Aşı olmadan uçmak zorlaşıyor

Dünyada çok sayıda havayolu şirketi yolcularından dijital aşı pasaportu istemeye hazırlanıyor. Yani sonuçta aşı olmadan uçmak giderek zorlaşacak gibi görünüyor. Belli birkaç aşının iki dozunu olmak ve son dozdan sonra 14 gün geçmesi şartı giderek yaygınlaşıyor. Havayolu şirketlerinin ve hükümetlerin PCR testlerine olan güvenleri de giderek azalıyor. İş şimdiden sahte aşı pasaportları ve PCR test sonuçları ile işi sahtekârlık boyutuna taşındı bile.

Haberin Devamı

Aşısız bir yolculuk giderek daha fazla tehlikeli hale geliyor. Delta varyantı gibi çok hızlı yayılan ve etkileme mesafesi giderek azalan bulaşlar dünyayı ciddi bir bicimde yeniden tehdit ediyor. Evet uçaklarda hava çok sık aralıkla değişiyor ve hepa filtrelerin koruyuculuk oranları yüzde 90’ın çok üzerinde. Ama sonuçta bu varyantlar durup dururken bir ülkeden diğerine sıçramıyor. Yolculukların taşıyıcılıkları elbette çok fazla. Havayolu yolculuklarının artması tehlikenin boyutlarını hızla arttırıyor.

Aşı olmadan uçmak zorlaşıyor

YENİ TEDBİRLER

PCR testleri sadece geçici bir durum tespiti ile sınırlı kalıyor. Kaldı ki bugün negatif çıkan bir test sonucu yarın pozitif olabiliyor. Bazı ülkeler bu konuda da yeni tedbirler almaya başladılar. Havalimanlarında PCR testi sunan yolculara yine orada kısa sürede sonuç veren bir test daha uyguluyorlar ya da uygulamalar için harekete geçiyorlar. Benim gördüğüm Barselona ve Amsterdam havalimanlarında aşı pasaportu ve PCR kontrol için ayrı noktalar var ve çok ciddi olarak kontrol yapılıyor. Özellikle Afrika, Güney Amerika ve Uzak Doğu’nun bazı ülkelerinden gelen yolcularda çok sayıda sahte PCR testine rastlandı. Daha önce alınmış ve test sonucu bilgisayar ortamında sahtecilikle güncelleniyor. Bir kişi bunu defalarca kullanıyor.

Haberin Devamı

MUTLAKA AŞI OLUN

İster çok seyahat eden bir kişi olun, ister yılda bir defa turistik gezi için uçağa binecek olun ama mutlaka aşı yaptırın. Elbette bu aşılar Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve Avrupa İlaç örgütünün (EMA) onayladığı aşılar olmak zorunda. Eğer iki doz aşınızı yaptırdıysanız ve üzerinden 14 gün geçmişse eskisi gibi rahat uçuşlar yapabilirsiniz. Dijital aşı pasaportu, kişisel pasaportunuzun yanında bize büyük bir özgürlük sunuyor.  Kanada Havayolları ve Avusturalya Havayolları’nın büyük kararlılıkla uyguladığı ve yolcu kaybını göze alarak başlattığı aşısız yolcuyu uçurmama kararı çok yakında yaygınlaşacak. Birçok havayolu şirketi bu uygulama için harekete geçmek üzere.

Haberin Devamı

Aşı olmadan uçmak zorlaşıyor

İÇ HAT İÇİN ŞART

Bizde ise iç hat uçuşlarında uçuştan 48 saat önce alınmış PCR negatif test sonucu şartı 6 eylülden itibaren zorunlu. Test devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacak. Ama özel hastanelerde ve havalimanlarında 250 TL civarında yapılabiliyor. Hem gidişte hem de gelişte bu testi yaptırdığınız düşünüldüğünde en az bir uçuş parası daha vermek zorunda kalacaksınız. Oysa Türkiye’de Avrupa ve bütün dünya ülkelerinde kabul edilen BionTech aşısını ücretsiz yapıyor. Aşılanmak hem kendi koruyuculuğunuzu arttıracak hem de PCR testlerinin zahmetinden kurtulacaksınız. İki de bir burnunuza koca bir çubuk sokulması da çok hoş bir şey değil. İç hatlarda başlayacak bu uygulama belki de kısa sürede PCR testinden aşı zorunluluğuna gidecektir. Hatta şu anda Sağlık Bakanlığı’nın hala koronavirüs vakalarının yoğun görüldüğü şehirlere gidişte ya da oralardan yapılan uçuşlarda aşı şartını gündeme getirmesini isteyeler de çoğunluk kazanıyor.

Haberin Devamı

SIK GÜNDEME GETİRİYORUM

Aşı karşıtlığı gibi mantıksız ve acımasız bir şey ortaya çıktı. Toplum olarak bugün birçok hastalığa çocukluğumuzda yakalanmadıysak, bunun tek nedeni zamanında yapılan aşılarımızdır. Şimdi dünyanın başında böyle bir bela var. Ve hiçbir şey geçmiş ve bitmiş değil. Havayolu yolculuğu uçak içinde bulaş riskini düşürse de bir ülkeden bir başka ülkeye ya da kente hızla taşımada önemli bir istenmeyen rol oynuyor. 

Aşı olmamış yolcuların, sahte PCR testlerinin cirit attığı bir ortamda havayolu yolculuğu için gelecekte de büyük tehlike var. Sahte bir PCR testi gerçek bir vicdansızlık. İnsan olma vasfının sıfırlandığı sahtekarlık. Havayolu şirketlerinin işi sıkı tutmaları gerekiyor. Belli sayı aralıkları ile PCR testinin yapıldığı kurumlardan kontrolü yapacak bir ekipte oluşmalı. Yolcu uçsa bile PCR testi sahte çıkan yolcunun kara listeye alınmasının gündeme getirilmesi gerekiyor. Aşı kartı, HES gibi barkodlu oluşumlarda bile sahtekarlık yapılabildiği iddiaları var. Sağlık Bakanlığı ve havayolu şirketlerinin iyi bir kontrol sistemi kurmaları şart. Aksi halde havayolu şirketleri yakın geleceklerini yine büyük tehlikeye atarlar. Sağlık Bakanlığı da koronavirüsün kontrolünü elden kaçırır. Çok uçan bir yolcu olarak dört aşı yaptırdım. İki Sinovac ve iki BionTech. Devletin verdiği imkanlarla. Şimdilerde tedbiri elden bırakmadan çok uçuyorum. Siz siz olun hem kendinize hem de insanlığa karşı bir görev yaparak aşıdan kaçmayın. Aşı ile rahatça yolculuk yapın.

Haberin Devamı

Aşı olmadan uçmak zorlaşıyor

HAVALİMANINDAKİ TEKSTİL TOPLARI

İstanbul Havalimanında sık rastlanan bir görüntü oldu. Bagaj arabaları üzerinde koca koca siyah naylon kaplı top halindeki paketler. Bu paketlerin içleri Türk tekstil ürünleri ile dolu. Çin’in kapılarını kapatmasından sonra Afrika ülkesi Burkina Faso’ya tekstil ticareti İstanbul’a döndü. Toplam nüfusu 21 milyonu aşan 247 bin kilometre karelik, ana dili Fransızca olan Afrika ülkesine her hafta toplar halinde tekstil ürünleri gidiyor. Bu işi seri olarak yapan Furkina Faso’lu yolcuların her biri bazen 30 top bile götürüyorlar. İstanbul Havalimanı’ndan Ouagadougou Havalimanı’na sık uçmaları sayesinde kazandıkları millerle biletlerini ‘business’a yükselten bu Afrikalı yolcular 6 saat 20 dakikalık uçuşu ayda birkaç kez yapıyorlar. Furkina Faso’lu yolcular, “Biz de tekstil hiç yok. Eskiden Çin’den gelirdi. Ama salgın sırasında bütün bağlar koptu. Bizde işi İstanbul’a kaydırdık. Çok da memnunuz” diyorlar. 

Haberin Devamı

Aşı olmadan uçmak zorlaşıyor

EN İYİ HİZMET DOĞU ASYA’DA

Geçtiğimiz ağustos ayı ile bu ağustos ayı arasında yapılan incelemelerde dünyanın en iyi havalimanları listesini Doğu Asya havalimanları adeta işgal etti.10 havalimanın en iyi 6’sı Uzak Doğu’dan biri de Orta Doğu’dan seçildi. Avrupa’dan ise Skytrax değerlendirmesinde sadece üç havalimanı ilk 10 arasında yer aldı. Bu havalimanlarından bazıları temizlik, güvenlik ve çoğunda da hızlı kullanım gibi özellikleri ile öne çıktı. İstanbul Havalimanı ise geçtiğimiz yıl aşağılarda yer almasına rağmen hızla yükselerek 17. Sıraya geldi. Değerlendirme yapan kuruluşların güvenilirliği daima tartışılmıştır. Bu tür değerlendirme yapan kuruluşlara üye olmak, yüksek aidat ödemek gibi nedenler beraberinde soru işaretlerini de getirmektedir.

İşte Skytrax’in yolcu anketlerinden çıkan memnuniyet sonuçlarına göre, en 10 iyi havalimanı:

1. Doha Hamad Havalimanı (Katar)

2. Tokyo Haneda Havalimanı (Japonya)

3. Singapur Changi Havalimanı (Singapur)

4. Seul Incheon Havalimanı ( Güney Kore)

5. Tokyo Narita Havalimanı (Japonya)

6. Münih Havalimanı (Almanya)

7. Zürih Havalimanı (İsviçre)

8. Londra Heathrow Havalimanı (İngiltere)

9. Osaka Kansai Havalimanı (Japonya)

10. Hong Kong Havalimanı (Hong Kong)

Yazarın Tüm Yazıları