Paylaş
SON yıllarda konut projelerinin yanında yükselen ofisler önemli bir yatırım aracı olmaya başladı. Döviz, altın ve mevduat gibi yatırım araçlarının yaşanan dalgalanma ile birlikte ticari gayrimenkule ilgi artar oldu. Hatta, paralarını altın gününde değerlendiren ev hanımları rotayı yavaş yavaş bu alana çevirmeye başladı. Bugün ticari gayrimenkuller 12-15 yıl gibi bir sürede kendini amorti ediyor. Tabii bir de kira getirisi var.
İstanbul merkezli Selçuklu Holding’in kuruluşlarından Selin Yapı da sektördeki bu hareketten yola çıkarak İzmir’de 2011’de tamamladığı Selçuklu İş Merkezi’nin cazip koşullarla satışa çıkardı. Selin Yapı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ataç’la hem İzmir’deki yatırımlarını, hem ticari gayrimenkul sektörünü, hem de kente yatırım planlarını konuştuk.
60 dükkan yer alıyor
Bornova Çamdibi’nde yer alan Selçuklu İş Merkezi’nin 2011’de tamamlandığını ama şu ana kadar pasif bir pazarlama faaliyeti yürüttüklerin anlatan Ataç, şöyle devam etti: “Geçen zaman içinde yüzde 30’luk bir doluluk oldu. Biz de burada faaliyet gösteren firmaları mağdur etmemek adına satış ve pazarlama çalışmalarımıza hız verdik. Toplamda 100 dükkanın yer aldığı iş merkezinde 60’a yakın satılık ofis bulunuyor. 200 metrekarelik brüt alana sahipler. Kapalı otoparkı bulunuyor.”
İzmir 2015’te olabilir
Son dönemde birçok yatırımcının rotasının İzmir’e çevirdiği bir ortamda “Biz herkesten önce geldik” diyen Gökhan Ataç, “İstanbul’da devam eden ve başlayacak olan çok önemli ve büyük projelerimiz mevcut. Her yaptığımız işe ayrı bir özen gösteriyor ve kaliteden ödün vermiyoruz. Bu nedenle daha emin adımlarla ilerliyoruz. Dolayısıyla İzmir’e güçlü girmek için İstanbul’daki operasyonlarımızı tamamlamak istiyoruz. 2015’te gündemimizde İzmir olabilir. Burada da karma bir projeyle yerimizi alabiliriz” bilgisini verdi.
GÖZDE YATIRIM ARACI
Türkiye’de yıllardır ‘başımı sokacak bir evim olsun’ felsefesinin hakim olduğunu ifade eden Gökhan Ataç, bu felsefenin artık değişmeye başladığını, otopark, spor salonu ve park gibi birçok seçeneğin ev alımında etkili olmaya başladığına dikkat çekti. Ataç, şunları söyledi:
“Konut alanında bu yaşanırken, çeşitli yatırım araçlarında bir belirsizlik var. Doların, altının ve mevduatın durumu ortada. Bu nedenle gayrimenkul gözde yatırım aracı oldu. Burada da konut ve ticari olarak iki ayrı alan oluştu. Konutların geri dönüşümü 19 yılı buluyor. Ama iyi bir lokasyonda yer alan ticari bir gayrimenkul kendisini 12-15 yıl arasında amorti ediyor. Bizim projemizin metrekare fiyatı bin 50 liradan başlıyor. Bugün inşaat maliyetleri bin liradan başlıyor. Aslında araziyi bedavaya veriyoruz. Bin 500 liradan başlayan kira getirisi de var. Hal böyle olunca yatırım yapmak isteyenler için iyi bir fırsat ortaya çıkmış oluyor. Bugün ev hanımından emekliye ya da beyaz yakalı çok rahatlıkla ticari gayrimenkule yönelebelir. Konutta aynı geri dönüşümü alması çok zor.”
NEDEN TİCARİ GAYRİMENKUL
Gökhan Ataç, “Neden ticari gayrimenkul yatırım?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Ticari gayrimenkulün diğer gayrimenkullere göre daha yüksek kira getirisi var. Yıllık satış bedelinin yüzde 6-13 oranında değişken kira getirisi sağlanabiliyor. Ticari gayrimenkul kiralamaları genelikle uzun vadelidir. Kiracınız olan kurumlar, işyeri olduğundan mülkünüze sahip çıkar, kolay vazgeçmez. Bu da mülk sahibine düzenli bir kira geliri ve
bakımlı yapı sağlar.”
Paylaş