Belgedeki coğrafi sınır dikkatimi çekti:
- Malatya Kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendi.
Belgede Baskil, Gürün, Göbaşı ve Elbistan’ı görünce Tüfenkci’ye sordum:
- Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Kahramanmaraş, birer ilçelerinin “Malatya Kayısısı Coğrafi Sınırı”na dahil edilmesine itiraz etmedi mi?
Masada Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı Adil Nalbant, Yardımcısı Mehmet Ağrikli, güreş ağası Kahraman Kavuk, yeni dönem güreş ağası Mehmet Nalbant var.
Tüfenkci, ekibinin hazırladığı verilere bakıp, 15 Temmuz haftasına işaret etti:
- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Beraberlik Günü yaklaşırken hain darbe girişiminin ekonomimize verdiği zararı gözden geçirdik. Hain darbe girişimi, 27 çeyrek süren ortalama yüzde 7 büyüme performansımızı sekteye uğrattı. Ekonomimiz 2016’nın son iki çeyreğinde önceki yılın temposunda büyüseydi, bugün milli gelirimiz 50 milyar lira daha fazla olacaktı.
İşsizliğe dikkat çekti:
- İşsiz sayısı, 2016’nın ilk 5 ayı sonunda 2.9 milyona inmiş, işsizlik oranı yüzde 9.4’e gerilemişti. Hain darbe girişimi sonrası işsiz sayısı 3.9 milyona yükseldi, istihdam edilen kişi sayısı 1 milyon geriledi.
Hain darbe girişiminin en ağır faturasının turizm sektörüne yansıdığına vurgu yaptı:
- 15 Temmuz 2016’dan önceki 10 aylık dönemde ülkemize gelen turist sayısı 24.2 milyon iken, sonraki 10 aylık dönemde 19.9 milyona geriledi. Söz konusu 10 ayda turizm gelirlerimiz 3 milyar dolar düştü.
Sınırlardan giriş-çıkışlar tablosunu aktardı:
- Başta otel bölümü olmak üzere tesiste iç dekorasyon işini kime yaptırdınız?
Bodrum Mandarin’in sahibi Astaş Holding yöneticileri yanıtı verdi:
- AHK Grubu yaptı.
Merass Holding’in patron ve yönetim ekibi kısa sürede AHK Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Kilit’i görüşmeye çağırdı. Kilit, önce şirketini, Dubai’deki işlerini anlattı:
- Grubumuzun 20 yıllık bir geçmişi var. Antalya’daki otellerin iç dekorasyon işleriyle büyüme yolculuğumuz başladı. Dubai’deki ilk işimi 2008 krizine 6 ay kala aldım. 35 milyon dolarlık Movenpick İbn Batuta Gate’in “fitout projesi”ydi. Yani, otelin kaba inşaat sonrası tüm işlerini biz yaptık.
Başlangıçta o proje sonrası Dubai’den dönmeyi düşündüğünü belirtti:
- Dubai’deki ilk projenin sahibi Sultan Ahmed bin Sulayem’di. Ailenin başka projelerinde de görev alma sinyali alınca Abdullah bin Sulayem’in sponsorluğunda Dubai’deki şirketimi kurdum. Böylece anahtar teslimi iç dekorasyon “fitout” işlerinin arkası geldi.
Türkiye ve Körfez Bölgesi’nde 200’e yakın otel, iş merkezi, konut ve alışveriş merkezi projesinde dekorasyon hizmeti verdiklerini kaydetti:
- İtalyan Agusta (şimdi adı Leonardo) helikopteri pazarlama performansınız dikkatimizi çekti. Gulfstream uçaklarının Türkiye ticari satışlar temsilciliğini düşünür müsünüz?
Havacılık sektörüne 17 yıl önce Kaan Air’le giren Yıldız, bu ön teklife olumlu yaklaştı. Gulfstream yönetimi, Türkiye’de bir danışmanlık şirketiyle anlaşıp Başarı Holding, Kaan Air ve Ferda Yıldız’ı araştırdı. Sonrasında karar verildi:
- Kaan Air, Türkiye’deki ticari satışlar temsilcimizdir.
Gulfstream, bu işbirliğini kamuoyuna mayıs ayında Cenevre’de duyurdu. Kaan Air, Gulfstream yönetimine ilk planını sundu:
- 5-6 Temmuz 2017’de G280, G550 ve G650ER uçaklarınızı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda özel tanıtmak, ayrıca potansiyel müşterileri küçük tura çıkarmak istiyoruz.
Hafta içinde Atatürk Havalimanı’nın Genel Havacılık bölümünde önce 3 uçakla ilgili sunumu, sonra Yıldız’ı dinledik:
- Türkiye’de 300 özel jet var. Bunların 60’ının sahibi bizim için potansiyel müşteri.
Uçakların fiyatına değindi:
Turkven, Medical Park’ın çoğunluk hisselerini almak üzere harekete geçmiş, işlemleri tamamlamaya çalışıyordu. FETÖ operasyonuyla birlikte piyasalar karıştı. Turkven CEO’su Seymur Tarı, Medical Park için fon topladıkları yabancı kurumsal yatırımcıları tek tek aradı.
İlk aradıklarından biri GIC’nin (Singapur devletinin fonu) yöneticisiydi:
- Ülkemizde piyasalar karışık, kurlar aşırı oynak ama biz Medical Park’tan vazgeçmiyoruz. Kaynağımız eksik kaldı. Biraz daha para koymanızı istiyoruz.
GIC’nin yöneticisi o anda bulunduğu yeri bildirdi:
- Seymur, şu anda New York’ta metrodayım.
Tarı, ısrarla konuşmayı sürdürdü:
- Bugüne kadar fonlarınızı yönlendirdiğimiz şirketlerde başarılı olduk. Bunu unutmayın.
GIC yöneticisinin yanıtı olumlu oldu, Turkven 2014 Nisan-Mayıs aylarında Medical Park’ın Carlyle’ın elindeki hisselerini alırken yanına Muharrem Usta ve Sancak Ailesi’nin de hisselerinden bir bölüm eklendi. Böylece Turkven, Medical Park’ta çoğunluğu sağladı.
Domino’s’un Türkiye’de 700-800 şubeye çıkabileceği potansiyeli görülünce markanın o dönemdeki ülke haklarına sahip Ural Ataman’la masaya oturuldu. Turkven, Domino’s Türkiye’nin yüzde 100’ünü alıp, şirketin başına Aslan Saranga’yı getirdi.
Turkven CEO’su Seymur Tarı, Domino’s Pizza Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenirken, şirketi büyümeye taşıyacak yönetim ekibi oluşturuldu. Domino’s Pizza, Türkiye’de 480 şubeye doğru ilerlerken, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan hakları da devralındı.
Böylece Domino’s Pizza Eurasia, grubun 5 önemli bölgesinden biri olarak öne çıktı. 10-12 şubeyle devraldıkları Rusya’da şube sayısı kısa sürede 96’ya ulaştı. 4 ülkedeki şube sayısı 570’i aşıp, cirosu 700 milyon liraya dayanınca Turkven yönetimi kararını verdi:
- Domino’s Pizza (DP) Eurasia’nın çoğunluk hisselerini London Stock Exchange’te (LSE-Londra Menkul Kıymetler Borsası) halka açalım.
Turkven yönetimi, halka açılma için iddialı hedef koydu:
- LSE’ye, “standard listing”den daha yüksek kurumsal yönetim ve şeffaflık standartları istenen “premium listing” statüsü ile girelim.
Turkven, 2000 yılında Singapore Investment Corporation ve Abu Dhabi Petrol Fonu başta olmak üzere 30’a yakın kurumsal yatırımcıdan topladıkları fonla girdiği Domino’s Pizza Türkiye’yi, DP Eurasia’ya dönüştürüp, 290 milyon pound (374 milyon dolar) toplam değerle LSE “premiun listing”e kote ederek halka açtı.
Aslan Saranga,
- TİM, ilk “Türk Ticaret Merkezi”ni (TTM) Tahran’da açmıştı. Gitmişken görmek isterim.
Türkiye’nin Tahran’daki Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Erkan’la buluştuk, TTM’ne gittik. Erkan, önce kendi konumunu açtı:
- Geçici görevle gelmiştim. TTM’nin faaliyete geçişini organize ediyorum.
Ardından TTM’yi anlatmaya geçti:
- TTM’deki bir kata Türk Hava Yolları (THY) taşındı. Diğer katları sektörlere göre ayırdık. Şirketler 10-20 metrekarelik stand, ofis kiralamaları yapıyor.
Şubat 2017’de devreye giren merkezde 70-75 şirketin yer kiraladığını vurguladı:
- 50 şirket için daha kiralanabilecek yer var.
- İran’ın Tebriz kentinde bir alışveriş merkezi açıyoruz. İran’da tutulan Türk markalarının orada yer almasını, ürünlerini pazarlamasını istiyoruz.
Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, davet üzerine İran’dan 25 yıl öncesine uzanan deri alımlarını anımsadı:
- İran’a 25 yıl önce ilk kez ham kuzu derisi alımı için gitmiştim. Ham deri alımımız 10 yıl sürdü. Ham deri aldığım şirketin sahibinin NAB Holding’le işbirliği var. İran bize yeni açılım adresi olabilir.
NAB Holding’le iş ortaklığı yapıp, Tebriz mağazasını açmaya karar verdi. Mağazaya ürün seçiminde şu yol izlendi:
- İran, muhafazakar, tutucu bir ülke. Ayakkabı, çanta, deri giysilerde kahverengi, siyah renklerden bir seri gönderelim. Tasarımları da klasik olsun.
Zaim, Tebriz’deki mağazanın açılışına Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedef Orman’ın da yer aldığı bir ekiple gitti:
- Sedef uzun ince siyah bir pardesü giymiş, siyah başörtüsüyle saçlarını sımsıkı kapatmıştı.
Tebriz’de kadınları gözlemledi: