Yıllar önce bir TV programıma katılmıştı. Biz de eşim Nuri Soysal, oğullarım Mehmet, Hasan ve Ömer ile birlikte Elizabeth’in daveti üzerine İtalya’ya gittik. İtalya’nın öne çıkan lezzetlerini tattık.
Bizim evin gurmesi ya da Mehmet Yaşin’in deyimiyle “şikemperver Ömer”e göre İtalyan mutfağı dünyada bir numara. Kendisi “dünyanın hiçbir mutfağına değişmem, bana keyif ve mutluluk veriyor” diyor.
Ona göre İtalya’daysanız kötü yemek yeme ihtimaliniz yok. Üstelik fiyatlar da çok uygun. Hani bir tost yiyelim derseniz, öyle ekmek arası peynirle sucuk vermiyorlar. Panini dedikleri, bazlama gibi, şahane bir ince ekmekleri var. İçine peynir, sucuk, salam doldurup çok lezzetli bir tost yapıyorlar. Yani en ucuz, en hızlı hazırlanan yiyecekleri bile çok kaliteli malzemeler kullanılarak yapılıyor.
“Canım ne olacak, maksat karın doyurmak değil mi” demiyorlar. Göze hitap eden ama damağı da es geçmeyen bir yemek anlayışları var. Bizim Ömer ince hamurlu çıtır pizzaya, domates soslu spagettiye, kremalı makarnaya ve tiramisuya da bayılıyor. Zaten her tür et de çok lezzetli ve pamuk gibi.
Marketlerdeki yeşillik ve salata malzemesi çeşitliliği de inanılmaz. E üzerlerine de şahane sızma zeytinyağı ve balzamik sirke gezdirince damak çatlatan bir lezzet ortaya çıkıyor.
PATATESLİ ÇITIR KÖFTE
MALZEME LİSTESİ
◊ 500 gr kıyma
◊ 3 adet orta boy patates
◊ 1 adet yumurta
◊ 1 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 dilim mısır ekmeği
Üzerine incecik doğranmış soğanları ekleyip sık sık karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip, etler suyunu iyice çekinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Havuçları soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra, tavla zarı formunda doğrayın. Patatesleri de aynı şekilde hazırlayıp havuçlarla birlikte suyunu iyice çeken etlerin içine katın. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Konserve bezelyeyi ilave edip, tuz, karabiber, kekik ve kırmızı pul biberi serptikten sonra 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Diğer taraftan, 8 adet milföy hamurunu oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin. Yumuşayan milföy hamurlarından dördünü birleştirip hafifçe yoğurun.
Hamuru tezgahın üzerine alıp merdane yardımıyla 25-30 santim çapında bir yuvarlak oluşturacak şekilde açın. Diğer milföy hamurlarına da aynı işlemi uygulayıp iki adet yuvarlak yufka elde edin.
20-25 santim çapında, ısıya dayanıklı yüksek kenarlı fırın kabını sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız hamurlardan birini kalıba yerleştirin. Kenarlarından hafifçe çekiştirerek yukarı doğru yükseltin.
Ilık haldeki et yemeğini hamurun içine aktarın. Kalan milföy hamurunu da yemeğin üzerine kapatın. Kabın üzerine yerleştirdiğiniz hamurun kenarlarıyla alttaki hamurun uçlarını bastırarak birleştirin.
Hamurun üzerine fırçayla yumurta sarısı sürüp, 175 dereceye ayarlı fırında 40 dakika üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkarın.
Nereye gidersem gideyim öncelikle o yörenin şivesini öğrenmek isterim. Trakya ağzında “H” harfinin kullanılmadığını yani düşürüldüğünü ilk defa Hayrabolu tatlısını yediğimde öğrenmiştim. Tadına doyamadığım bu tatlıyı ısmarlarken garson, 4 tane Ayrabolu, 4 köfte diye siparişi almıştı.
Yıllar önce Kırklareli’ne gittiğimizde o yanık tenli, boylu poslu, simsiyah saçlı Roman garsona ailecek bayılmıştık.
Biraz sohbeti derinleştirdiğimizde klarnet çaldığını, çok iyi düğün halayı, mastika, damat karşılaması oynadığından bahsetmişti.
Annesine, “bana bir darana (tarhana) çorbası yap kızanım” dermiş. Patatese “patatis”, domatese “domatis”, soğana “suğan” deyip en sonunda da “ne yapıyon be ya” diyerek bizi çok güldürmüştü.
Hürriyet ve TÜRSAB’la yaptığımız şehirleri keşfet gezimizin bu seferki durağı Edirne’ydi. Otobüsle yola koyulduğumuzda bizi mastikalı, Balkan ezgili bir gezinin beklediğinden emindim. Aman da aman oyunlu gaydeli bir keşif gezisine gidiyorduk.
Temizlenmiş marulları elinizle iri parçalara ayırıp büyük bir salata kasesine koyun. Üzerine ceviz içini serpiştirip dolmalık fıstık ve susamı aktarın.
Diğer taraftan, hellim peynirini incecik dilimleyip teflon tavada hiç yağ koymadan önlü arkalı kızartın. Peynir dilimlerini salatanın üzerine yerleştirin.
Sosu hazırlamak için; limon suyu, sızma zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı derin bir kaseye aktarıp çatalla çırpın. Tuz, karabiber ve tozşekeri de ilave ederek çırpmaya devam edin.
Son olarak, bu sosu salatanın üzerinde gezdirip peynirler sıcak ya da ılıkken servise sunun.
Not: Daha farklı bir lezzet elde etmek isterseniz dolmalık fıstık ve susamları yağsız teflon tavada 2-3 dakika renkleri hafifçe sararıncaya kadar kavurabilirsiniz. Ayrıca bir başka önerim salataya 1-2 çorba kaşığı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü katmanız.
Afiyet olsun…
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 adet kıvırcık marul (200 gr kadar Akdeniz yeşilliği de kullanabilirsiniz)
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 adet hazır kakaolu pastaban (sadece bir katı kullanılacak)
◊ 2 poşet toz kremşanti
◊ 2 su bardağı
soğuk süt
◊ 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı. Sarıları ve akları ayrılacak.)
◊ Yarım su bardağı toz şeker
YÜZYILLIK TATLI
8 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
◊ 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
◊ 3 fincan toz şeker
◊ 1 fincan sıvıyağ
MALZEME LİSTESİ
◊ 3 adet tavuk göğüs eti
◊ 1 adet orta boy kuru soğan
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 2-3 adet salatalık turşusu
◊ 1 demet semizotu
Sos için