Paylaş
Kış aylarıyla birlikte doğal gaz kazaları ve ölümler başladı. Televizyon kanallarında doğal gaz kazaları yüzünden ölümler olduğunu gördükçe “Neden biz bu işi öğrenemedik?” diye kendime soruyorum.
Neyi mi? Evlere, iş yerlerine doğal gazla çalışan tesisleri kurmayı. Firmalar ve yetkilileri ya doğal gaz tesislerini kurmayı bilmiyor ya da insan hayatını önemsemiyor işin kolayı ve ucuzuna kaçıyor.
Ya devlet mekanizması? Yasalar ve kontrol konusunda işliyor mu? Zannetmiyorum. Öyle olsa tek bir ölüm vakası bile yaşanmaz.
Geçtiğimiz ay evime doğal gazla çalışan ısıtma sistemi kurdurdum. Şimdi size Danimarka’da bu işin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım. Belki birileri okur, bir şeyler öğrenir diye.
Doğal gaz bağlantısı yapılmadan önce bir uzman evime gelip, evimin ve hattın çekileceği alanın müsait olup olmadığını kontrol etti ve rapor hazırladı. Yani para kazanmak amacına hemen müşteri olarak kabul etmediler.
Olumlu rapordan sonra doğal gaz hattını çekerken, daha ucuza geleceği ve kolay olacağı halde evimin önünden geçen ana hattan değil, zor ve masraflı olan yan sokaktan geçen yeni hattı kullanmayı tercih ettiler.
Hat çekildi, ana vana kutusu özel yetiştirilmiş bir uzman tarafından yerleştirildi. Bir başka uzman gelip çekilen hat ve kutuyu kontrol etti. Her şey onaylandıktan sonra uzman çeşmeci firma gelip, ana vana kutusundan evimin bodrum katına hat çekerek ısıtma sistemini kurdu.
Bütün bunların yapılabilmesi için, sistemden buharlaşma sonucu meydana gelecek su damlalarını atacak özel bir sistem kuruldu. Kombi’nin borusu içinde izolasyonlu ikinci bir baca bulunan bacama bağlandı. Çünkü yasaya göre boru duvardan çıkarılsa bile yerden en az 50 cm yükseklikte olması ve üst kısmında balkon pencere, kapı gibi insanları etkileyebilecek bir şey bulunmaması gerekiyordu. Bizdeki gibi pencereden çıkarmak da yasaktı. Ayıca kombi bağlanan bacaya daha önce bağlı olan şömineli sobayı kullanmam yasaklandı ve söküldü. Yani aynı bacada başka bir ısıtma aracı olmayacaktı.
Kurulan sistemde, bina içinde ve dışında en küçük bir gaz sıkıntısı durumunda gazı ana vanadan kesecek sistem ve alarm bulunuyor. Yani kimse ölmeden sızıntı durumunda gaz ana vanadan otomatikman kesiliyor.
Sistem dışarıdaki hava durumuna göre kendini ayarlıyor ve ne kadar gaz kullanacağıma, evimi ne kadar ısıtacağıma karar veriyor. Bilmiyorum bir şeyler anlatabildim mi?
Burada tam bilgi veremedim belki ama umarım Türkiye’de bunlar yapılır ve ölümler son bulur. Çünkü insan hayatı gerçekten çok değerli.
Paylaş