Güncelleme Tarihi:
Düzce’de kamusal iletişimde sosyal medyanın bilinçli ve etkin kullanımını sağlamayı amaçlayan “Dijital Okuryazarlık ve Dijital İletişim Becerileri Eğitimi”, iki gün boyunca alanında uzman isimleri katılımcılarla bir araya getirdi. Düzce Valiliği öncülüğünde, İçişleri Bakanlığı destekleriyle, Düzce Belediyesi ve Düzce Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Dijital Okuryazarlık ve Dijital İletişim Becerileri Eğitimi”nin ilk gün oturumları, Düzce Üniversitesi (DÜ) Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Düzce Valisi Selçuk Aslan ve eşi Pınar Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, davetli konuşmacılar, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve basın mensupları katıldı.
SAĞLIKLI İNTERNET SAĞLIKLI TOPLUM DEMEK
Etkinliğin açılışında konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan, iletişim teknolojilerinin dünyada etkin kullanıldığını söyledi. Ülkeler fiziki olarak birbirinden uzak olsalar bile iletişim teknolojileri sayesinde çok kısa sürede birbirleriyle iletişim kurabilecek yakınlıkta olduğunu belirten Aslan, “Günümüzde sosyal medya sayesinde kurumsal politikaların kamuoyuyla paylaşılarak çok geniş kitlelere ulaşım imkânı vardır” dedi. Sosyal medyanın sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları için vazgeçilmez iletişim kanalları olduğunu belirten Vali Aslan, geri dönütler alınması noktasında da kamuoyunun tepkisinin hızlı bir şekilde ölçülebildiğini belirtti. Sosyal medya araçlarının doğru bir şekilde kullanıldığında şeffaflığa, vatandaşların kamu çalışmalarına daha fazla katılmasına katkı sunduğunu da dillendiren Aslan, kamu kurumlarının sosyal medya kanallarında bulunmasının zorunluluk haline geldiğinin altını çizdi. Dijital okuryazarlık ve dijital iletişim becerilerine sahip olmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Vali Selçuk Aslan, bu becerilerin; bireylerin sosyal medya kanallarını etkin, doğru ve güvenli bir şekilde kullanabilmesi, üretilen içeriklerin doğru okunabilmesi ve özgün içerik oluşturulabilmesi gibi birçok önemli fayda sunduğunu da ifade etti. Proje ile bilinçli kurum, etkili paylaşım ve bilinçli vatandaş kavramlarını anlama ve sistematik bir bütünlük içinde sunmayı hedeflediklerini belirten Selçuk Aslan, “Sağlıklı internet kullanımı, sağlıklı toplum ve güvenli gelecek demektir” dedi.
ÇAĞIN GEREKLİLİKLERİ ARASINDA YER ALIYOR
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilgiye erişimden siber güvenliğe, dijital medyadan etik değerlere kadar birçok konunun ele alındığı programın, alanında uzman konukların katkılarıyla dijital dünyada bilinçli bireyler yetiştirmeye büyük katkı sağladığını ifade etti. Rektör Sözbir, üniversite olarak sadece bilgi üretimi ve bilimsel çalışmaların yanında, topluma katkı sunma, rehberlik etme, bireylerin dijital dünyada etkili, güvenli ve bilinçli bir şekilde var olmasına destek olmayı da amaçladıklarını dile getirdi. Dijital okuryazarlığın sadece teknoloji kullanabilme becerisi olmadığını belirten Sözbir, doğru bilgiyi bulma, analiz etme, kullanabilme ve etkileşim içinde olabilmeyi de kapsadığına işaret etti. Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir sosyal medyanın bilgiye erişimini kolaylaştırdığını ancak bilgi kirliliğine de yol açtığını kaydetti. Eğitimin önemine vurgu yapan Sözbir, “Bireylerin doğru bilgiye ulaşma, bilgiyi eleştirel süzgeçten geçirme ve dijital araçları bilinçli kullanma etkinlikleri, çağın gereklilikleri arasında yer almaktadır” ifadesini kullandı. Akademik birikimi ve bilimsel yetkinlikleri kullanarak toplumda farkındalığı artırmanın da Düzce Üniversitesi’nin en önemli görevleri arasında olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, programın düzenlenmesinde emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.
ALANINDA UZMAN İSİMLER ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ
Yoğun ilgi gören eğitime, kurum müdürleri, akademisyenler, kamu personelleri ve öğrenciler katıldı. Eğitimler kapsamında dijitalleşen dünyada doğru bilgi paylaşımı, kriz anlarında etkili iletişim stratejilerinin geliştirilmesi ve dijital etik çerçevesinde hareket edilmesi konularında farkındalık oluşturulması hedeflendi. Etkinlikte, dijital medya okuryazarlığı, dijital iletişim becerileri, dezenformasyon ve çözüm önerileri ele alındı.
Birinci oturumun ilk konuşmacısı Doğuş Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Anıl Durmuşahmet “Dijital Okuryazarlık Nedir?” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Anıl Durmuşahmet sunumunda enformasyon çağı, toplumsal dönüşüm ve dijital öğrenme konularına değindi.
İlk oturumun ikinci konuşmacısı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan İletişim Uzmanı Dr. Zeynep Zelan “Dijital Medya ve Enformasyon, Ağ Toplumu ve Dezenformasyon” başlıklı konuşmasıyla programa katkı sağladı. Dr. Zeynep Zelan dezenformasyon kavramından bahsederek, dezenformasyon türleri, mücadele yöntemleri ve yapay zeka destekli dezenformasyon konularıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
İkinci oturumun ilk konuşmacısı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan Doç. Dr. Nil Çokluk “Dijital Yurttaşlık ve Etik” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Dijital yurttaşlık kavramından söz eden Doç. Dr. Nil Çokluk, dijital yurttaş hakları, etik ve hukuki sorumluluklar ile yapay zekâ ve etik başlıklarında bilgilendirmede bulundu.
Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz da “Dijital Güvenlik ve Dijitalde Doğru Haber Okuma” konulu konuşmasında, dijital güvenlik, geleneksel ve dijital medya, sosyal ağlarda haber okuma konularında değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz’ın yapay zekâ ile hazırlanmış haber içeriklerine verdiği örnekler katılımcıları hem güldürürken hem de düşündürdü.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Ökmen “Sosyal Medya Okuryazarlığı” başlıklı konuşmasında yeni medya ve kurumsal sosyal medya yönetimi hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
İkinci oturumun son konuşmacısı Bartın Üniversitesi’nden Dr. Özkan Avcı ise “Sosyal Medyada Kamusal Kimlik ve İletişim” başlıklı sunumunda önemli tespitlerde bulunarak katılımcılara farklı bakış açıları sundu.
İKİNCİ GÜN ATÖLYE ÇALIŞMASI DA YAPILDI
Programın ikinci gün ayağı ise Düzce Valiliği Akçakoca Gazi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz “Medya Okuryazarlığı ve Önemi” konu başlığında, yapay zekâdan dijital etik değerlerine kadar önemli paylaşımlarda bulundu.
Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Nurgül Soydaş da “Dijital İletişim Becerileri” konusunda sunumlarını ve proje çıktılarını paylaştı. Soydaş önderliğinde katılımcılar, örnek vaka çalışması yaparak eğitimde edindikleri bilgileri pratiğe döktü. Son günkü atölye çalışması katılımcılara deneyim kazandırdı.
Düzce Valisi Selçuk Aslan ikinci gün programında yaptığı konuşmada algıların olgunun önüne geçtiğini, bu sebeple iletişim süreçlerinin yönetiminin özellikle kamu idaresinde önemli rol oynadığını ifade etti. İki gün süren eğitime katkı sağlayanlara teşekkürlerini ileten Vali Aslan, projenin farkındalık oluşturması temennilerini dile getirdi.
Eğitimlerin sonunda davetli konuşmacılara teşekkür belgesi ve plaket takdimi yapılırken eğitimlere katılanlar da önemli bilgiler edindiklerini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.