Bir önceki gün Rosengren, ABD ekonomisinin çok kırılgan olduğu yönde işaretlerin olduğunu söylerken, yine FED yetkililerinden Yellen ve Fisher, enflasyon ve kredi riskinin yarattığı olumsuzlukların ABD ekonomisi üzerinde etkili olmaya devam edebileceğini tekrarladı. Bütün bu söylenenlerin öncesinde de Trichet faizleri sabit tutmasının ardından yaptığı açıklamada bütün piyasa beklentisinin aksine enflasyona odaklandığını söylemesine rağmen Euro / Dolar paritesi sanki bunların tam tersi olmuşçasına düştü.
Şu bir gerek ki parite düşüş eğiliminde ancak ben bu düşüşün fazla uzun kaldığını yine söyleyeceğim. Çünkü teknik göstergelere bakıldığından momentum oldukça yüksek olsa da, hareket hızının başladığı seviye istatistiki olarak düzeltmelerin gelmesi gereken seviyelerdi. Örneğin paritenin başladığı 1999 yılından bu yana fiyatlar hiçbir zaman 50 günlük hareketli ortalamanın 1050 puan uzağında olmamış. Ne zaman buna yakın bir hareket olmuş olsa düzeltmeler de gecikmemiş. Dünkü düşüşteyse 1050 puanın daha da üzerinde, 1081 puanlık bir hareket olmuş. Bunun da anlamı düzeltmelerin yakın olduğundan benim beklentim paritenin en azından 1.49’a kadar yükselebileceği yönünde. Diğer yandan ABD’deki ekonomik durum Euro / Dolar paritesinin bugün 1.42’li rakamlarda kalmasını destekler nitelikte değil. Zira öyle olsaydı altın da petrolde sırasıyla bugün 750 ve 100 Dolar’ın altında olması gerekirdi ama altın 800 Dolar’da, petrol de 108 Dolar’da seyrediyor.
Bugün ABD’nin tarım dışı istihdamı, işsizliğin hızla arttığı bugünlerde bakalım ne diyecek. Ben bu verinin Dolar olumlu bir tablo sunmayacağından dolayı ve yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı, paritenin yukarı hareketleneceğini düşünüyorum.
Altında Yarım Kalan Resim Bugün Tamamlanır
Dün sabah saatlerinde altın fiyatları toparlanma eğiliminde kalmaya devam ediyordu ancak Dolar’daki yükselişle birlikte hareket bozulunca altın dördüncü gün üst üste düşüş yapmış olarak günü tamamladı. Altını etkileyen faktörler baktığımdaysa durum tamamen farklı bir resim çiziyor. ABD ekonomisine güvenin azalmasıyla birlikte hisse senetleri düşüyor, faizler düşüyor, petrol düşüşünü sürdürmeyip yukarı yönlü ataklar yapıyor ancak sırf Dolar yükseliyor diye altın da düşüyor.
Bence burada bir gariplik var. Bütün bunlar oluyorken ya altının çok daha fazla düşmesi gerekir ya da altının yükselmesine neden olabilecek faktörlerin, örneğin hisse senetlerinin ve faizlerin yükselmesi gerekirdi. Buradaki kilidi yine bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri açacak. Eğer tarım dışı istihdamda bir düşüş olursa bu durum Dolar’ın değer kaybına neden olabilir ancak o zaman hisse sentleri ve faizler zayıf kalır ve bu da altın yükselmesini tetikler. Eğer aksi olursa, yani tarım dışı istihdam yükselirse Dolar değer kazanmaya devam eder ve hisse senetlerinde yükselişler faiz artışlarıyla birlikte olur ve o zaman altının düşüşü dün yarım kalan resmi tamamlar. Bunların hangisi olacağını beraber göreceğiz ancak benim beklentim altının yukarı yönlü hareket edeceği yönünde. Ancak 787 Dolar’ın altındaki kapanış, 750'nin de önünü açar. Bunu da unutmamakta fayda var.
Güçlü Dolar, Düşük Stokların Etkisini Çürüttü
Dün açıklanan stok verileri ham petrol stoklarının azaldığını ve üretimdeki azalmaya bağlı olarak da benzin stoklarının düştüğünün düşünülmesi petrolün yükselişlerini oldukça sınırlı tuttu. Diğer yandan Dolar’daki yükseliş hareketin devam ediyor olması da petrolün 107’nin altına kadar gerilemesine neden oldu.