Hayri Çetinkaya: Umutlar yılın ikinci yarısına

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Meclis'teki güvenoylaması piyasada yeni bir harekete yolaçmadı. Borsa önceki günkü seviyelerini korurken, faizlerde de çok küçük bir kıpırdanmanın dışında önemli bir hareket gözlenmedi. Piyasalarda dün deyim yerindeyse, yaprak kımıldamadı.

5 bin 289 puandan kapanan borsada al-sat operasyonları bile çok sınırlı düzeyde gerçekleştiği için işlem hacmi 80 trilyon lira düzeyinde kaldı. Faizlerin yüzde 102 düzeyinde seyrettiği bono piyasasında da fazla işlemden söz etmek zor.

İyice durgunlaşan piyasaların canlanması için herkes bir şeyler bekliyor.

Turizmci, tekstilci ayağa kalkıp yoluna devam edebilmek için acil destek istiyor. Sanayicisi tüccarı, vergi kolaylığı bekliyor. Borsa ve bankacılar da, diğer sektörler gibi, vergide yumuşak düzenlemeler istiyorlar. Sanayicisinden, bankacısına, tüccarından esnafına hemen herkes, gözlerini hükümete çevirmiş bekliyor.

Bu beklentilerin gerçekleşmesi de, hükümetin icraata geçmesine bağlı. Hükümet dün mecliste güvenoyu aldığına göre, artık icraata zamanı geldi demektir.

Hükümetin ilk icraatı muhtemelen bankalar yasa tasarısı olacak. Güvenoylamasına paralel hızla meclis komisyonlarında görüşmeye açılan bankalar yasasının, büyük pürüzler çıkmaması halinde, gelecek hafta içinde yasalaşabileceği konuşuluyor.

Bankacılık yasa tasarısının mecliste ele alınmasının, finans sektöründe son günlerde biraz azalmakla birlikte, devam eden 11 Haziran korkusunu da yatıştırdığı söylenebilir. Bu yüzden yarın, 11 Haziran'da, daha önce konuşulanların hiç biri olmayacağı için yeni korkulardan sözetmek de gereksiz.

Hükümetin bankacılık yasası ile ilgili icraatına paralel hükümetin, IMF temasları başlayacak. Piyasaların, bugünlerde en önemli beklentilerinden biri de bu. Hükümetin IMF ile yapacağı görüşmelerden çıkabilecek olumlu her gelişme piyasanın önünü açabilir. Ancak bunun için de yılın ikinci yarısına kadar beklemek gerek.

İş dünyasının devleri dahil herkes, hükümetin icraatından umutlu olduklarını tekrarlıyorlar. Ancak devlerin umut sözcükleri arasına endişelerini eklemeden de edemiyorlar.

Sabancı Grubu'nun patronu Sakıp Sabancı, ‘‘Bu hükümeti destekliyoruz. Başarılı olacağını umuyoruz. Fakat seçim kanunu gibi icraatlarını hemen şimdi balayında iken yapmaları gerekir’’ diyor

Koç Holding'in patronu Rahmi Koç da, bir toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, ‘‘bu hükümeti yıllardır biriken çok büyük sorunlar bekliyor. Ömrünün bu sorunların üstesinden gelmeye yeteceğini umuyoruz’’ diyor ve ekliyor: ‘‘İçimdeki hissiyat piyasaların yılın ikinci yarısında, canlanacağı yönünde.’’

Umarız, hissiyatlar yakın zamanda gerçekleşir ve piyasa canlanır.



Yazarın Tüm Yazıları