Paylaş
Havacılık dünyası Jumbo uçaklardan vazgeçti. Yani Boeing efsanesi 747 artık imal edilmiyor. Airbus’un A380 diye adlanan dünyanın en büyük ve iki katlı uçağının da imalatı durdu. Her iki uçak da müşteriler tarafından daha yıllarca kullanılacak. Ama artık bu uçaklar operasyon maliyetlerinin yüksekliği ile gerilerde kaldılar. Fazla yakıt harcayan, bir önceki nesil teknolojilerin dört motorlu hantal ama heyecan verici uçaklarının yerini şimdi iki motorlu uçaklar alıyor. A380 için yeniden imalat dedikoduları çıksa da şimdilik bir hareket yok. Sadece ilk A380, bazı testler için kullanılıyor. Ayrıca Airbus bu uçağı imal ettiği hattı A320 ailesine çevirdi.
Uzun menzilli, çift koridorlu yeni uçaklardan biri iki motorlu, uzun menzilli, çift koridorlu A350 serisinin 1000 modeli. Uzun süredir uçuyor. THY, bu uçakları gelecekte de en fazla sipariş veren şirket unvanını taşıyacak. Şu anda bu uçaklar yıllardır güvenle uçuyor. Boeing ise buna karşı B777X uçağını yaptı. İki motorlu, uzun menzilli ve az yakıt harcayan, operasyon maliyeti daha düşük ve performanslı bir uçak. Ayrıca bu uçak artık dünyanın en geniş gövdeli iki motorlu uçağı olarak liste başı yerini aldı. Henüz testleri sürüyor. Yakın gelecekte müşteri teslimatları başlayacak. A350 uçak ailesi 1380’den fazla sipariş aldı. Sadece THY siparişi 110 adet. Boeing 777X diye bilinen (9) serisi uçakların siparişi ise her gün değişmekle birlikte 600’ü aştı. Bu arada Boeing 777-X ailesinin 8x, 9x ve 8LX (ultra uzun menzilli) gibi değişik konfigürasyonlara sahip alt modelleri olacak. Kanat uçları katlanan bu uçak özellikle havalimanlarında köprüler arasında daha az yer kaplayarak bir yeni oyunu da sergileyecek.
YENİ OYUNCU SAHNEDE
Boeing tanıtımında 777X’i şöyle anlatıyor: “Yeni Boeing 777X, performansı her yönüyle eşsiz, dünyanın en büyük ve en verimli çift motorlu jet uçağı olacak. Aerodinamik ve motorlardaki yeni atılımlarla 777X, rakiplerinden yüzde 10 daha düşük yakıt kullanımı ve emisyon ve yüzde 10 daha düşük işletme maliyeti sunacak. Gerçek bir aile olan 777X, daha fazla esneklik için düşük riskli, karlı büyüme, sektör lideri güvenilirlik ve 777 ve 787 Dreamliner aileleriyle kusursuz entegrasyon sunuyor. Ancak performans hikayenin sadece bir parçası. Geniş, ferah bir kabin, yeni özel mimari ve 787 Dreamliner’dan gelen yeniliklerle 777X, geleceğin uçuş deneyimini sunacak.”
500 MİLYAR $’LIK PAZAR
Gelecek 20 seneye yönelik tahminlerde, mini-jumbo jet olarak adlandırılan A350-Boeing 777 X kategorisinin , 2.000 uçaklık ve liste fiyatlarına göre 500 milyar USD tutarında bir pazar oluşturması bekleniyor. Aynı sürede tüm geniş gövde uçak pazarının ise, 2 trilyon USD gibi astronomik bir rakama ulaşması öngörülüyor.
300-400 koltuklu, çift motorlu yolcu uçağı pazarında uzun yıllar boyunca 777 ile büyük hâkimiyet kuran Boeing, Airbus’ın A350-1000 modeli karşısına 777-X modelini konumlandırarak, Airbus’ı engellemeyi amaçlıyor.
Öte yandan, Körfez’in güçlü oyuncuları Emirates ve Qatar Airways, yeni 777-X’in başlangıç müşterisi oldu. Londra-Sidney gibi pazarlarda çok daha az yakıtla uçacak 777x serisi uçakların özellikle Avrupa Avustralya pazarının kapılarını sonuna kadar açacağı öngörülüyor.
Düşük karbon salınımı, sessizliği, zaman içinde parça parça açıklanan özellikleri ile 777X yolcularına ayrıca mükemmel bir kabin konforu da sunacak. Boeing, 737, 787 ve klasik 777 ailesinde yakaladığı ticari başarıyı, şimdilerde oyun değiştirici diye adlanan 777X ailesi ile doruğa çıkaracağa benziyor.
DÜNYANIN EN İYİ HAVALİMANLARI
2025 yılı yüksek standartları olan Avrupa ve Asya havalimanlarının sıralaması. Seaasia.stats değerlendirmesi ile ortaya çıkan liste:
1. Singapur Changi
2. Hamad International (Tokyo)
3. Tokyo International
4. Incheon International (Seul)
5. Narita International (Tokyo)
6. Hong Kong International
7. Charles de Gaulle (Paris)
8. Fiumicino (Roma)
9. Münih International
10. Zürih International
DÜNYANIN EN GÜVENİLİR HAVAYOLLARI
1. Air New Zealand (Yeni Zelanda)
2. Qantas (Avustralya)
3. a- Cathay Pasific (Hong Kong), b- Katar Hava Yolları, c- Emirates (Dubai)
4. Virgin Australia
5. Etihad Hava Yolları (Abu Dhabi)
6. ANA (Japon)
7. Eva Havayolları (Tayvan)
8. Kore Hava Yolları
9. Alaska Havayolları
10. Türk Hava Yolları
ANTALYA HAVALİMANI BÜYÜYOR
Turizm patlamaları ile kabuğuna sığmayan Antalya Havalimanı, iç ve dış hatlardaki yeni terminal yapıları ile devleşti. Hizmete açıldı ve artık bu havalimanında en yoğun sezonlarda bile sıkıntı yaşanmayacak. Alman Fraport ile TAV Havalimanları Holding’in neredeyse toplam milyar Euro’yu aşan yatırımlarla gerçekleştirdiği büyüme-işletme projesi durmayacak. Havalimanı yeni yatırımlarla büyüyecek. Şimdi yapılan bölümlerle havalimanın yıllık yolcu kapasitesi 65 milyonu geçebilecek. Ama 2038 itibarıyla ek yatırımlarla yıllık yolcu kapasitesi 80 milyonu bulacak.
Uçak park alanlarından, yakıt yükleme sistemlerine kadar devleşen Antalya Havalimanı’nın yeni bölümlerini önümüzdeki haftalarda gidip gezeceğim. Yolcu deneyimlerini de görme imkanım olacak.
Öte yandan TAV Havalimanları tarafından işletilen Almatı, Ankara Esenboğa, Batum, Medine, İzmir, Riga, Tiflis ve Üsküp havalimanları Skytrax tarafından düzenlenen ve yolcu oylarıyla belirlenen Dünya Havalimanı Ödülleri’nde en iyiler arasında yer aldı. Ankara Esenboğa 13 sıra yükselerek en iyi 100 havalimanı arasına girdi.
Paylaş