Paylaş
KALP HASTALIĞI
Ne yazık ki bu hastalığa genellikle kalp krizi geçirene kadar teşhis konulmuyor. Bu yüzden ailenizde bir geçmişi olup olmadığını bilmek çok önemli. Bunu bilirseniz semptomların sizde olup olmadığına bakarak kendinizi bir kardiyoloğa kontrol ettirebilirsiniz. Bu risk, hastalığın yakın bir aile üyesinde erken yaşta ortaya çıkmış olmasıyla daha da artar. Doktora gitmenizi gerektiren semptomlar arasında yorgunluk, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gelir.
ALZHEIMER
Plak oluşumundan ötürü beyin fonksiyonlarının giderek bozulması durumu. Eğer birinci dereceden bir yakınınızda (ebeveyn, kardeş gibi) bu hastalık varsa sizde olma riski de daha fazla. Ailede alzheimer hastalığına sahip olan kişi sayısı arttıkça bu risk de artıyor. Genetik açıdan risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşarak plak oluşumu hızını yavaşlatmak için uygun bir beslenme programı ve beyin egzersizi gibi önleyici tedbirleri deneyin.
YÜKSEK TANSİYON
Hipertansiyon olarak da bilinen bu hastalık, kalbiniz vücuda kan pompalamak için daha fazla efor sarf ettiğinde meydana geliyor. Hipertansiyon aynı zamanda kalp hastalığı veya felç gibi diğer hastalıklara da yol açabiliyor. Belli başlı risk faktörleri arasında fazla kilolu olma, yaş, egzersiz alışkanlıkları olsa da, aile geçmişi de büyük bir etken. Hastalığın genetik olması çok yaygın ve ailenizde varsa doktor kontrollerinizde belirtmenizde büyük fayda var.
DİYABET
Diyabet, kan şekeri seviyesi çok yüksek olduğunda meydana geliyor. Tedavi edilmezse felç, körlük, bacak kesilmesi, kalp hastalığına da yol açabiliyor. Aileden birinde diyabet varsa sizde de prediyabet (gizli şeker) olma riski artıyor. Prediyabet ileride ‘tip 2 diyabet’ teşhisi konmasının habercisi. Bilgilendireceğiniz doktorunuz beslenmenizi ve kan şekerinizi daha yakından inceleyerek gizli şeker semptomlarınızı yok etmeye yardımcı olabilir.
FİBROİD
Fibroidler ağrı, kanama ve sonradan belki de histerektomiye (rahim alma ameliyatı) sebep olabilen, rahimde bulunan iyi huylu tümörler. Bazı araştırmalar, aile geçmişinde varsa bir kadında fibroid olma ihtimalinin artabileceğini gösteriyor. Eğer bu durum sizin için de söz konusuysa yılda bir defa düzenli olarak jinekoloğunuza giderek test yaptırmalı ve tedavinizi düzenlerken aile geçmişinizden bahsetmelisiniz.
ÇÖLYAK
Glüten yemeyle tetiklenen bir otoimmün hastalık. Bedene hasar vererek daha şiddetli vakalarda kanser gibi başka problemlere de yol açabiliyor. Amerikan Çölyak Hastalığı Kurumu’nun verdiği bilgilere göre aynı genetik özelliğe sahip birinci dereceden aile üyelerinin çölyak hastası olma riski yüzde 40 daha fazla. Çölyak hastalığını gösteren tahliller mevcut, bu yüzden ailenizde varsa ve sindirim problemleri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşün.
Paylaş