Paylaş
Bütçe açıklarını kapatabilir mi?
En önemlisi de işsizlik sorunu turizmle çözülebilir mi?
Siz bu soruların cevabını düşünürken, bir iki söz söylemek istiyorum.
* * *
Geçen hafta İzmir önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) temiz bir çevre ve berrak yüzülebilir suların simgesi olan Mavi Bayrak’ı taşımaya hak kazanan plaj ve marinaları Mövenpick Otel’de açıkladı. TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Epikmen de Mavi Bayrak Koordinasyon Ofisi’ni 1 Nisan’da İzmir’de açtıklarını söyledi. Mavi Bayrak almanın çok zorlu bir süreç olduğuna dikkat çeken Epikmen, “Bu bayrak zor veriliyor. Her aşamada takipteyiz, hiçbir zaman yalnız bırakmıyoruz” dedi.
* * *
Mavi Bayrak, çevreye duyarlı insanlar için turizmde çok önemli bir simge. Avrupa’da bir çok tur operatörü, müşterilerinin tatil tesislerini seçerken Mavi Bayrak kriteri arıyor. Önümüzdeki yıllarda bu tercih daha da ön plana çıkacak ve Mavi Bayrak’lı tesisler daha çok turist ağırlayacak.
Mavi Bayrak toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin döviz açığının önemli bölümünü turizmle kapadığını söyledi. Antalya ve Muğla’nın, Mavi Bayrak açısından çok öne geçtiğini de belirten Bakan Günay, “İzmir yerinde sayıyor” dedi.
* * *
Şimdi benim birkaç sorum olacak sayın Günay’a. İzmir, Türkiye’de turizmin ilk başladığı yer. Nasıl oldu da gerilerde kaldı bu İzmir?
Madem Turizm Türkiye’nin bütçe açıklarını kapatmada önemli bir enstrüman, neden hükümet olarak ayar çekmiyorsunuz. Tanıtımda İzmir’i neden ön plana çıkartmıyorsunuz?
Sadece Efes ve İnanç Turizmi Türkiye’nin tüm borçlarını kapatacak geliri sağlayabilir.
Niçin bu konuda projeler yaratmıyorsunuz?
* * *
Türkiye tarihi, doğası, denizi, suyu ve topraklarıyla Allah’ın özene bezene yarattığı bir yer. Tüm kalbimle söylüyorum. Sadece turizmle tüm borçlarımızı kapatabiliriz. En önemlisi de hizmet sektörü olan turizmle işşizliği de çözebiliriz. Yeter ki, turizmi çeşitlendirelim. Deniz, kum, güneşin yanına sağlık turizmini de katalım. Tarih ve kültürle taçlandırılacak sektöre, ekoyla ivme kazandırıp inançla destekleyelim.
Yumuşak Turizm katlediliyor
Alman hükümetinin çevre danışmanı Prof. Dr. Hubert Weiger, Türkiye’de yapılan yanlış uygulamalara dikkat çekip isyan ediyor ve “Türkiye’de yumuşak turizmi katlediyorlar” diyor.
Tatil için geldiği Burhaniye Altın Kamp sahilinde ağaçların köklerinden söküldüğünü görüp çektiği resimleri gönderen Prof. Dr. Weiger, “Bu katliamı lütfen durdurun” diye çağrıda bulundu.
Altın Kamp çevresindeki ipek gibi kumsalı burada çekilen ve ZDF’de yayınlanan tanıtım filminden tanıdık ve hayran kaldığını da belirten Prof. Dr. Weiger, “Gelip buralarda doğayla iç içe tatil yapmaya başladık. Ancak, bu tesislerin kuzeyindeki doğal burun 2008 yılında belediye tarafından ortadan kaldırılmış. Doğa da kendine yapılan saygısızlığı affetmemiş ve kumsaldaki tarihi ağaçları sökmeye başlamış. Yanlış verilen bir karar erozyonu tetiklemiş. Kurumaya bırakılan bu ağaçların hazin durumunu görmemek mümkün değil. Hiç kimse bu güzel doğa harikasının yok edilişi karşısında tepkisiz kalamaz. Belediye tarafından yok edilen burun, yapay bir şekilde acilen yeniden oluşturulması gerekiyor. Oradaki erozyonu ve ağaç katliamı başka şekilde durdurulamaz. Körfezin geleceğe dönük turizm potensiyeli ve turizm istihdamının gelişmesi bölgenin doğallığının korumasıyla gerçekleşebilir” diyor.
Almanya’nın en büyük çevre organizasyonu BUND’nin Başkanı, Avrupa Çevre Vakfı EURONATUR’un yönetim kurulu üyesi, Alman Hükümeti’nin endüstri ve çevre danışmanı olan Prof. Dr. Weiger’in bu uyarısını Türkiye’de dikkate alan olur mu acaba?
Ne dersiniz sayın Burhaniye Belediye Başkanı.
NOT: Yumuşak turizm: Sürdürülebilir, doğayla iç içe ekolojik turizm.
Paylaş