Paylaş
Malum, sinema aynı zamanda bir ‘katarsis’ alanıdır ve özellikle sistemin çözemediği, gündelik hayatın ritmi içinde sağlayamadığı adaletin yerine getirilme (!) mercilerinden biri de beyazperdedir. Ekrana yansıtılan hikâyeler yarım kalmış hesapların, hukukun halledemediği meselelerin de ifadeleridir bazen. İstanbul kültür hayatında 12 yıldır var olan ve bu yıl yenisiyle karşımıza çıkan ‘Uluslararası Suç ve Ceza Festivali’ bu tür bir sinemasal buluşma alanı...
Organizasyonun 13’üncü randevusu bu geceki açılış töreniyle start alıyor.
CRR’de düzenlenecek olan ve Pınar Altuğ-Hakan Bilgin ikilisinin sunacağı törende Ayşenil Şamlıoğlu’na, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye takdim edilecek. Ayrıca sinema yazarı Alin Taşçıyan’a ve görüntü yönetmeni Hüseyin Özşahin’e ‘Sinemaya Katkı Ödülleri’ verilecek. Öte yandan törende filmlerin tanıtımları ve akademik programın ayrıntılarının açıklanmasının ardından Mehdi Fikri imzalı “Alev Sönmeden Önce” (After The Fire) adlı film gösterilecek.
Festivalin öne çıkan bölümlerinden ‘Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda her yıl olduğu gibi Türk ve dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan dokuz yapım boy gösterecek. Bu filmleri Yolande Zauberman (Başkan), Anna Margarita Albelo, Carmen Gray, Melis Behlil ve Selen Öztürk’ten oluşan jüri değerlendirecek. Yine Türk ve dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan yapımların katıldığı ‘Altın Terazi Kısa Metraj Kurmaca Film Yarışması’nda 10 film boy gösterirken bu yapıtlar Julie Rousson (Başkan), Lalehan Öcal ve Serdar Orçin’den oluşan jürinin beğenisine sunulacak. Enis Rıza Sakızlı (Başkan), Aslı Akdağ ve Yorgos Zois’den oluşan jüri de 10 yapımın katıldığı ‘Aslı Ildır, Rıza Oylum ve Sezen Sayınalp gibi isimlerin yer aldığı SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) jürisi de ‘Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan yapıtlardan bir tanesine ‘En İyi Film’ ödülünü verecek. Festival dahilinde yer alan bir başka jüri de Günsu Akçatepe, Merve Baba, Tulya Tuana Diplomat, İrem Varol ve Mert Baran Yeşilbahçe’den oluşan ‘öğrenci jürisi’. Etkinliğin klasik bölümlerinden ‘Adalet Terazisi’nde ise 14 film yer alıyor.
Başta yakınımızdaki Gazze topraklarından olmak üzere tüm savaşların sona erdiği, ateşkesin ilan edildiği, hiçbir cana kıyılmadığı, din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın herkesin eşit haklara sahip olduğu, adaletin sadece bir istek ve beklenti olarak kalmadığı ve yalnızca filmlerde sağlanmadığı, hayata da yansıdığı bir dünya arzusu dileklerimiz eşliğinde “İyi seyirler” diyoruz...
Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması
∆ ‘Çavdar Başağı’ (‘O Corno’) / Yön: Jaione Camborda
∆ ‘Deniz Kızı’ (‘La Sirene’) / Yön: Sepideh Farsi
∆ ‘Fani Dizeler’ (‘Ayeh Haye Zamini’) / Yön: Alireza Khatami-Ali Asgari
∆ ‘Hayat Yükü’ (‘Al Murhaqoon’) / Yön: Amr Gamal
∆ ‘Karganın Uykusu’ / Yön: Tunahan Kurt
∆ ‘Kurban’ / Yön: İsmail Güneş
∆ ‘Özgürlük’ (‘Libertate’) / Yön: Tudor Giurgiu
∆ ‘Saman Altında Su’ (‘Behind the Haystacks’) / Yön: Asimina Proedrou
∆ ‘Sınır’ (‘The Wall’) / Yön: Philippe Van Leeuw
Gösterimler nerede olacak?
Festivalde yer alan filmlerin gösterimleri Atlas 1948, Kadıköy Sineması ve İBB Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek. Akademik program ise her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yapılacak. Bu yılki akademik programlarda öne çıkan tema, ‘ifade özgürlüğü’ olacak.
Bilet fiyatları ne kadar?
Festivalde tam biletler gündüz 11.30 ve 13.30 seanslarında 40 TL, akşam 16.30, 19.00 ve 21.30 seanslarında 60 TL olarak belirlendi. Öğrenci biletleri 20 TL, akademik programlara katılımsa ücretsiz olacak.
Paylaş