SOSYAL güvenlik reformu yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin yaptığı iptal ve yürürlüğü durdurma başvurusunu bayram sonrasında görüşme kararı alması, 5510 sayılı Kanunun 1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe girmesi önünde hiçbir engel bırakmadı. Anayasa Mahkemesi sonradan iptal kararı verse bile işlemler geriye doğru yürümeyeceği için, iptal edilen maddelerde gerekli değişiklikler yapılmak suretiyle yola devam edilebilecek.
Çok sayıda yönetmelik ve tebliğ yayımlandı
Geçtiğimiz hafta, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girmek üzere çok sayıda yönetmelik ve tebliğ yayımlandı. Sosyal sigorta ve genel sağlık sigortasına ilişkin uygulamaya yön verecek bu düzenlemeler ile, son günlerde çok sorulan ve birçok yurttaşımızı da ilgilendiren kimi sorunlara çözüm de getirilmiş oldu.
Şirket ortağı olduğu halde SSK sigortalısı olanlar
Geçmiş dönemde, şirket ortağı olanların Bağ-Kur Kanunu uyarınca sigortalı olmaları gerekmekteydi. Ancak, Bağ-Kur’da emekli olma süreci kadınlar için 20, erkekler için ise 25 tam yılı gerektirip, SSK’ya göre daha uzun olduğu için SSK’ya geçişler olmaktaydı. Bu kaçışlar o kadar fazla oldu ki, sonunda buna bir "kılıf" bulundu.
Çalışma statüsü gereği Bağ-Kur sigortalısı olması gereken şirket ortaklarına bir genelge ile SSK sigortalısı olarak bildirilme olanağı getirildi. Böylece, öteden beri işçi olarak çalışan SSK sigortalıları çalıştıkları ya da başka bir şirkete ortak olduklarında, ara vermeksizin SSK’lı olarak bildirilmeye devam ettikleri süre boyunca SSK sigortalısı sayıldılar.
Ancak, yeni kanun ile buna son veriliyordu.
YENİ KANUN NE GETİRİYOR
1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 53’üncü maddesi, bağımsız olarak çalışan sigortalıların (vergi mükellefi, şirket ortağı gibi), kendilerine ait veya ortağı oldukları işyerlerinden işçi gibi (eski SSK) sigortalı olarak bildirilemeyeceklerini hükme bağlamış bulunmaktadır. Öte yandan, yukarıda açıkladığımız şekilde yine Kurum tarafından geçmiş dönemde buna olanak tanınmış çok sayıda şirket ortağı bulunmaktadır. İşte bu durumda olanlar kaç zamandır ne yapacaklarını sorup duruyorlardı. Ve nihayet çözüm geldi.
Sorun tebliğ ile çözüldü
28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile bu durumda olanların sorunlar çözüldü. Buna göre; "1.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında (Yani eski Bağ-Kurlu) sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların (Yani eski SSK’lı) sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir." Yani, şirket ortağı oldukları halde kendi işyerlerinden SSK sigortalısı olarak bildirimleri yapılanların, bu nitelikteki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar (çıkış, ayrılma vb), aynı şekilde SSK sigortalısı gibi bildirilmeye devam edilebilecektir. Ancak, kesinti olması halinde 4/b yani eski adıyla Bağ-Kur sigortalılığı başlayacaktır.
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİ OLDUĞU HALDE SSK İSTEĞE BAĞLI SİGORTASI YATIRANLARA KÖTÜ HABER!
Geçmiş dönemde, Bağ-Kur genelgesi gereğince, SSK isteğe bağlı sigortasına girip prim ödemeye başladıktan sonra, vergi mükellefi olan bağımsız çalışanlar Bağ-Kur kapsamına alınmıyordu.
Birçok kimse de, Bağ-Kur’dan SSK’ya kaçmanın bir yolu olarak, işyerleri varsa bile kapatıyor, SSK isteğe bağlıya girip sonra da tekrar işyeri açarak vergi mükellefi oluyordu.
Belirtelim ki, bu durumda olanlar artık isteğe bağlı sigortalılıklarını devam ettiremeyecekler.
Konu ile ilgili olarak 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan tebliğde, "1.10.2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kabul edilen sigortalılardan zorunlu sigortalı olmaları gerektiği halde 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler hakkında bu Kanunun 4’üncü maddesi gereğince işlem yapılır." denilmiştir.
Yani, zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı sigortalılık sona erecektir. Vergi mükellefi olarak bağımsız çalışanlar kendilerini 4/b statüsünde (yani eski Bağ-Kurlu) sigortalı olarak bildireceklerdir.