YOK, bu yazının konusu aşkla ilgili değil. Ama Aşk Gemisi ile 30 yıl önce tanıdığımız bir kavramın bugün hayatımıza nasıl girdiği ve yeriyle ilgili.
Çok değil, beş yıl önce kent olarak kruvaziyer kavramıyla pek haşır neşir değildik. Ta ki, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ortaya atana kadar, EXPO’da olduğu gibi. İzmir için turizm aslında “var da yok” tadında. 2008’de Türkiye’ye gelen turist sayısı 26 milyon. İzmir’e gelense, Turizm Bakanlığı’nın rakamlarına göre, sınırdan geçen herkes dahil 1 milyon 34 bin. Bu yüzden İzmir’de turizm “var da yok” tadında.
Rakamlar ortada
Peki, kruvaziyer turizmi bu rakamının neresinde? 2008’de deniz yoluyla İzmir gelen yabancı sayısı 337 bin 185. Bu rakamı, 1 milyon 34 binden çıkardığımızda sonuç: 696 bin 879. Yani, denizden gelen turisti saymazsak, İzmir’e gelen yabancı sayısı 696 bin. Şimdi, İzmir’de kruvaziyer turizminin pek olmadığı döneme gidelim. Örneğin 2003’e. O yıl, İzmir’i ziyaret eden yabancı sayısı 534 bin 880. 2003’te İzmir’e deniz yoluyla gelen 55 bin. Bir sonraki yıl deniz yoluyla İzmir’e gelen turist 130 bin. Bugünse 337 bin. Rakamlar ortada, fazla söze gerek yok.
Kruvaziyer limanı şart
Dünya genelinde 30 milyar dolarlık pastası olan kruvaziyer turizmini yaklaşık 14 milyon kişi kullanıyor. Ve kruvaziyer turistlerinin gelir düzeyi oldukça yüksek, krizle pek ilgileri yok. Son yıllarda Türkiye, Avrupa’da ilk beşe girmiş durumda. Türkiye’de ise İzmir, Kuşadası ve İstabul’dan sonra üçüncü. Kuşadası’nda bu yıl 700 seferle ortalama 620 bin kruvaziyer yolcusu bekleniyor. İzmir’de ise 400 bine çıkarma çabası var. Uzun zamandır kruvaziyer limanıyla uğraşan Demirtaş, sonuçta önemli adım attı. Costa Cruises CEO`su Pier Luigi Foschi ile 75 milyon dolara liman yapımı için anlaşma sağladı. Şu andaki liman malum. Bu anlamda yeni sinin çok gerekli olduğu rakamlara bakınca ortaya çıkıyor. Şimdi, ya bu proje çevre ve körfez gözetilerek, hayata geçirilecek. Ya da biz “var da yok” tadında bir turizmle devam edeceğiz.