Paylaş
TİRAN
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i Arnavutluk Cumhurbaşkanı Recep Meidani karşılıyor. Karşılamak bir yana sevgiyle, dostlukla kucaklıyor.
Demirel'in heyetinde önemli isimler var; Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Devlet Bakanı Yücel Seçkiner, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Nami Çağan ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Karayalçın.
Heyette işadamları, üst düzey bürokratlar ve diplomatlar da sayıca kabarıktı.
Demirel, Arnavutluk'a ilk kez 1992'de başbakan olarak gelmişti. 1995'te Cumhurbaşkanı olarak ikinci ziyaretini yaptı. Bu üçüncüsü. Ziyaretlerin üst düzeyde oluşunun ve sıklığının anlamı, Türkiye'nin Arnavutluk'a verdiği önemin ve değerin göstergesi!
Balkanlar bizim için hayati önemde. Tarihi bağlarımız, akrabalarımız var. Bosna Yugoslavya'da ise Yeni Bosna İstanbul'da. Hersek burada, Şampiyon Hersekli otobüs şirketi Kırklareli'de. Son Arnavutluk Kralı Zogo idi, o şimdi yok. Ama Zogo Pastanesi Edirne'nin en işlek caddesinde çalışıyor.
* * *
Prof. Tayyip Gökbilgin'in 1957 basılı ‘‘Rumeli Yörükleri, Tatarlar ve Evladı Fatihan’’ adlı eserini okuyorum. Yer ve mekân vererek resmi belgelerden Rumeli Yörükleri'ni anlatıyor. Rumeli'ye geçmelerini ve yerleşmelerini... Konyarlar, Yörükler ve Tatarlar bölümünde Yörük obaları sıralanıyor: Naldöken, Tanrıdağı (Karagöz), Selanik, Ofcabalı, Vize ve Kocacık Yörükleri. Bu kayıtlar 1500'lü yıllara uzanıyor..
Kocacık Yörükleri'nin köy adlarından bazıları, belli ki bugüne taşınmış: Davudlu, Balabanlı, Aladağlı, Çayırlı, Kızılcalı, Yörükler, Kaynarca, Yeniköy, Çavuşköy, Karahamza, Koca Tarla, Malkoç, Paşayiğit, Sofular, Umurca... Bugün Kofçaz'dan Vize'ye, Pınarhisar'dan Muratlı'ya, Babeski'den Uzunköprü'ye bir kısa tur yapanlar bu Yörük köylerinden geçebilirler.
Şu an Kosova gerginliği doruğa tırmanıyor. Dünyanın duyarlı toplumları endişe içinde. İstikrar umutları kaygıya dönmüş, dualar buraya yönelmiş. Ama savaşa doymayanlar, kana susayanlar hâlâ yakıyor, yıkıyor. Türkiye bu bölgede barış için didinip çırpınıyor. Kosova gerginliğinden en çok etkilenen ülke Arnavutluk ve biz bu ülkedeyiz. Enver Hoca döneminde en baskıcı ve katı bir yönetim altında olan Arnavutluk, geçiş döneminde büyük güçlükler çekmişti. Hâlâ çekiyor. Türkiye Arnavutluk'un hep yanında oldu ve belli ki olacak.
* * *
Demirel'in geçen hafta yazdığım büyük projesinin bir durağı da burada. Dürres-Varna arasındaki 8 No'lu karayolu koridoru projesi. Bu projenin ihalesini alan Çelik Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Çelik heyetteydi:
‘‘Bir bölümünü Yunanistan şirketi aldı. Çünkü biz bu ihaleye katılamadık. İkinci bölümünü biz aldık. Bir bölümü daha var. Ama biz çok hızlı çalışıyoruz.’’
Durmuş Çelik, ‘‘Arnavutlar üzerinde Türk'ün sempatisi ve Türkiye'ye olan güven çok önemli’’ diyor.
Demirel de Meidani ve Başbakan Nano ile görüşürken, bu projenin bir an önce gerçekleştirilmesi için Türkiye'nin iradesini açıkça dile getirdi.
Arnavutluk'taki İskender Paşa Meydanı çok hareketlenmiş. Daha önceki yıllarda donuk olan yüzler arayış içinde. İtalya, ekonomiye hâkim gözüküyor. Güneyde Yunanlılar da olduğu için Yunanistan'ın gözü de burada. Ama Arnavutlar'ın umudu ve güveni Türkiye'de. Üstelik, bu bölgeye bakarken Yunanistan'ı avcuna alan Arnavutluk-Makedonya-Bulgaristan-Romanya ile dostluğun önemi daha iyi ortaya çıkıyor.
Paylaş