Sevilla treni...

İDAM cezası, koalisyon ortaklarını ciddi anlamda Meclis'te ikinci kez karşı karşıya getirecek. Ortaklar geçmişte, TCK'nın düşünce ve devlete karşı işlenen suçlarla ilgili 312 ve 159'uncu maddelerinde ilk kez karşı karşıya gelmişti.

DSP ve ANAP değişiklik yönünde tavır koyarken, MHP karşı direnişini oylarına da yansıtmış, değişiklikler yine de Meclis'ten geçmişti.

Şurası kesin ki, geçmişte TCK değişikliklerinde olduğu gibi, idam cezası da koalisyonu bozucu bir etki yapmayacak.

Nitekim, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da dünkü görüşmemizde bunun altını özellikle çizme gereği duydu.

Şandır, ‘‘İdamın kaldırılmasını biz de istiyoruz’’ diye söze başladı.

Ardından ‘‘ama’’ diyerek, konunun Ulusal Program'da da belirtildiği şekilde, orta vade olarak gösterilen 2004'te çözülmesi gerektiğini söyledi.

İdam cezasının bu dönemde kaldırılmasına karşı çıkışlarının nedenini, ‘‘AB'nin PKK'ya (KADEK) siyasi desteğinin sürüyor’’ olmasıyla açıkladı.

Şandır, idam cezasının koalisyon içinde uzlaşmazlık yaratmasının sorumlusu olarak da Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile ANAP Lideri, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı gösterip ekledi:

‘‘Hükümet içinde bir çözüm bulabilirlerdi.’’

TÜRK: 9 YIL TECRİT

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise eleştiriyi hak etmediği inancında.

‘‘Konuyu her gündeme getirdiğinde MHP'li bakanların engeliyle karşılaştığını’’ söyledi.

Türk'e göre, MHP'nin iddia ettiği gibi, idam cezasının kaldırılması halinde, bu cezayı alanların yakın gelecekte hapisten çıkma olanakları yok.

Türk, idam cezası yerine geçecek ‘‘müebbet ağır hapis’’in, af, hatta şartla salıverme kapsamına girmesinin zorluğunun altını çizip ekledi:

‘‘İdam cezasının affedilmesi ancak Meclis'in beşte üç çoğunluğunun oyu ile olabilir. Bu sayı zaten Anayasa'yı değiştirme yeterliliğidir.’’

Türk,
getirilecek düzenlemeyle müebbet ağırlaştırılmış hapis cezası alan bir kişinin ömür boyu hapis yatacağını vurguladı ve devam etti:

‘‘Bu cezayı almış kişi 3 ile 9 yıl arasındaki süreyi de tecrit edilmiş şekilde geçirecek? Şimdi Öcalan'ı Anayasa'ya sokmanın anlamı var mı?’’

DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı ve ANAP Grup Başkanvekili Nihat Gökbulut da dün aynı yaklaşımdaydı.

AKP: BİRLİKTE GELSİNLER

DSP ve ANAP'ın bu tavrından olsa gerek, AB yasalarında kilit duruma gelmek isteyen AKP'nin idam konusundaki Anayasa şartında, dün bir nebze de olsa yumuşama görülüyordu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, DSP'nin kendileriyle ‘‘çay kahve ziyareti’’ niteliğinde görüş alışverişinde bulunduğunu, idam cezasının kaldırılması konusunda ciddi bir metinle önlerine gelmediğini belirtti.

Arınç'ın çağrısı; DSP'nin, ANAP ile birlikte kendilerine ciddi bir teklifle gelmesi...

Bu durumda yeni bir değerlendirme yapma olanağı bulacaklarını söyledi.

ZİRVEYE YETİŞMEZ

DSP-ANAP, SP ile birlikte AKP'nin desteğini alsa bile, bu hafta sonuna kadar teklifin Meclis'te yasalaşması zor görülüyor.

Oysa, Meclis'te iki haftadır yaşanan yoğun tartışmaların nedeni, bu hafta sonu Sevilla'da yapılacak olan AB zirvesine kadar idam meselesinin çözüme kavuşturulmasıydı. Böylece, Sevilla zirvesi sonuç bildirgesinde Türkiye için olumlu bir mesajın çıkmasına olanak sağlanacaktı.

‘‘Sevilla treni’’ yakalanacaktı...

AB zirvesi bu hafta sonu tamamlanacak. Türkiye, son anda bir değişiklik olmazsa, kilitlendiği idam konusunu gelecek hafta da tartışıyor olacak.
Yazarın Tüm Yazıları