Paylaş
Haziran ayında yazmıştım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği ile Ulu Cami ve etrafındaki hanlar bölgesinde tarihi silueti bozan yapıların kamulaştırma süreci başladı, yaz aylarında bazı kamu binaları yıkıldı, diğerleri de yıkılacak. Etaplar halinde 430 bin metrekarelik alan yenilenip, restorasyonları yapılacak,
1958 kapalıçarşı yangını sonrası restorasyonu yarım kalan, tamiri iyi yapılamayan bazı hanlar için de iyileştirmeler, cephe sağlıklaştırmaları gerçekleşecek, bölge ihya edilecek.
Bölgeyi yakından bilen, yaşayan biri olarak desteklediğim bu proje tarihi çarşı, hanlar bölgesi ve Bursa turizmi için çok önemli bir proje. Hanlar Bölgesi tarihi Bursa’nın kalbi. Yıllar içinde bölgenin düzenlenerek tarihi dokusunun ön plana çıkarılması için çeşitli girişimler yapıldı. 1985’te Neşe Arolat’ın projesi Orhan Gazi Meydanı’nda uygulanmış, Kozahan, Ulucami ve Orhan Cami ortasında kalan alan günümüzdeki halini almıştı. İlki 2008’de açıklanan, bölgenin yayalaştırılmasına yönelik yapılan projeler ise hep kağıt üzerinde kaldı.
İLK SOMUT ADIM
Bursa’da Tarihi Çarşılar ve Hanlar Bölgesi’ni ortaya çıkarmak amacı ile başlatılan proje yarışması geçen hafta sonuçlandı. Proje kapsamında birinci seçilen çalışmada Heykel ‘in trafiğe kapatıldığı görülüyor. İlk kez Alinur Aktaş’ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde merkezi hükümetin desteğiyle tarihi proje için somut adımlar atıldı ve yıkımlar başlamıştı. Başkan Aktaş da projeyi çok önemsediğini söylemiş, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşerek Ankara’nın desteğini almıştı. Aktaş, ortak aklı burada da hayata geçirerek, uygulanacak proje için yarışma düzenlenmesine karar vermişti. İşte o yarışma sonuçlandı. Fotoğrafını görebileceğiniz proje, jüri tarafından birinci seçildi.
MERKEZ BANKASI NEREDE?
İstanbullu bir mimarlık firmasının kazandığı projenin ekip başı Ece Avcı. Projede Merkez Bankası’nın yerinde kaldığı görülüyor, halbuki şu anda yerinde yok, yıkıldı. Projede en dikkat çekici detay, araç yolunun ortadan kaldırılması. Yani eğer 1. seçilen proje kabul edilirse, Heykel araç trafiğine kapatılmış olacak.
Yıllardır konuşulan Atatürk Caddesi’nin yayalaştırılması sağlanmış olacak. Hafta içi konuya hakim bazı akademik çevreler görüşlerini açıkladı. Yarışma jürisinin birinci olan projenin mimarlarına, revize önerisinde bulunabilecekleri konuşuluyor. Konu çok hassas, zira Bursa’nın en yoğun caddesinin trafiğinin böyle bir durumda ne olacağı hangi alternatiflere yönlendirileceği merak konusu. Yakın zamanda araç trafiğine kapatılan Cumhuriyet Caddesi’nde esnafın yaşadığı sıkıntılar, el değiştiren dükkanlar, durumdan olumsuz etkilenen esnaf ve pazaryeri bölgesinin sıkıntıları, hepsinden önemlisi çarşıdan alışveriş yapan halkın Cumhuriyet Caddesi’ni kullanarak evine gittiği ulaşım alışkanlığına çözüm üretilebilmiş değil. Firma, jürinin önerileri doğrultusunda projeyi revize edebilir.
BİR TANE DAHA VAR
Size üzerinde çalışılan bir başka yayalaştırma projesini daha haber vereyim, hafta içi Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm dairesinden gelen arkadaşlar Setbaşı-Yeşil-Emirsultan arası bölgenin araç trafiğine kapatılarak, yayalaştırılması projesi hakkında görüşlerimi sordular, konuyu turizm açısından değerlendirdik, yapılabilecekleri, önerilerimi sundum. Bölgede yaşayan insanların da görüşlerinin alınması, turizm ve tarihi kimlik konusunda bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Amaç Bursa’nın bu tarihi bölgesine değer katmak, turizmi hareketlendirmek, ön çalışmalar başlamış. Çok yönlü değerlendirilip ele alındıktan sonra, yakın gelecekte bu proje de gündeme gelecek.
TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ AÇILDI
Bursa gelen turistlerin yüzde doksanı Yeşil Külliyesi’ni ziyaret ediyor, külliyenin en önemli yapısı sembol Yeşil Türbe ve cami olmasına rağmen medrese yapısının da önemi diğerlerinden az değil. İlk Osmanlı medreselerinden olan ve 1414-1424 yıllarında yapıldığı bilinen Yeşil Medrese’de yer alan Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi, 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik eserler ile ahşap, oyma ve kakma figürlere ev sahipliği yapıyor.
Türk maden sanatından örneklerin bulunduğu müzede, tombak ve diğer metal eserler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk elişleri ve yöresel kıyafetler, geleneksel gölge oyunu Karagöz figürleri sergileniyor.
Bursa’da ilk müze, 1902 yılında Bursa Erkek Lisesi bahçe ve laboratuvarında oluşturulmuş. Osman Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümâyun’un bir şubesi olarak 1904 yılının Eylül ayında resmen hizmete giren müze, 1930’da Yeşil Medrese’ye taşınmış. 1975 yılından itibaren de Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan, içinde yıllar önce büyükbabam Rafet Çelikkol’un bağışladığı kıyafetlerin de sergilendiği Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi yaklaşık bir ay önce düzenlenen törenle açıldı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın video konferans yöntemiyle katılarak aynı anda Tunceli Müzesi , Konya Akşehir Taş eserler Müzelerinin de açılışını yaptığı törende Bursa protokolü de hazır bulundu.. Yaklaşık üç yıldır kapalı olan ve Yeşil külliyesinin önemli parçası- medrese binası olan müzenin açılışının bahar aylarında hareketlenmesini beklediğimiz Bursa turizmine katkı koyacağını düşünüyoruz. Meraklısına not; Müzede ünlü Karagöz ustası Hayali Küçük Ali’nin deriden Karagöz figürleri de bulunuyor. Müzenin açıldığından haberdar olmadıysanız ve bugüne kadar göme şansınız olmadıysa, İlk fırsatta, belki önümüzdeki hafta içi sakin bir gün ziyaret etmelisiniz..
BURSA TURİZM TANITMA ve MARKA STRATEJİSİ ÇALIŞMASINDA SONA DOĞRU
Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve BTSO’nun desteği ile BEBKA tarafından yürütülen Bursa Turizm Tanıtım ve Marka Stratejisi çalışmasında sona doğru yaklaşılıyor. Projenin tamamlanma aşaması olan strateji ve yol haritası geliştirilmesi ile görsel tasarım ve iletişim kimliği oluşturulmasına yönelik toplantı, geçtiğimiz gün Vali Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile sektör paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.
Bursa Turizm Tanıtım ve Marka Stratejisi çalışması, valilik koordinasyonunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliği ve sektördeki tüm paydaşların desteğiyle sürdürülüyor. Projenin son aşaması olan strateji ve yol haritası geliştirilmesi ile görsel tasarım ve iletişim kimliği oluşturulmasına yönelik toplantı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde hafta içinde yapıldı. Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BEBKA Genel Sekreteri Muhammed Zeki Durak ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, ‘tanıtım ajansı tarafından tasarlanan’ Bursa ikonu ve alt tema ikonları, Bursa yazı fontu, Bursa marka sloganı ve Bursa işitsel logo alternatifleri katılımcıların görüşlerine sunuldu.
Ekonomik, sosyal ve çevresel dengeler dikkate alınarak şehrin turizm, tanıtım ve marka stratejisini, yol haritasını ve uygulama planını oluşturmayı içeren proje, turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması ve kentin uluslararası cazibe merkezi olmasını hedefliyor. Alınan kararların ve uygulamaların uzun ömürlü olmasını diliyorum.
TURİZM ORMANINA DESTEK ZAMANI, HEDEF 100 BİN AĞAÇ
Ülkemizin ormanları yanarken içimiz yanıyor, hangi bölgede olursa olsun..Yakın geçmişte Hatay da yanarken de öyleydi. Bir ağacın büyümesi, bir ormanın oluşması için o kadar çok zamana ihtiyaç var ki..Şimdi yanan bu alanları yeniden yeşile döndürme zamanı. Gelecek nesillere yeşil bir Hatay bırakmak için Turizm camiası bir araya gelerek Hatay’ın terör saldırısında zarar gören yeşil alanlarını tekrar yeşillenmek için güçlerini birleştirdi. Hatay’a can suyu olmak için siz de Orman Genel Müdürlüğü Vakfı Turizm Ormanı’na bağışlarınızla destek olun.Türkiye çapında “Daha Yeşil Bir Dünya için Turizm Ormanı” sloganıyla başlayan proje sürüyor. Hatay; 2019 yılında toplam 79 yangında 72 hektar ormanını kaybetti. 2020 yılının Ekim ayında ise 300 hektar orman kül oldu. Milyonlarca ağaç yok oldu, binlerce hayvan yaşamını yitirdi ve yaşam alanlarını kaybetti, dünyanın akciğerlerinden biri daha söndü. Hatay’da yok olan ormanları geri getirmek mümkün olmasa da yeni bir orman yaratmak, geleceğe hep birlikte nefes olmak mümkün.
Türkiye’nin önde gelen 17 turizm sivil toplum kuruluşu “Turizm Ormanı” projesini hayata geçirdi ve 2020 yılının kasım ayında Orman Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladı.
Hatay’da kül olup giden ormanları yeniden yeşillendirmek için hedef 2021 yılında 100 bin ağaç olarak belirlendi. Proje yürütücüleri ve ortakları, tüm Türkiye’ye ve doğaseverlere sesleniyor ve herkesin desteğini bekliyor.
Turizm Ormanı Projesi’nin ortakları şöyle;
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB), Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), Uluslararası SKAL Dernekleri Federasyonu (SKAL), Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği( POYD), Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD), Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTC), Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER), Tüm Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (TAŞPAKON), Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), Turizmciler Derneği (TURDER), I-MICE, İstanbul Doğa Sporları Kulübü ve Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED)...
Turizm ormanına kısa mesaj yoluyla destek vermek için; TURIZM ORMANI yazıp 2026’ya gönderebilirsiniz. Turizm Ormanı’na siz de kendiniz ve sevdikleriniz adına bir fidan bağışlayabilir, daha yeşil bir Türkiye için destek olabilirsiniz. Turizm ormanı hesabına para transferi yoluyla destek vermek için de https://turizmormani.tuader.org/ adresine girerek yapabilirsiniz, desteğinizi bekliyoruz. 04.02.2021
Uğur Çelikkol
Paylaş