Hayri Çetinkaya: Piyasada DSP-MHP gerginliği

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

DSP-MHP arasındaki ilişkilerin birden gerginleşmesi piyasaları alt üst etti. Seçimlerden sonra DSP-MHP-ANAP koalisyonuna odaklanan piyasaların beklentisinin son gelişmelerle iyice zayıflaması, borsada büyük dalgalanmaya yolaçtı. Borsa 112 puanlık kayıpla, 5 bin 543 puana geriledi. Bono faizleri de hızla artarak yüzde 104'e kadar çıktı.

Piyasalar hafta sonunda, muhtemel hükümet ortağı olarak görülen DSP ile MHP arasında ilişkilerin gerginleşmesiyle dün büyük bir kargaşa yaşandı. Aslında piyasalarda dün yaşananlara MHP depremi de denilebilir.

MHP'nin önceki akşam, hükümet için dün planlanan ikinci tur görüşmeler nedeniyle DSP'nin randevu talebini geri çevirmesi, bütün hesapları ve beklentileri alt üst etti.

Hükümet kurma çalışmalarının, tam noktalanmak üzereyken sekteye uğraması üzerine dün borsa şok düşüşle açıldı. Sabah daha ilk dakikalardan itibaren gelen yoğun satış emirleriyle endeks 5 bin 100 puana kadar geriledi. İlk dakikalardaki yoğun satış baskısı ile borsa birara yaklaşık yüzde 9 civarında değer kaybetti. İlk seansın sonlarına doğru, Ecevit'in DYP'nin de içinde yeralabileceği yeni hükümet modellerinden sözetmeye başlaması ile hızla toparlanan borsa ilk seansı, 157 puanlık kayıpla 5 bin 498 puandan tamamladı. Hisseler de ilk seansı ortalama yüzde 2.8'lik zararla tamamladı.

İkinci seansta, toparlanma devam etti. Düşük fiyatlardan gelen alımlarla toparlanan endeks, günü 112 puanlık kayıpla 5 bin 543 puandan kapattı. Hisseler ortalama, yüzde 1.99 oranında değer kaybetti.

FAİZLER DE SIÇRADI

Siyasi cephedeki gelişmeler borsanın yanısıra faiz ve dövi cephesini de olumsuz etkiledi. Bono oranları, dün sabah saatlerinde 9-10 puan birden sıçrayarak, yüzde 100'ün de üzerine çıktı ve yüzde 104'e kadar yükseldi.

Öğleden sonra tansiyonun biraz düşmesi ile oranların biraz gerilediği gözlendi. Gün sonunda bono faizleri çeşitli vadelerde 3-4 puanlık artışla yüzde 99 düzeyinde kapandı. Bono oranlarındaki dünkü büyük dalgalanmada, siyasi istikrarsızlıktan korkan yabancıların satışları da etkili oldu.

Döviz cephesinde de siyasi gelişmelere endeksli bir hareketlilik yaşandı. Çok fazla yabancı işlemi olmamakla birlikte gelen talep üzerine Merkez Bankası, dün piyasaya dolar satarak müdahale etmek zorunda kaldı.

YILMAZ'IN Gördüğü

Piyasalarda, seçimlerden sonra geçen bir aylık sürede DSP, MHP ve ANAP'ın içinde yeralacağı bir koalisyon hükümetine odaklanmış ve işlemler bu beklenti doğrultusunda ağırlık kazanmıştı.

Ne Rahşan Ecevit'in geçmişle hesaplaşmayı gündeme getiren röportajı, ne de MHP'nin Türk siyasi tarihinde bir ilke imza atma pahasına DSP'nin randevunu talebini reddeceği hesaba katılmamıştı. Herkesin beklentisi istikrarlı bir hükümetti. Bunun gerçekleşmesi de, hafta sonunda yaşananlar dikkate alınmazsa, an meselesiydi. Ama olmadı. Ecevitler'in, siyasetteki ince ayar, taktik politikası içinde MHP'nin restinin yeralmadığını kimse söylemeyez.

DSP-MHP arasında birden gerginleşen ilişkiler, insana, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın geçen hafta yaptığı ve piyasaları karıştıran ‘‘Ecevit hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı'na iade edebilir’’ yolundaki sözlerini hatırlatıyor.

Acaba Yılmaz, sarfettiği sözlerle bunları mı kastediyordu? Aslında bunun cevabını, Ecevit'in hükümet kurma çalışmalarından alacağı sonuç gösterecek.



Yazarın Tüm Yazıları