan kaldırmak istiyorsanız, otelin adını yanına "şikayet" yazarak Google'da bir aratın karşınıza çıkan yorumları detaylıca okuyun ve değerlendirmenizi ona göre yapın!
5. Checkin ve Hashtag ile otel seçilir mi? Seçilir!
Sosyal medyada gitmek istediğiniz otelle iligili yapılan yorumları ve orada çekilen fotoğrafları Checkin ve Hashtagleri özellikle Instagram ve Twitter'da arattığınız zaman da bulabilirsiniz ve bu alanlarda da sizi ikna edecek veya vazgeçirecek çok fazla veri bulabilirsiniz.
6. En güzel otel cevap veren oteldir!
Booking.com ve Tripadvisor'da pek çok otel kullanıcıların yaptığı yorumlara cevap vererek övgülere teşekkür ediyor ya da sıkıntıları çözüyor. Burada otellerin verdiği cevaplar sizin için çok önem taşıyabilir. Misal memnuniyetsiz bir müşteriye cevap verilirken kullanılan kaba uslup sizin otel personeli hakkında belli bir intibaya sahip olmanızı sağlayabilir.
7. Yurtdışına giderken...
Eğer Avrupa'ya gidiyorsanız uçak ve konaklama hizmetinizi kendiniz ayarlayarak tur şirketlerine fazladan ödeyeceğiniz masraflardan kurtulabilirsiniz. Ancak Hindistan, Maldivler, Çin, Peru, Seyşeller gibi uzak bölgelere gidiyorsanız bir tur şirketinin güvencesini arkanıza alın. Gideceğiniz bu tarz uzak ve farklı ülkelerde ekstradan ödenecek vergilerden tutun, şehir içi ulaşımda yaşacağınız şoklara kadar pek çok sürpriz sizi bekliyor olabilir. Misal Hindistan Goa'yı resimlerinden görüp beğendiniz rezervasyonunuzu yapıp gittiniz, Goa'da ulaşım tam bir çılgınlık.
Ya da Maldivler'e rezervasyonunuzu yapıp gittiniz ayak bastığınızdan itibaren sizen alınan ekstra vergiler tatil için ayırdığınız bütçeyi krize sokabilir hatta Maldivler'de beş parasız mahsur bile kalabilirsiniz!
8. Oda seçmek bir sanattır
Çoğumuz otel rezervasyonunu yaparken oda konusunu "Yahu nasıl olsa gece yatacağız sadece" diyerek pek önemsemiyor ama tatili zehir edebilecek en önemli unusrlardan biri de oda faktörü! Ucuz olsun diye alınan standart odalarda başınıza gelebilecek sürprizlere hazırlıklı olmak için öncelikle odanın daha önceden başka müşteriler tarafından çekilmiş fotoğraf ve videolarına kesinlikle bakın! Bununla birlikte bazen oda çok güzel olup fiyat çok uygun gözükebilir, ama fiyat sadece oda+kahvaltı için ise ve dışarıda değil otelde yemek yemek istiyorsanız kesinlikle otelin yemek menüsü fiyatlarını araştırın.
9. Deniz tatili için incelenecek şeyler: Deniz, kum, güneş!
Bazı oteller vardır fotoğraflarına bakarsınız cennet gibidir, gidersiniz gerçekten de cennette bulursunuz kendinizi ama iş denize girmeye kalkınca hayal kırıklığı olabilir. Deniz suyu sıcaklığı deniz turizmi için büyük önem taşıyor. Kimisi soğuk suya kimisi sıcak suya girmek istemez, tatil yapacağınız otelin bulunduğu bölgedeki deniz suyu sıcaklığını kesinlikle araştırın! Kum aynı şekilde büyük önem taşıyor, deniz çok temiz olabilir ama taş ve kayalık bir zemin sizi yüzmekten soğutabilir de!
Kum da gideceğiniz yerde incelemeniz gereken bir faktör. Güneşin ise şöyle bir handikapı olabilir, çoğu kişi öğle saatlerinde denize iniyor ancak sabah erkenden de deniz keyfi yapmak isteyenler vardır. Otelinizin bulunduğu sahil günbatımına bakıyorsa ve yüksek dağların eteğindeyse, sabah saatlerinde sizi mutsuz edebilecek bir serinlikle imtihan olabilirsiniz aman dikkat...
10. Açlık çok kötü bir şey...
Tüm öğünlerinizi konaklayacağınız otelde yiyecekseniz kesinlikle otelin yemeklerini bir araştırın. Misal et yemiyor olabilirsiniz ama otelin de etsiz yemek menüsü çok zayıftır hüsran olabilir. Diyelim ki öyle oldu, siz her ihtimale karşı gideceğiniz beldede güzel yemek yiyebileceğiniz mekanları önceden bir araştırın. Harika bir otelde tatil yapıp açlıktan bayılanlar yok değil...
11. Ulaşım deyip geçmeyin
Gideceğiniz otelin özel ulaşım hizmeti yoksa, otobüs ya da uçaktan ineceğiniz noktadan otele nasıl ulaşacağınızı da önceden planlayın. "Hele bir gidelim, bir yolunu buluruz" diyenlerin tatilin ilk gününü şehir içi ulaşım skandalıyla geçirdikleri sıkça görülmüştür. Kim bilir belki de ulaşacağınız otele giden tek vasıta tabanvay bile olabilir!
12. Son karar en doğru karardır
Pek çok durumda verdiğiniz ilk karar en doğru karar olabilir ama mesele tatile çıkmaksa son kararınızı vermek için biraz zaman ayırın. Saydığımız tüm bu adımları gözden geçirerek olası bir krizin önüne geçin. Bütün bir sene çalışıp, alın terinizle biriktirdiğiniz paralarla tatile çıkıyorsunuz hem cebinize hem size yazık işinizi şansa bırakmayın.