“Yayımlarınız arasında Top 10’da ki hatta zirveden inmeyen ve Bursa’nın utancı, Osmangazi Belediyesi’nin ayıbı, şikayet sahiplerinin acısı olan bir konuya bir de ben değinmek isterim! Size yollamış olduğum fotoğrafları 07 Ağustos 2022’de saat 18.22 de çektim. Bu fotoğrafları görüp de burasının neresi olduğunun anlaşılmayacağını düşünmüyorum. Yeter ki sizin köşenizi okumuş olsun. Burası bizlerin değimiyle meşhur ‘Çöplükbey caddesi!’ (Osmangazi ilçesi Yunuseli Mahallesi Kutlukbey Caddesi) Saymadım ama en az yirmi kez yayımlandı bu durumu!
BEN DE DOKTOR DEĞİLİM..!
Neredeyse hepsini manşet haber olarak sundunuz. Yetmedi gazetemiz Hürriyet Bursa’nın ana sayfasında bile yayımlandı. Her yayımdan sonra da Osmangazi Belediyesi’nin size yolladığını belirttiğiniz açıklamalar ‘Hürriyet Bursa yazıyor sorunlar çözülüyor bölümünde bu açıklamalara yer verildi. Her seferinde de aslı astarı olmayan yanıtları yayımladınız! Aksi olsaydı Osmangazi Belediyesi’nce “kestik” diye belirtilen cezalar kesilmiş olsaydı ya da; “Drone ile takip ediyoruz, 7/24 kontrol altında tutuyoruz, motorize ekiplerce denetliyoruz, kirliliğe sebep olanlara en ağır cezaları kesiyoruz… Gibi açıklamaların aslı astarı varsa ben de doktor değilim!
AÇIKLAMA YOLLUYOR MU?
En son olarak da 30 Temmuz 2022 tarihli köşenizde yayımladığınız Osmangazi Belediyesi’nce size yollandığını belirttiğiniz açıklama vardı. Açıklamada ya da açıklamanızda özetle; “Osmangazi Zabıta Müdürlüğü’nün ilgili ekiplerince yapılan çalışmalarımızda 253 adet yasal işlem yapılarak muhatapları hakkında 491.490 TL para cezası uygulanmıştır. Bölgede, uyarı ve ikaz tabelalarının olmasına rağmen; kabahat fiilinin önlenmesi adına denetimler sıklaştırılmış olup, bölgede kesintisiz denetimler için de motorize ekip oluşturulmuştur.” Yanıtını okudum. Af buyurun ama bu fotoğrafları ben çektim. Aklımda değişik değişik sorular var cevabını bulamadığım.
Bu trajikomediye kim ne yapabilir ya da kim ne yapamaz bilemiyorum! Kentimizdeki en ama en güvenli yaya geçiş hizmetine imkan sunan yaya geçidi üzerinde (Burada EDS var. Kırmızı ışıkta bir aracın tamponu dahi yaya çizgisinin üzerine gölge gibi düşse plakaya 860 lira ceza kesiliyor) yaya yok! Burada hizmet veren ve yüzde yüze yakın bir oranda güvenli geçişe imkan sunan yaya geçidinin 12 metre altındaki kavşak ortasına; ‘BURADAN YAYA GEÇİŞİ YAPMAK TEHLİKELİDİR / YAYALAR OK İLE GÖSTERİLEN ÜST TARAFTAKİ KONTROLLÜ YAYA GEÇİDİNİ KULLANINIZ’ uyarılarını belirten levhalar asılmıştı. Bunların kavşağa yetmeyeceğini belirterek caddenin ortasına çit çekilmesini önermiştim. Çit de çekilmişti. Sağ olsun yetkililerimiz.
30 SANİYELİK KAZANIM
Nitekim de yaralanmamak, sakatlanmamak ve ölmemek için pür dikkat mücadele veren yayalarımız var! Geçiş hakları kendilerinde olan hareket halindeki araçların arasına yılan gibi kıvrılarak süzülen, tavşan gibi sıçrayan ve şahin gibi dikkatle süzen cengaver ruhlu hemşehrilerimizin 30 saniyelik kazanımlarını candan tebrik ediyorum! Unutmadan ilgili fotoğraflarımı çektiğim esnada araç sürücülerini zora düşüren yayalara aralıksız korna selamı vererek iyi niyet duygularını aktaranlara da hani hak vermiyor değilim!
ÖLENLER OLDU
Keza burada onlarca yayaya araç çarptı. Bu çarpma sonucunda bazılarımız yaralandı. Bazılarımız sakat kaldı. Hatta bazılarımız öldü ve tüm bunlara rağmen… Yok, efendim yok! Bu işlerin düzene girdiği günleri görebilecek miyiz acaba? Kısmet, diyeceğim de...
“Altıparmak Caddesi bitiminde hizmet veren Çatalfırın Viyadüğü’nün zeminini oluşturan toprak alanın yeşil alana çevrilmesini istiyoruz. Çünkü bu viyadüğün yanından her gün on binlerce yaya geçiyor. Bu düşüncemin bir kişi tarafından bile ‘olumsuz ya da gereksiz’ bir düşünce diye yorumlanacağını düşünmüyorum. Bildiğim kadarıyla da bu gibi sanatsal hizmetleri Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren kent estetiği müdürlüğü yapmaktadır.
ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN
Hatta viyadük ayağında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği imzasıyla yapılmış olan şekiller var. Gereğinin yapılmasını rica ederim” diyor. Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Müdürlüğü’nün de yöneticisi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanı Muhammet Ali Akaç’ın dikkatine; Yüksel Korkmaz’ın talebi gerçekten çok isabet. Bursa’ya renk katan zanaatkar eller; şimdiden kolay gelsin diyorum.
Devrilince nasıl göreceksiniz?
“Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde kafe tarzı iş yapan işletmelerin kendilerine tanımlanmış olan alanın dışına taşarak vatandaşların yani bizlerin kullanım alanı olarak tanımlanan yürüme yollarımıza sahip çıkmalarına üzülüyoruz! İşin bir başka üzücü yanıysa bunlara göz yuman belediye yetkilileri. Aynı şikayeti 21, 26 ve 30 Temmuz 2022 tarihli köşenizde yayımlamıştınız. Ancak hala bir değişiklik olmadı.
Bu araç bizi tedirgin ediyor
Hasta taşıma sedyesinin hali içler acısı. Oda tavanlarından sular sızıyor. Bunları hastanedeki hangi yetkiliye diyebiliriz? Hiçbir yetkiliye diyemeyiz. Çünkü etkisi bize tepki yapar. Yanıldığımı düşünmüyorum. Aksini düşünene de saygı duyarım! Değerli Muhammet Kösle, Hürriyet Bursa gazetesi ekibi olarak bizim şikâyetimize de çare olmanız hususunda aracılık yapmanızı çok rica ediyoruz.”
CİDDEN ÇOK ÜZÜCÜ
Sevgili okurumuz. İçinde bulunmuş olduğumuz pandemi döneminde sözüm ona en üst sınırlarda tutulduğu iddia edilen hastane hijyenin böylesine sergilenmiş olması cidden çok üzücü Bunları hastane yönetiminin görmediğini düşünüyorum. Aksi olsaydı böyle olmazdı sanırım! Öyle ise Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’a diyelim bakalım. Bizden demesi; elçiye zeval olmazmış…
SAYGIDAN EĞİLEN DİREK
Hürriyet Bursa gazetesi abonesi olan Tofaş (Fabrika) emekli yöneticilerinden Salim Nalbantoğlu, diyor ki: “Nilüfer ilçesi Özlüce Mahallesi Sevgi Sokak’ta (Tofaş Fen Lisesi arkası) bulunan aydınlatma direğinin saygısına hayranım! Bu saygı öyle bir aşkla cereyan etmektedir ki demeyiniz gitsin. İki ay oldu bir eğildi ve eğiliş o eğiliş! Şu saygı artık bitsin! Bu işi de bitirse bitirse UEDAŞ bitirir diye düşünüyorum! Sevgi ve saygılarımı sunarım…”
HADİ BUNU DA GEÇELİM
“Dört yıl önceydi... Mudanya sahil şeridi o vakte kadar yıllarca kapalı kalmıştı. Bu kapalılık öyle bir boyuttaydı ki tek yaya dahi giriş ve geçiş yapamıyordu. Sebebiyse Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kıymetli hemşehrilerimize; daha güvenli, daha sevimli, daha bakımlı, daha geniş, daha konforlu ve daha albenisi olan kıyı şeridi kazandırma gayretinden başka bir şey değildi. Sağ olsunlar…
GÖREN YETKİLİ YOK
Derken sahil şeridi hemşehrilerimizin hizmetine açılmıştı. Artık çok geniş ve güven içinde yürüyüşlerimizi yapabileceğimiz sahilimizle gurur duymaya başlarken sahil şeridinin civar esnaflarınca kullanılmasıyla alakalı olan üzüntümüzü ve endişelerimizi dile getirecek yetkili bulamamanın şaşkınlığı içindeyiz. Ayrıca hem bunu belirtmeye de gerek olmasa diye düşünüyorum. Elbette buradan üç beş başkan geçiyordur ve geçmiştir! Bu oluşumu görmezden gelen Mudanya Belediyesi zabıta teşkilatını göreve; Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni de takibe davet ediyorum. Mudanya ne zamandan beri sahipsiz oldu çok merak ediyorum!”
CADDEDE BAZ İSTASYONU...
“Yıldırım Belediyesi’ne 100 metre, Şükraniye Mahallesi muhtarlığına da 10 metre mesafede bulunan çocuk oyun parkının hali içler acısı. Salıncakların arka kısmında kalan duvardaki oyuğun içinde neler oluyor ve neler yapılıyor meçhul!
DESTEĞİNİZ LAZIM
Zemindeki kauçuk zemin kaplamalar parçalanmış vaziyette, çocuklarımızın düşmesine sebep oluyor. Çöp kutuları da tam efsane! Bu çocuk oyun parkı yetkililerin ilgi alanına girmiyor herhalde…” diyor.
Yayımlarımızı pür dikkat takip edip neticesini de çözüme kavuşuncaya kadar peşini bırakmayan Yıldırım Belediyesi Basın ve Halkla İlişikler Uzmanı Bayram Adaletsever; ilgilisine iletmeniz için ivedi desteğiniz lazım. Çünkü aman bir çocuğumuzun canı yanmasın orada…
BU KALDIRIMIN HALİ NE OLACAK?
“İstanbul’da ikamet etmekteyiz. Geçtiğimiz hafta yine ailecek Bursa’ya geldik. Amacımız; Bursa’da on gün tatil yapmaktı. Mudanya’ya da uğradık. Sahil kenarındaki çok eski evler yine dikkatimizi çekti. Bakımsızlıktan tehlike sunar hale gelmişti. Bu bildik durum zaten, o yüzden çok dert etmedik. Ancak sahil kenarına serilen şemsiyelerin günlük kiralarının 30 lira olduğunu duyunca bir kez, vatandaşın hür bir şekilde sahili kullanması engellensin diye girişe uyduruktan paravan çekildiğini görünce üzüldük. Kıyı Kanunu Kanun Numarası 3621, Madde 5’te şöyle der: “Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.” (Önceden belirlenmiş olan özel alanlar; askeri alan, sahil güvenlik gibi hariç) Ama buna rağmen böyle engeller var kıymetli yetkililer de bunları gördükleri halde seslerini çıkartmıyor. Bu durum hiç de hoş değil”
KIRMIZIYA DENK GELMEYİN GİDEMİYORSUNUZ