Necdet Doğan

Biberiye, kekik ve çemen otu balıklara da iyi geliyor 

20 Temmuz 2016
Darbe girişimi nedeniyle haber akışı azaldığı için bugün köşemizdeki iyi haberler arşivden...

Çiftliklerde kullanılan balık yemlerine biberiye, kekik ve çemen otu gibi katkılar eklenirse levrek balığına etkisi ne olur? Bir yüksek lisans öğrencisinin tezindeki bu soru Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde araştırılmış. Cevabı iki kelime: “İyi geliyor.”

Biraz uzun isterseniz:

Bu katkı maddelerinin levrek balıklarında hematolojik, immünolojik, biyokimyasal parametreler ile biyometrik indeksler açısından olumlu gelişmeler sağladığı tespit edilmiş.

Yazının Devamını Oku

Türk tasarımı "insansız araca" ABD'den ödül 

17 Temmuz 2016
Geçen hafta Kayseri'nin Tomarza ilçesindeki sanayisitesinde tarladan kabak toplayıp çekirdeklerini ayıran patoz yapıldığını yazmış, sonunda "Bakın ihtiyaç olunca Türk insanı neler yapıyor" demiştim.

Türk insanı tarım makinesi konusunda daha neler yapmış.... AA muhabiri Selma Kasap’ın haberinden öğrendim yapılanlardan birini.

ODTÜ’den bir ekibin tasarladığı “Eco Barrow” isimli insansız tarım aracı ABD’deki uluslararası tasarım yarışmasında ödül almış.

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr.

Yazının Devamını Oku

Tomarza sanayi sitesinde özel kabak patozu üretildi

13 Temmuz 2016
Türkiye çerezlik kabak çekirdeği üretiminin yüzde 35'ini Kayseri'nin Tomarza ilçesi karşılıyormuş. Kaymakamlığın girişimi ile kabak çekirdeğinin patenti alınmış.

Çerezlik kabak çekirdeği için üretilen kabak cinsi farklı.

O kabaktan çekirdekleri çıkarmak da ayrı ve zor bir işti. Bu iş için kullanılan özel bir tarım makinesi, patoz varmış. Makine içine atılan kabaklardan çekirdeklerini ayrılıyormuş.

Yazının Devamını Oku

Denizli'nin 'Yanık yoğurdu' kadınların geçim kaynağı oldu

10 Temmuz 2016
Denizli'nin önde gelen lezzetlerinden yanık yoğurda ülke genelinden talep artınca çok sayıda kadın girişimci imalathane kurmuş. Yanık yoğurdun ne olduğunu bilmeyenler için önce onu anlatalım.

Yanık yoğurt, bir miktar sütün karamelize edilmesiyle yapılıyormuş. Tarifi şöyle: İyice ısıtılan kazana 4-5 kaşık süt dökülüyor. Sütün rengi koyulaşınca diğer süt de kazana ilave ediliyor. Yaklaşık 40 dakika kısık ateşte kaynatılıyor. Süt asla karıştırılmıyor. Bir süre sonra yüzeydeki süt, sarı rengini almaya başlıyor. Ardından ısınan süt mayalanıp 4 saat bekletiyor. Yoğurt oluşmaya başladığında tülbent yardımıyla yoğurt bir kaba süzülerek kese yoğurdu haline getiriyor ve satışa sunuluyor.

AA muhabiri Sebahatdin Zeyrek’in haberine göre, yörük kültürünün lezzetleri arasında gösterilen ve "isli yoğurt" olarak da bilinen yanık yoğurt, özellikle Denizli'nin Tavas, Babadağ ve Honaz ilçelerinde yoğun şekilde üretiliyormuş.

35 yıldır yanık yoğurt üretimi yapan 48 yaşındaki

Yazının Devamını Oku

Çalışırken hem mutlu oluyorum hem de para kazanıyorum

6 Temmuz 2016
Başlıktaki sözü keşke herkes söyleyebilse. Sokak ressamı Eylem Çalışkan "Türkiye'nin bir çok ilinde cadde ve sokaklara yaptığım 3 boyutlu resimler beğeni topluyor. Ben hem mutlu oluyorum hem de bu işten para kazanıyorum" diyor.

Tekirdağ'da yaşayan Eylem Çalışkan, AA muhabiri Özgür Tiran’a yaklaşık 15 yıldır duvar ve kara kalem çalışmalarını yaptığını son iki yıldır da yere 3 boyutlu resimler çizdiğini anlatmış.

Vatandaşların yaptığı eserlerle fotoğraf çektirmesinin kendisini ayrıca mutlu ettiğini bildiren Çalışkan bu işe nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

"Ben bu işin

Yazının Devamını Oku

Antalya'da üniversite hastanesine son teknoloji laboratuvar sistemi

3 Temmuz 2016
Hastaneye gitmek zorunda kalanların neler çektiklerini gidenler ve yakınları bilir. Bugün iki haberi sizinle paylaşarak bu konuda da iyi şeylerin olduğunu duyurmak istedim. Haberlerden birincisi Antalya'dan.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Aptio Otomasyon Sistemi düzenlenen bir törenle hizmete girmiş.

Türkiye'de bir ilk olan bu sistem sayesinde hastanenin Merkez Laboratuvarı'nda sağlık teknolojilerinin kullanımı yeni bir boyuta taşınmış.

Açılışta konuşan Başhekim Yardımcısı Doç. Dr.

Yazının Devamını Oku

Liseliler bir makine yaptılar adını da 'Kotaran' koydular

29 Haziran 2016
Türk milleti gördüğüne inanır derler. Trabzon'dan gelen habere göre, 4 öğrenci de öyle yapmış. Makine yapıp görücüye çıkarmış.

Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojileri Bölümü’nden 4 öğrencinin yaptığı ve adını "Kotaran" koyduğu elektrikli iş makinesini gören inşaat firması sahipleri büyük ilgi gösteriyormuş.

Makineyi, Makine Teknolojileri Bölümü öğretmenlerinden

Yazının Devamını Oku

112'ye asılsız ihbara "tek numaralı" çözüm

26 Haziran 2016
Ülkemizde acil bir sağlık sorunu yaşayanlar telefonlarıyla 112'yi, yangın ihbarı yapacak olanlar 110'u arıyor.

İnsanın en telaşlı olduğu anda bu numaraları hatırlayıp araması zor. Veya en büyük problem asılsız ihbarlar. TV’de yayınlanan kamu spotunu hatırlayın. İnsanlar neler için arıyor bu merkezleri.

İşte bu nedenle acil çağrı hatlarının tek numarada toplanması planlanmıştı. O plan çerçevesinde pilot il seçilen Manisa’da yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alınmış.

Manisa'da ambulans ve itfaiye ihbar hatlarının 112 altında toplanması sonucu toplam ihbar sayısı yarı yarıya düşerken, müdahale edilen olay sayısı ise aynı kalmış.

Yazının Devamını Oku