Koltuk raporu Meclis'in yüz akı

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

DSP İzmir Milletvekili Ahmet Piriştina'yı, Meclis'e girmeden de tanırdım. Yapıcı, yaratıcı ve uzlaşmacı kişiliği ile dikkatimi çekiyordu. Solda, sayıları giderek azalan, becerikli ve üretken yöneticiler arasındaydı.

Eski CHP'de Aydın Milletvekili olan Selami Gürgüç de böyleydi. Gürgüç, şimdi o müthiş EGS organizasyonu öncüleri arasında maraton man... Koşuyor, koşuyor, koşuyor. Ben, Piriştina ile Gürgüç'ü birbirlerine çok benzetirim.

Son İzmir gezilerimde Piriştina için, ‘‘İlk seçimde Büyükşehir Belediye Başkanı seçilir’’ diyenler çoktu. Muhalifi muvafıkı, sanayicisi ve işçisi aynı eğilimdeydi. Babadan politikacı, Ege'de yerel yöneticilik de yapan Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu bu gözlemimi doğruladı: ‘‘Ahmet çok sevilir, aday olursa parti farkı gözetilmeden, geniş kesimlerden destek alır.’’

Geçen hafta Meclis'te bu izlenimlerimi Piriştina'ya aktarırken, ‘‘Sizinle biraz Meclis koltuklarını konuşabilir miyiz?’’ diye sordum. Son dönemde unuttuğumuz bir yaklaşımla, ‘‘İlke olarak özel açıklama yapmıyorum’’ demez mi? Önce bozuldum. Hatta kızdım. Fakat saygım arttı. Araştırma Komisyonu raporunu tamamlamış, gereği için Meclis Başkanlığı'na sunmuştu. İş, idari soruşturma ve yasal işlemlere kalıyordu. Piriştina haklıydı!

Özel bilgiler alamayınca, 197 sayfalık raporu; tüm bilgi ve belgeleri okuyup inceledim. Ben, Kalemli'yi de yıllardır tanır, severim. Kısır siyasi çekişmelerle harcanmasına gönlüm razı olamaz. Meclis Başkanı olarak laik rejime sahip çıkmış, Türkiye Cumhuriyeti'ni dışta liyakatle temsil etmişti. Gördüm ki, Koltuk Komisyonu Raporu, Meclis'in yüz akı. Komisyon tarafından üç ana konu çok iyi incelenmişti:

1) Yapılan iş pahalı mı? Komisyonda mutabakat var; pahalı olması bir yana, fahiş! Kaynağı mı? O da var. Proje müellifinin kullanılmayan keşif özeti açık. Proje müellifi analizlere dayanan keşif özetini tekrar yapıyor; bulduğu rakam 12 milyon dolar. İhalede karşılığı 28 milyon doların üstünde. İşte kaynak! Yüklenici firmanın alt taşeronlarla yaptığı sözleşmelerin birçoğuna ulaşıyor. 5 milyar 300 milyon liralık söküm, Emlakkonut'a 500 milyarlık fatura ile yansıyor. Mekanik işi var. 1 milyon 200 bin dolara alınıyor, 2 milyon 923 bin dolara satılıyor. Buyrun cenaze namazına! Mermer işi de böyle. 260 bin dolara alınıyor, 820 bin dolara satılıyor. O koltuklar, mekanik tablo falan hep böyle!

2) Hukuki prosedüre uygun mu? Komisyon, uyulmadı diyor. Devlet İhaleleri Yasası'nın 89. maddesi var. Bu 89. madde başıboş değil ki! Usul ve esasları idarece belirleniyor, bakan onaylıyor. TBMM'de de, tabii ki Başkan'ın onayı gerekiyor. Koltuk işinde bu onay yok. TBMM Başkanı ita amiri yetkisini, yani ihale yapma ve onamayı Emlakbank'a devrediyor. 1050 sayılı yasaya göre devredilemeyeceği raporda yer alıyor. Emlakkonut'un kendi şartnamesinde ve sözleşmede var. Ama keşif özeti ve fiyat analizi olmadan ihale yapılıyor. Emlakbank müfettişleri bunu saptıyor.

3) Peki çıkar var mı? Raporda ihbar veya bulgu yok. Ama Kalemli'nin kendi ifadeleri var. Kızı için alınan daireler, Çeşme'deki ev falan...

Kalemli, ‘‘Siyasi etik açısından yanlış yaptım’’ demişti. Bu itirafa, bir de rapor eklenmişti. Şimdi gereğini yapmalı, istifa etmeli. Bu, toplumda tekdir değil, takdir toplayacaktır. Bu acı, ama dostça bir çağrıdır.













Yazarın Tüm Yazıları