Paylaş
Faizlerdeki hızlı tırmanış, borsayı 5000 puan sınırına kadar düşürdü. Bono faizleri dün de hızla artarak yüzde 115'e kadar yükseldi. ANAP Lideri Yılmaz'ın vergilerde iyileştirmeye ilişkin düzenlemeler yapılacağı yolundaki açıklamaları, faiz cephesini biraz rahatlattı.
Piyasalarda dün borsa 5 bin sınırına kadar gerilerken bono faizleri yüzde 115'in üzerine çıktı. Hazine'nin önceki günkü çifte ihalelerde, yüzde 110'un üzerine çıkan bono faizlerindeki artış dün sabah saatlerinde hızlanarak sürdü. Bono faizleri çeşitli vadelerde 3-4 puan daha artarak yüzde 115'e dayandı.
En fazla işlem gören 23 Ağustos vadeli tahvilde ortalama faiz yüzde 111.54 ile dünkü değerinin 3.7 puan üzerindeydi. Hazine'nin önceki gün yaptığı ihalenin ardından ikinci planda kalan 7 Haziran vadeli kağıdın faizi ise yüzde 115.41 ile önceki güne göre 7 puan birden yükseldi.
ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamalardan sonra faizlerin seyri değişti. Yılmaz'ın vergi, bankalar yasası, sosyal güvenlik ile ilgili açıklamaları, bono piyasasını olumlu etkiledi. Yılmaz, açıklamasında, bundan önceki hükümet tarafından çıkarılan vergi yasasında yapılacak olan iyileştirmelerin özünde, gelirlerin kaynağına ilişkin hükümler, geçici vergi, emlak vergileri ile ilgili düzenlemeler olduğunu söyledi.
Yılmaz'ın bu açıklamalarının ardından bono piyasasında gelen alımlarla oranlar tekrar yüzde 111 düzeyine kadar geriledi. Oranlar kapanışta gelen alımlarla bir miktar gerilemekle birlikte, önceki günkü seviyesinin üzerinde kaldı. Faizlerin tekrar yüzde 110'a kadar düşmesine karşın, bu seviyenin altına hemen inmesi beklenmiyor.
Sadece bonoda değil gecelik faizler de öğleden sonra inişe geçmesi dikkat çekti. Sabah saatlerinde stopajlı yüzde 85'in üzerinde seyreden gecelik repolar, öğleden sonra yüzde 83'e kadar geriledi.
Hafta başından itibaren faizlerin hızla yükselerek yüzde 110'un üzerine çıkması, borsada çöküşü de hızlandırdı. Düşüşü üçüncü gününde de devam eden borsa, dün 159 puan birden kayıpla 5 bin 81 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 3 oranında değer kaybetti.
Borsa özellikle ikinci seans içinde artan satışlarla birara 5 bin puanın da altına, 4 bin 990 puana kadar geriledi. Fakat kapanışa doğru gelen küçük çaplı alımlarla tekrar 5 bin puanın üzerine çıktı.
Piyasalardaki kargaşa, IMF heyetinin ziyaretiyle sanki biraz daha hızlandı. Aslında IMF heyetinin, İstanbul'da TÜSİAD ve bankacılarla yaptığı temasların olumsuz geçtiği söylenemez.
Banka yöneticileri, IMF yetkililerinin Türkiye'ye karşı oldukça iyimser yaklaştıklarından sözediyor. IMF'nin beklentileri piyasalarda, iş dünyasında ve finans sektöründeki beklentilerden çok farklı değil. Onlar da hükümetin icraatlarını görmek istiyorlar.
Paylaş