Doğruluk Payı: Bizde olmaması gereken bir proje!

Sabancı Vakfı 2015 Fark Yaratanlar Ödülü’nü Doğruluk Payı projesine verince şaşırmadım.

Haberin Devamı

Türkiye gibi hamasetin tek geçer akçe olduğu bir iklimde veriye dayalı bir değerlendirme sistemi başlı başına bir mucize. O nedenle bu hafta hayatı bulduğu gibi bırakmayanlar dizisinde size Baybars’ın projesini anlatmak isterim. Nedir Doğruluk Payı? Nasıl ortaya çıktı? 

Doğruluk Payı nedir?

Siyasetçilerin beyanlarında ne kadar doğru olduğunu puanlayan bir web sitesi Doğruluk Payı. Her beyan için görsel olarak okunması çok pratik bir karne hazırlıyorlar. Mesela Erdoğan “Avrupa’da asgari ücret 200 Euro” demiş, doğru mu yanlış mı? Kılıçdaroğlu “İşçilerin yüzde 80’i asgari ücretle çalışıyor” demiş, doğru mu yanlış mı? Bahçeli “Türkiye dünyada enflasyonu en yüksek ilk sekiz ülkeden birisidir” demiş, doğru mu yanlış mı? Demirtaş “Ortadoğu'dan Türkiye'ye sığınan hiç kimse mülteci statüsü alamıyor. Sadece Avrupa'dan gelen sığınmacılar bu statüyü alabiliyorlar”demiş, doğru mu yanlış mı?

Haberin Devamı

Doğruluk Payı editörleri bu ve benzeri beyanatları doğruluk testine tabii tutuyor.Kamuya açık yerli ve uluslararası kaynaklardan her bir soru için bir dosya açıyorlar. Sonra da bu dosyayı inceleme fırsatı olmayanlar için basit bir karne çıkartıyorlar. Her bir beyanat şu beş nottan birini alıyor: Yanlış, Uzak, Orta, Yakın ve Doğru. Eğer henüz ziyaret etmediyseniz http://www.dogrulukpayi.com/ adresini ziyaret edin. 200’ü aşkın siyasetçinin ve siyasi partinin karnelerini inceleyin. Şimdiye kadar 530 ayrı beyanat için rapor hazırlanmış. Her raporda sayısız veri, video ve ek bilgi var. Özel dosyaları ve Hükümetre çalışmasıyla Türkiye'de siyasetin açılış sayfası olmak gibi bir vizyona sahip bu site tam bir bilgi hazinesi.

Doğruluk Payı nereden çıktı?

 Doğruluk Payı, Baybars Örsek ve bir grup hayalperest arkadaşının projesi. Kendileriyle sosyal medya üzerinden tanıştım. “Bu proje nasıl ortaya çıktı?” diye sorduğum Baybars bakın ne diyor:

“2010 yılında Washington'da staj yaparken Amerikan siyasetini ve özellikle kongreyi yakından takip ediyordum. Siyasi beyanatları açık kaynaklara dayanarak inceleyen Politifact.com özellikle ilgimi çekmişti. Amerikan siyasetçilerine ter döktüren bu site 2008 seçimindeki çalışmaları nedeniyle Pulitzer ödülü kazanınca biz de aynı şeyi neden Türkiye’de de yapmayalım dedik.

Haberin Devamı

Doğruluk Payı bu hayalle ortaya çıktı. 2014-2015 yıllarının arka arkaya seçimlerle geçeceğini görünce hemen kolları sıvadık, editöryel kadromuzu oluşturduk ve dogrulukpayi.com'u 20 Haziran 2015 tarihinde yayına açtık. Amacımız hamasetle değil verilerle beslenen siyasal bir kültürün oluşmasına katkıda bulunmak.”

Şikayet etmenin geçer akçe olduğu bir ortamda oturup çözümün bir parçası olan Baybars’a ilerideki projelerini soruyorum. Hedefi, siyasetin daha şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya ulaşmasına katkıda bulunmak. Bu uğurda siyasete girmek de dahil pek çok seçeneği değerlendiriyor. Siyasetten doğruluk talep eden bir seçmen kitlesi oluşacak ise bu Baybars ve arkadaşlarının çabalarıyla olacak. Şikayet etmekle değil…

 

Yazarın Tüm Yazıları