Paylaş
İzmir’de tarım arazilerinin büyüklüğü tam 3 milyon 300 bin dönüm.
142 bin aile çiftçilik yaparak geçiniyor.
150 çeşitten fazla bitkisel ürün üretiliyor. Tarla bitkisi üretimi 5.3 milyon ton.
Sebze üretimi 1.8 milyon ton. Meyve üretimi 750 bin ton.
Büyükbaş hayvan sayısı 780 bin. Küçükbaş hayvan 980 bin.
Kanatlı hayvan varlığı 25 milyon, kovan sayısı 273 bin.
İzmir’de yılda 1 milyon 300 bin ton süt, 3 bin ton bal üretiliyor.
DEDELERİ ÇİFTÇİYDİ
Fazla söze gerek yok! İzmir ekonomisini döndüren çarklarda tarımın gücü büyük. Aslında İzmir’de sanayinin tohumları da büyük ölçüde tarımdan sağlanan birikimlerle atılmıştır. Çiğli, Manisa, Kemalpaşa organize sanayi bölgelerinde fabrikalar kuran pek çok yatırımcının dedeleri, büyük dedeleri İzmir’de, Denizli’de, Aydın’da, Manisa’da portakal, mandalina, pamuk gibi ürünler yetiştiren çiftçilerdi. Tarımda sağlanan birikim önce oto yedek parça gibi dönemin gözde işlerine konuldu. Sonra da otomotiv gibi sanayi yatırımlarına dönüştü.
İklim krizinin etkisiyle günümüzde tarım yine yükselen değer. Ege Bölgesi ve İzmir sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en önemli gıda ambarlarından biri. Geçtiğimiz yıl 7 milyar dolarla Türkiye’nin ihracatının yüzde 20’sini yapan Ege’ye tarımdan gelen döviz birkaç yıla kadar 10 milyar doları bulacak.
GELECEK ‘TOPRAK ANA’DA
İzmir tarımında bir diğer önemli gelişme ise tarımda bilime, teknolojiye yatırımların artmış olması. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nde üretim 2.5 yıla kadar başlayacak. Böylece katma değeri yüksek ürünler üretip dış pazarlara kendi markalarımızla damga vurabileceğiz.
İklim krizinden tarımı ve üreticiyi korumak için geliştirdikleri modelleri Başkan Tunç Soyer her fırsatta anlatıyor. Kuraklığa dayanıklı bitki ve hayvanların üretimini yapan çiftçiler destekleniyor. Ürünlerine alım garantisi veriliyor, iç ve dış pazarlar bulmalarına yardımcı olunuyor. Akıllar tutulduğu için iklim krizine önlemlerde geciken dünya hızla kendini yok ederken, gelecek yine medeniyetleri doğuran ‘Toprak Ana’da. Ege sahip olduğu kaynakları iyi değerlendirip tarımın yeniden yükseliş devrinde ayağına gelecek fırsatları kullanmalı.
Paylaş