Paylaş
Konu sağlık olunca aile bireylerinin geçmişinde önemli kısımları bilmek, doktorların gereken taramaları doğru zamanda yapmasına yardımcı olur. Bu sayede hayatınız bile kurtulabilir
-Hakkınızda ne biliyorsunuz: Kendi sağlık problemlerinizi ve hangi yaşta teşhis konulduğunu bir yere yazın. Ne kadar kesin bilgiler yazarsanız o kadar iyi. Yani sadece ‘alerji’ yazmak yerine neye alerjiniz olduğunu belirtin.
-Eşiniz ve çocuklarınızla devam edin: Eşiniz ve varsa çocuğunuzun sağlık problemlerini de yazın. Kendi sağlık durumunuzda yaptığınız gibi tanı koyulan yaş ve hastalığın seviyesini de belirtmeyi unutmayın.
-Torunlarınız hakkında da öğrenin: Eğer torunlarınız varsa, onların sağlığını da sorun. Torunların sağlık durumunu da bilmek önemli çünkü bazı hastalıklar kuşak atlayabiliyor.
-İyileşmiş olabilecekleri de düşünün: Artık geçerli olmayan sağlık problemlerini de dikkate almak önemli. Mesela yeni doğan bebeklerde ufak kalp rahatsızlıkları yaygındır ve bazıları doğumdan bir süre sonra iyileşir.
-Anne-babanızın hastalık geçmişini araştırın: Ebeveynlerinize ne zaman, ne teşhisi konulduğunu ve hastalığın seviyesini kaydedin.
-Teyze, amca, kuzenler...: Akrabalara geçtiğinizde bu kadar detaycı olmanıza gerek yok çünkü artık kalıtsal faktörler burada sizden uzaklaşmaya başlıyor. Ama yine de bir sağlık probleminin aile içinde dolaştığını öğrenmek faydalı.
-Aynı adımları eşiniz için de takip edin: Konu kendi çocuklarınıza geldiğinde, eşinizin ailesinin hastalık geçmişinin de en az sizinki kadar önemli olduğunu unutmayın.
-Öğrendiklerinizi paylaşın: Bütün bu yararlı bilgileri bir araya getirdikten sonra onları anne-babanız, eşiniz ve özellikle çocuklarınızla paylaşmalısınız. Bu bilgiler özellikle doktorların yaptığı taramalar için çok önemli.
-Doktorunuzla konuşun: Kuvvetle muhtemel, bu süreçte yeni bir şeyler öğreneceksiniz. Yazdıklarınızı paylaşmak için doktorunuzdan bir randevu alın. Herhangi bir endişeniz varsa aksiyon alabilirsiniz.
Paylaş