Alım dalgası gelir mi?

Salih NEFTÇİ
Haberin Devamı

Bu hafta bono piyasasında bir iyimserlik yaşanabilir. Borsa'ya ise tek iyi haber hafta sonunda seçim konusunda yapılan açıklamalar. Seçim tarihi önümüzdeki hafta, 25 Nisan olarak kararlaştırılırsa bu, piyasa tarafından ‘‘iyi haber’’ olarak yorumlanabilir. Hisseler bir miktar yukarı gider. Ancak, orta vadede Borsa çekingen gidişatını sürdüreceğe benziyor. Nedeni Rusya ve Asya'da krizlerin henüz atlatıldığına dair bir işaret olmaması. IMF yardımından sonra hızlı bir yükselişe geçen Rus piyasaları geçen haftayı yine tereddüt içinde bitirdi. Japonya ve Asya'dan da fazla bir iyi haber yok. Dolayısıyla yabancılar daha bir süre beklemede olacak. (Piyasada aksi söylense bile...)

Ama bonoda durum farklı. Tehlikeler var, ciddi bir alım dalgası gelmesi olasılığı da var.

NEDEN İYİMSERLİK?

Meselenin iki nedeni var.

Birincisi, seçim tarihi. Piyasa, seçimlerin 25 Nisan'a atılmasını ‘‘iyi haber’’ olarak yorumluyor.

İkinci neden daha kalıcı.

Gelecek pazartesi, temmuz ayı enflasyon rakamları açıklanacak.

Tüketici fiyatları alalım. Herkes biliyor ki temmuz ayı enflasyonu rakamsal olarak büyük bir düşüş gösterecek. Çünkü geçen yılki ünlü zam şoku piyasalara temmuz ayında verilmişti. Bu sene böyle bir durum yok. Demek ki 12 aylık tüketici fiyatlar bir anda 6-7 puan düşebilir. (Ağustosta buna benzer bir başka düşüş daha yaşanacak.)

Ekonomi yönetimi de bunu biliyor. Hazırlıklarını ona göre yapmış olabilirler. Enflasyon rakamları açıklanır açıklanmaz piyasalar üzerinde bir ‘‘olumlu haber baskısı’’ oluşturmaları mümkün.

Bu, piyasa psikolojisini gelecek hafta ciddi biçimde etkileyecektir. (Elbette, beklenmedik bir şok yaşanmadığını varsayıyoruz.)

BU HAFTA

Bunu bilen oyuncular ne yapar?

Alıma bu hafta geçer.

Peki, denecek, önceden alıma geçen oyuncular fiyatları yukarı çekmezler mi, o zaman enflasyon açıklanınca nasıl kâr edecekler?

Türkiye piyasalarının ilginç bir özelliği var.

Beklenen iyi bir olaydan dolayı yükselen fiyatlar olay gerçekleştikten sonra bir daha yükseliyor. Yani oyucular olayı gördükten sonra sanki bunu daha önceden bilmiyorlarmış gibi davranıyorlar.

Bir olasılık bu.

TEHLİKE

Beklenmedik olayları bilemeyiz, ama bizim gördüğümüz bir tehlike reeskontların vergilendirilmesinden kaynaklanıyor.

Bu ciddi bir olay.

Etrafından dönülemezse, bankacılık sistemine yapısal etkisi olabilir.

Ama vergi kanununun en azından bir süre için etkisiz kalması da mümkün. Çünkü oyuncular engelleri aşmasını artık öğrendiler.

Yöntemleri çalışır mı?

Bizce olasılığı yüksek, ama kesin değil.

SONUÇ

Reeskontların vergilendirilmesi ya bir manevra ile aşılacak veya hükümet sarsıntılar karşısında kaygıya kapılıp olayı geciktirecek...

Bu da demek oluyor ki reeskontların vergilendirilmesi gelecek haftaki olası iyimserliği engellemek için yeterli değil.

Ayrıca ‘‘Seçimin bir gün geri atılması bile iyi’’ diye düşünen oyuncular da var.

Beklenmedik bir olay yaşanmazsa bizce ibre yukarı.













Yazarın Tüm Yazıları