Kadınların statüsü, kariyeri, eğitim düzeyi ne olursa olsun evin düzenini sağlayan; aile bireylerinin beslenmesini, ev düzenini sağlaması genellikle kadınların yönettiği unsurlardır.
Doğumdan itibaren temel içgüdü ile başlayan beslenme düzeni yaşam boyu devam eder. Hayatın her aşamasında beslenme tarzları, alışkanlıklar değişse de özümüzde alışıla gelmiş besinler en çok tercih ettiklerimiz olmaktadır. Bir bebeğin damak tadı anne karnında onuncu haftadan itibaren başlamaktadır. Durumla böyle olunca beslenme tarzını, alışkanlıklarını anneler yönetmektedir.
Anne karnında başlayan bu alışkanlıklar hayat boyu devam eden bir serüvendir. Bilinçaltımızın temelleri atıldığı bebeklik, çocukluk döneminde anneler neleri yedirdiyse onlara karşı bir sempati ve sevgi gelişir. Yani; yemek yemek bir noktada, güzel duygular hatırlatan ruhsal haz için olmaktadır. Ruhsal tatmin dışında alışkanlıkların gelişmesi, evin bireylerinin tercih ettiği yiyecekler ve içecekler beden sağlığını etkilemektedir.
Unutulmamalıdır ki doğru beslenme alışveriş sepetinde başlar. Seçtiğiniz besinlerin güvenilirliği, tercih ettiğiniz gıdalar, pişirme yönteminiz, tüketim miktarınız sağlığı etkileyen unsurlardır. Türk toplumuna baktığımız zaman bu düzeni sağlayanın genelde kadın olduğunu görüyoruz. Aslında, bir aile de kadının, beslenme tarzını doğru yönde değiştirmesi, doğru seçimler yapması evdeki tüm bireylere o yönde bir beslenme alışkanlığı kazandırır.
Gelecek nesli yetiştiren, büyüten, en çekirdekten bir insan yetiştiren kadınlara beslenme konusunda da büyük görevler düşmektedir. Ayrıca, anne ve babasını taklit ederek hayatı öğrenen çocuklar için doğru rol model olmak oldukça önemlidir. "O senin için zararlı" diyerek kendinizin tükettiği yiyecekleri veya içecekleri çocuklarınızın reddetmesi mümkün değildir. Hayatta en temel rol modelleri olan; anne-babaların davranışlarını gözlemleyerek büyüyen bir çocuğa sözlerle alışkanlık kazandırmak zordur.
Kadınlarımız, hayatın her aşamasında bir düzen kurduğu gibi beslenme konusunda da sağlıklı ve düzenli beslenmeyi gelecek nesillere en güzel miraslardan biri olarak bırakmalıdır.
DİYETİSTEN MİNE TELEK
INSTAGRAM: MİNE TELEK
1. Her zaman tükettiğiniz porsiyon boyutlarınızı küçültün. Sık ve az yiyin.
2. Öğünlerinizi, sabah ve öğlen kuvvetli, akşamları hafif olacak şekilde planlayın.
3. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme planı yapın ama meyveyi abartmayın.
4. Yatmadan 2-3 saat önce bir şeyler yiyip içmeyi bırakın.
5. Şekerli ve gazlı soğuk içecekler yerine sağlıklı içecekler tercih edin ve bol bol su tüketin.
6. Tükettiğiniz besinlerin etiket bilgilerini okuyun.
7. Karbonhidrat grubu besinleri daha az yiyip için. Kızartma yerine ızgarada veya fırında pişirilmiş yiyecekleri tercih edin.