“İstek dışı haberleşme” yasağı yeni Meclis’e kaldı

Mail atan birçok okurum, bilgisayarlarına e-mail, cep telefonlarına SMS yağdıran alışveriş merkezleri, mağazalardan şikayet ediyorlar. Numaralarını vermediklerini belirtip, “Neden bu konuda bir yasal düzenleme yok” diye soruyorlar.

MAİL atan birçok okurum, bilgisayarlarına e-mail, cep telefonlarına SMS yağdıran alışveriş merkezleri, mağazalardan şikayet ediyorlar. Numaralarını vermediklerini belirtip, “Neden bu konuda bir yasal düzenleme yok” diye soruyorlar.
Yasal boşluk olduğu doğru. Hükümet’te bu boşluğu gördü, TBMM’ye 27 Aralık 2010’da Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı sevk edildi. Tasarı seçime kilitlenen Meclis kapanmadan çıkarılamadı malesef. Bu yasağı koymak ve boşluğu doldurmak yeni Meclis’e kaldı. Kadük kalan TBMM’deki tasarıya göre “istek dışı” haberleşme yasaklanıyor. On bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası getiriliyordu.

AB DİREKTİFİNE UYUM SAĞLANDI

Adalet Bakanlığı’nca, “AB Elektronik Ticaret Direktifi’ne” uyum sağlanması amacıyla hazırlanan taslakla sistem değişikliğine gidildi. Genel gerekçeye göre bu sistem değişikliği bakın şöyle olacak;
“Dünyada istek dışı haberleşme konusunda; alıcının ilk elektronik postadan sonra reddetme hakkı olarak tanımlanan “opt-out” ve elektronik iletilerin ilkinde dahi önceden izin alma şartı getiren ve “opt-in” sistemi olarak adlandırılan iki farklı düzenleme bulunmaktadır.

İlk yöntem, Amerika Birleşik Devletleri ve Uzak Doğuda; ikinci yöntem ise Avrupa Birliğine üye ülkelerin genelinde uygulanmaktadır. Avrupa Birliği’nin 12/7/2002 tarihli ve 2002/58/AT sayılı Direktifinin 13 üncü maddesinde Elektronik Ticaret Direktifinden ayrılarak önceden izin alma yönteminin uygulanması kararı alınmıştır.

Ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ve Avrupa Birliği müktesebatına uyum çalışmaları gözönüne alınarak istek dışı elektronik iletiler ile ilgili bölüm önceden izin alma yöntemine göre hazırlanmıştır. Bu sistemin istisnası olarak esnaf ve tacirlerin ticarî faaliyetlerine ilişkin haberleşme ihtiyacı gözönüne alınarak ilk elektronik iletiden sonra bunu almayı reddetme hakkı sağlayan ilk sistem kabul edilmiştir”

İZİNSİZ E-MAIL’E CEZA

Bu yasa çıkarılırsa, istenmeyen SMS ve e-postalardan kurtulacağız. Abone ve kullanıcılara artık önceden izin alınmadan, doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerikli SMS ve e-mail atılamayacak. İzinsiz atılan istenmeyen elektronik posta nedeniyle sorumlulara Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

RET YERİNE İZİN ŞARTI

Mevcut Elektronik Ticaret Kanunu’nun “abonelik sözleşmelerini” düzenleyen 50. maddesinde ise “izin şartı” yok. Sadece “İstek dışı” haberleşme halinde, abone ve kullanıcılara gelen her bir mesajı bundan sonrası için “almayı reddetme hakkının” kolay bir yolla ve ücretsiz olarak sağlanması öngörülüyor.
Yazarın Tüm Yazıları