Güncelleme Tarihi:
Yunanistan'ın Girit Adası açıklarında bir deprem meydana geldi. AFAD, Ege Denizi'ndeki depremin büyüklüğünü 6.0 olarak açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 6.1 olarak bildirdi. Deprem yaklaşık 18 kilometre derinlikte gerçekleşti.
TSUNAMİ UYARISI YAPILDI
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), meydana gelen depremin ardından tsunami uyarısı yaptı.
EMSC; Türkiye, Yunanistan, Portekiz, Fransa ve İtalya'daki halkın güncel bilgilere ulaşabilmesi için yerel makamlara başvurmaları tavsiyesinde bulundu.
ARTÇI DEPREMLER YAŞANIYOR
Kandilli Rasathanesi'nden paylaşılan son bilgiye göre Ege Denizi'nde 6.0'lık depremin ardından bölgede 3.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
PROF. DR. NACi GÖRÜR DEPREMİN ETKİSİNİ DEĞERLENDİRDİ
Prof. Dr. Naci Görür deprem sonrası X hesabından paylaşımda bulundu. Naci Görür, 'Bu sabah Ege Denizi’nde, Girit’in kuzeyinde, Santorini Adası güneyinde 6,1 deprem oldu. Deprem Helen-Kıbrıs Yayı boyunca Anadolu Levhasının altına dalan Afrika Levhası üzerinde oldu. Onun için odak derinliği 73 km derinde, dolayısı ile etkisi az. Geçmiş olsun.' ifadelerini kulladnı.
6.0'LIK DEPREM SONRASI DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Prof. Dr. Süleyman Pampal Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
'Burası Girit'in kuzeyinde sonbaharda deprem fırtınasının yaşandığı bölge. Hem volkanik hem sismik faaliyetin iç içe geçtiği bir yer. 2011'de benzer deprem fırtınası geçirmiş bir bölge. 6'ya kadar depremler olmasının normal olduğunu o dönem de söylemiştik. Bu bölgeler faylarıyla geçmiş sismik aktivitesiyle iyi bildiğimiz bir bölge.
Asıl Girit hattının güneyindeki dalma batma hattı dediğimiz Helen Yayı üzerinde meydana gelebilecek depremlerin daha büyük, 8-8.5, büyüklüğünde depremler üretebileceğini biliyoruz. Bizim kıyılarımızda çok büyük hasar yaratacak bir deprem değil. Bize 170 km uzaklığında.
'LEVHA SINIRINDAKİ DALMA BATMA HAREKETLERİ TSUNAMİYE NEDEN OLABİLİYOR'
Kısmen bize uzak olmakla beraber bu 8-8.5'lik depremler hem birincil etkisi yıkıcı olacak depremler olabilir. Hem de ikincil etkisi tsunami olabilir. Levha sınırındaki dalma batma hareketleri tsunamiye neden olabiliyor. Levha sınırındaki depremler çok önemli tsunamilere neden olabilirler. Depremlerin bize uzak olmasından kaynaklı korkacak bir şeyimiz yok demek yanlış olur.
Geçmişte burada yaşanan büyük depremler Muğla, Antalya, İzmir kıyılarında çok büyük izler bırakmış.'
Pampal, bu depremin 8-8.5 büyüklüğünde bir depremi tetikleme olasılığı olmadığını belirterek, 6'lık sarsıntının Santorini'deki deprem fırtınasının bir parçası olduğunu dile getirdi.