Paylaş
BU çerçevede Borsa Başkanı Hurşit Öztürk’le yine uzun bir görüşme yaptım. Öztürk önce tarihçeden başlıyor: “Bundan 20 yıl önce, Muğla’mızda borsa kurulmasının bir ihtiyaç olduğunu gören ve en önemlisi, ‘Makam için değil, hizmet için varız’ diyen ilimiz tüccarlarından Hayati Nizamoğlu, Hasan Gökmen, Sezayi İzmir, Erkan İlhan, Yusuf Alper’le birlikte o dönem Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü’nde ‘borsa komiseri’ olarak çalışan, daha sonra da ‘genel sekreter’ olarak görev yapan Hüseyin Akar, Borsa’nın kuruluş çalışmalarına başlıyorlar. 29 Mayıs 2003’te ise 205 tüccarın ortak imzasıyla ‘Ticaret Borsası’nın kurulması için ilk temel atılıyor. Arkasından il genelinde başta buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, bakliyat, küçükbaş ve büyükbaş canlı hayvan ve mamulleri ve kuru meyve ticaretiyle iştigal edenler arasından kesinleşen üye listeleriyle organ seçimleri yapılarak ilk yönetim oluşturuluyor.
KURULUŞ ÇALIŞMALARI
1 Ekim 2003’te kiraladığı bir apartman dairesinde faaliyete başlayan Borsamız, 2005’te aynı apartmanda bir daire satın alarak bir süre burada hizmet veriyor. Daha sonra Hayati Nizamoğlu’nun yönetim kurulu başkanlığı döneminde hizmet binası yapmak üzere Menteşe’te bir arsa satın alınıyor. Arsaya 2015-2017 arasında Hasan Gökmen’in yönetim kurulu başkanlığı döneminde 2 bin 500 metrekare kapalı alanı olan hizmet binası inşa ediliyor. 2018–2022 arasında bizlerin yani Hurşit Öztürk’ün yönetim kurulu başkanlığı döneminde ise hizmet binasının daha etkin hale getirilmesi ve hizmet kalitemizin yükseltilmesi için, Büyükşehir Belediyesi ile ortak olarak ‘Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı’ kuruluyor. Bunun yanında ayrıca 2023’te ‘Gıda Analiz Laboratuvarı’ kurulması ve faaliyete geçirilmesi için çalışmalar başlatılmış durumda. 2022 sonu itibariyle 8 çalışanımız bulunmakta olup, yeni hizmet binamızda faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Yanı sıra Borsamızın çalışma alanı Muğla merkez ve tüm ilçelerini kapsamaktadır. Borsamız gelirinin büyük kısmını tescil gelirleri oluştururken, faal üye sayımız 126’ya ulaşmıştır ve bu sayı her yıl güncellenmektedir.”
DUYUSAL ANALİZ LABORATUVARI
Muğla Ticaret Borsası’nın yaptığı hizmetlerin standart ve kalitesinin artırılması amacıyla 2017’de çalışmalara başlandığını hatırlatan Başkan Öztürk, “Borsamız 16 Ocak 2018’de TSE tarafından TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandı. Halen TOBB akreditasyon sistemi çalışmaları kapsamında 15’inci Dönem Akreditasyon sürecine dahil olduk. Süreç sonunda da akredite oda ve borsaların arasına girmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Borsamız yönetim kurulu, yeni hizmet binasının inşaatı kurgulanırken, değeri giderek daha iyi anlaşılmakta olan ‘Memecik’ zeytininin toplum tarafından bilinirliğini sağlayacak bir yapının da bu binada olması gerektiğini öngörmüştü. Yaygın bir coğrafyaya sahip olan Muğla’nın önemli bir değeri olan bu zeytini, Muğla kadar güzel bir mekanda anlatmayı planlamıştı. Bu amaç doğrultusunda 2017’de Borsamız, Zeytindostu Derneği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğiyle ‘Duyusal Analiz Laboratuvarı’ hayata geçirildi. Öyle ki, tamamıyla tasarım bir mekan olarak hazırlanan laboratuvar gerek altyapı, gerek görsel olarak Türkiye’nin en iyi ve dünyanın da sayılı laboratuvarlarından biri oldu. Böylece bir laboratuvar kurulması hayaline ulaşan ‘Zeytinyağı Tadım Grubu’, ‘Bal Müzayede Salonu’ şeklinde tasarlanan borsa salonunu ‘Sürekli Eğitim Merkezi’ (SEM) olarak halkın hizmetine ikinci bir fonksiyonla açma imkanı buldu. Artık her ay düzenli olarak yapılan bu eğitimler sonucunda Türkiye’de il çapında kalite yarışması yapabilen ilk merkezin Muğla olması bizleri fazlasıyla mutlu ediyor” diyor.
ZEYTİNYAĞI ŞİFRE KIRICILARI
Öztürk, Duyusal Analiz Laboratuvarı’yla ne kadar övünse haklı: “Türkiye’de tek ikiz duyusal analiz salonuna sahip bu laboratuvar, Zeytindostu Derneği Panel Lideri eczacı Atilla Totoş’la birlikte 18 tadımcının çalıştığı bir ortama sahip bulunuyor. İnanır mısınız, Muğla halkı, yetişen tadım uzmanlarının verdiği eğitimlerle ‘Memecik’ zeytinyağının uluslararası kalite standartlarının çok üstünde bir değere sahip olduğunu öğrendi ve sosyal açıdan da toptan kalitenin yükselmesi sağlandı. Halen Borsa binasında 24 zeytinyağı tadım uzmanının aynı anda çalışabileceği duyusal analiz bankoları, uzmanların dinlenebileceği dinlenme alanı, 75 kişiye aynı anda eğitim verebilecek multi-fonksiyonel eğitim salonumuzla ‘zeytinyağı şifre kırıcıları’ sadece Muğla’ya değil, tüm ülkemize hizmet ediyor. Doğa, bilim, uzlaşı ve ortak çalışma kültürü temeline dayalı olarak kurgulanan yapısıyla birçok noktadan ülkemize örneklik yapmakta olan laboratuvarımız zeytinyağı severlere de yeni ve güzel sürprizler hazırlıyor. Ayrıca, Borsa hizmet binamızın bulunduğu alandaki boş araziye dikimi sağlanan sağlık ve aromaterapi ürün lavanta fidelerinden bitkisel yağ elde etmekteyiz.”
BORSA YÖNETİMİNDE KİMLER VAR?
Başkan Öztürk, yönetim kurulu hakkında da şu bilgileri paylaşıyor: “Yönetim Kurulu Başkanımız Hurşit Öztürk, Başkan Yardımcımız Mehmet Emin Benzer, Turgut Tokmak, Muhasip Üyemiz Kamil Gül ve Yönetim Kurulu Üyemiz Doğan Rados... Borsamız Meclisi ise 14 üyeye sahip. Meclis Başkanımız Uğur Özen, Başkan Yardımcılarımız Halil Yaylalı ve Turgay Vesekçi, Katip Üyemiz Levent Zeybek, Meclis Üyelerimiz Hurşit Öztürk, Kamil Gül, Turgut Tokmak, Doğan Rados, Mehmet Emin Benzer, Cem Çimen, Mehmet Türköz, Fatih Yalabık ve İrem İlker Totoş... Meclis üye dağılımına baktığımızda hemen her meslek grubundan üyemiz görev yapıyor. Bunlar süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, orman ürünleri, arı ve arı ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, zirai ürünler gibi sektörleri kapsıyor.”
VETERİNER BAŞKAN
Öztürk, son olarak, kendi mesleki ve ticari çalışmalarını anlatıyor: “1986’da serbest veteriner hekim olarak göreve başladım. Daha sonra 1995’te Öz-Vet Veterinerlik Tic. Ltd. Şti. adı altında et ve et ürünleri toptan ticaretine yöneldim. 1999’da kendi çiftliğimizde yetiştirdiğimiz hayvanları ‘Tadım Et’ markası altında perakende olarak işletmemize ait şarküterilerde satışına başladık. Öz-Vet olarak kaliteli ve sağlıklı et-et ürünlerini tüketiciye direkt ulaşmasını sağlamak için zincir marketlerde markalaşmış ürünlerimizin yerini alıp pazar payımızın genişletilmesini amaçlıyoruz. Markalaşma çalışmalarımıza bölgemize özgü et ürünlerini (Muğla kavurması ve Muğla sucuğu gibi) dahil ederek, satışlarımızı yurt içi pazarlarda genişletmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra hayvansal gübreleri değerlendirerek biyogaz üretimi yoluyla bölgedeki seracılık faaliyetlerinde ısıtma aracı olarak kullanılması ve seracılığın geliştirilmesi için projeler üretiyoruz.”
AB coğrafi işaretli
zeytinyağı üretiyor
MECLİS Başkanı Uğur Özen, Uğur Özen Mühendislik Ltd. Şti. ile 1994’ten bu yana inşaat mühendisliği hizmetleriyle uğraşıyor ve 1948’den beri de 4’üncü nesil temsilci olarak zeytinyağı imalatını aile geleneğine uygun biçimde sürdürüyor. Özen, bu doğrultuda günümüz koşullarıyla harmanlanan ve sektörüne değer katmayı hedefleyen bir iş modeli ile zeytinyağı üretip pazarlıyor. Milas’ta kurulu zeytinyağı tesisi günlük 80 ton zeytin işleme kapasitesine sahip. Burada, ‘Uzunyuva Milas’ markasıyla zeytinyağı üretimi yapılıyor. “Avrupa Birliği coğrafi işareti tescilli Milas Memecik zeytinyağlarının üretildiği tesisimizde, uluslararası standartlarda butik şişeleme hattıyla bu ürünler ulusal ölçekte pazarlama yapan mağazalarda hem kendi markamız, hem de dünya markaları adı altında satılıyor” diyen Uğur Özen, ekliyor: “Zeytinyağı sektöründeki varlığımızı gelir elde etmenin yanında ‘yaşadığımız ana değer katmak’ olarak nitelendiriyoruz. Ayrıca üreticimizi bilinçlendirmek ve ulusal bir değerimiz olan zeytinyağını dünyada hak ettiği o güzel yere ulaştırmayı hedefleyerek, işimizi de keyifle büyütmek istiyoruz.”
Paylaş