Paylaş
Rekorların yaşandığı bir yılı geride bırakan gayrimenkul sektörünün bu seneki kaderine siyasi ve ekonomik gelişmeler yön verecek.
SON günlerde yaşanan olayları bir kenara bıraktığımızda aslında gayrimenkul sektörü iyi bir yılı geride bıraktı. Henüz resmi rakamlar belli olmasa da geçtiğimiz yıl Türkiye’de 1 milyona yakın konut satışı gerçekleşti. Bu bir rekor... Ege Bölgesi’nde de benzer hareketlilik yaşandı. 150 bine yakın konut satışının gerçekleştiği tahmin ediliyor. Peki; 2013 nasıl geçti, 2014’te bizi neler bekliyor?
Bu yıl sektörün durumunu hiç kuşkusuz ekonomik ve siyasi gelişmeler tayin edecek. Şu an yaşananlar ışığında karamsar bir tablo olsa da 2014’te gayrimenkul sektörünün yine de verimli bir yıl geçireceği tahmin ediliyor. Faiz oranlarında artış beklentisi ile birlikte sektörde küçülme yaşanması olası. Malum, bugün satılan iki evden biri krediyle alınıyor. Dolayısıyla küçülme kaçınılmaz gibi duruyor. Ama zaman zaman fırsatların da yaşandığı bir yıl olacak 2014...
NE OLDU, NELER BEKLİYOR
2013’te sektörün gündeminin ilk sırasında kentsel dönüşüm vardı. Bunu, mütekabiliyet ile 2B yasaları, maketten satışa getirilen yasak ve KDV artışı gibi konular takip etti. Kentsel dönüşüm, Ege’de çok konuşulan ama somutta pek adımın atılmadığı bir yıl geçirdi. Bazı projelerin dışında pek çalışma olmadı. Ege’deki kentsel dönüşüm, daha çok bina bazlı müracaatlarda hareketlilik gösterdi. Tabii bu da büyük bir risk. Sonuçta modern gecekonduların önünü açabilecek bir sorun gibi duruyor. Kentsel dönüşümden beklenti, tüm donatılarıyla kentin lokal olarak planlanması. Bu yıl özelikle yerel seçimlerin ardından Ege’nin gündemini kentsel dönüşüm oldukça meşgul edecek. Bu kez söylemden çok adımların atılacağı bir süreç bizi bekliyor. En azından temenni o yönde.
Yabancı atağı olabilir
Mütekabiliyetin ardından geçtiğimiz yılın ilk 10 ayında 21 bin 691 konutu yabancılar almış. Bu, arzu edilen bir rakam değil. Yabancı alımlarının İstanbul ve yazlık bölgelerin dışına pek yansımadığı görünüyor. Ama İzmir’in özellikle ‘Yeni Kent Merkezi’nde başlayan projelerle birlikte bu yıl yabancı ilgisinin artacağı tahmin ediliyor. Bir diğer beklenti ise uzun süredir İzmir’de gayrimenkul alanındaki yatırım imkanlarını inceleyen yabancı şirketlerin 2014’ün özellikle ikinci yarısında yerel partnerlerle birlikte bunları yaşama geçirmesi.
Maliye el atacak gibi
Özellikle faiz oranlarının yılın ilk 6 ayında düşük olması ve KDV’nin de bu satışları etkilememesi teşvik edici unsurlar arasında yar alıyor. Orta gelir grubuna hitap eden konutlardan yüzde 1 KDV alınması gerekirken, arazi değeri esas alındığı için bu oran yüzde 8, hatta bazı yerlerde yüzde 18 baremine takılabilir. Bu da konut alıcısına ekstra yük getiriyor. 2014’te Maliye Bakanlığı’nın bu konuyu tekrar ele alacağı tahmin ediliyor.
Paylaş