Paylaş
Piyasalarda son iki haftada son ayların en çalkantılı günleri yaşandı.
Önceki hafta, IMF'nin temmuz başına kadar sarkıttığı ziyareti sırasında ve sonrasında ortaya atılan ‘‘sızdırılan belge’’ iddiaları ile çalkalandı.
Bu iddiaların ayyuka çıktığı sırada, geçen hafta ortasında Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar şoku ile sarsıldı.
Peşpeşe gelen bu kötü haberler yüzünden borsa ve faizlerde çok hızlı iniş çıkışlar yaşandı.
Borsa son iki haftada, 5 bin puanın 300 puan altında, 200 puan üstünde gitti, geldi. Önceki hafta sonundaki IMF toplantısında, yaratılan beklentiler doğrultusunda bir sonuç çıkmayınca piyasalarda kısa süreli yaşanan hayal kırıklığı, hafta ortasında Uluğbay'ın intihar girişimi ile biraz daha derinleşti.
Borsa, intihar şoku ile hafta içinde 5 bin puan seviyesinden 4 bin 600 puana kadar gerilerken, bono faizleri de yüzde 100 seviyesinden aynı nedenlerle, tekrar yüzde 109'a kadar fırladı.
İKİNCİ YARIDA DEĞİŞTİ
Piyasalarda haftanın ilk yarısında egemen olan karamsarlık, ikinci yarısında değişmeye başladı. Bunda Uluğbay'ın sağlık durumunun iyiye gitmesinin yanısıra, borsada ortaya atılan vurgun iddialarının da inandırıcılığını yitirmeye başlaması etkili oldu.
Haftanın son işlem gününde ise deyim yerindeyse bayram vardı. Borsada önce hızlı düşüşe tepki niteliğinde başlayan alımlar, sosyal güvenlik reformunun Bakanlar Kurulu'nda şekillendirilerek Meclis'e sevkedilmesi ve memur maaş zammının IMF'nin isteği doğrultusunda çıkması ile hızlandı.
Bunlar, günlerdir vurgun, soygun ve intihar şoku ile çalkalanan piyasaların beklediği iyi haberlerdi. Bu gelişmelerle hafta sonunda borsa tekrar 5 bin puanı aşarken, bono faizleri de yüzde 100'üne altına, yüzde 96'ya kadar geriledi. Gecelik repo ve faizler de yüzde 80'lerden yüzde 65'e indi.
Aslında faizlerdeki hızlı düşüşte, Uluğbay'ın intihar girişim öncesinde ekonomi kurmayları ile aldığı karar doğrultusunda, Merkez Bankası'nın interbankta gecelik kotasyonları yüzde 74'e çekmesinin de büyük payı var.
Peki piyasalarda bundan sonra ne olur?
Borsa için geçen haftanın ikinci yarısında başlayan çıkış aynı hızla devam etmeyebilir. Çünkü borsayı sürükleyecek asıl güç taze para girişine bağlı. Bunun ise kısa zamanda gerçekleşmesi zor. Yabancılar ise İMKB'ye giriş için oldukça temkinli.
YABANCI TRAFİĞİ
İMKB'nin yayınladığı bültene göre, haziran ayında yabancılar borsada net satıştaydı. Yabancılar geçen ay sonu itibariyle borsamızda, yaklaşık 585 milyon dolarlık alım gerçekleştirirken, 637 milyon dolarlık da satış yaptılar. Özetle yabancılar geçen ay, İMKB'de net 52.5 milyon dolarlık (22.5 trilyon lira) satış gerçekleştirdi. Yanlış anlaşılmasın, bu rakam vurgun değil, yabancıların borsada haziran boyunca yaptığı toplam satış miktarıdır.
Borsadaki sıkıntı bono cephesi için de geçerli. Bono faizleri de kısa sürede, yine hafta sonunda ulaştığı oranlardan çok daha aşağılara inmeyebilir. Bu piyasaya da yabancıların hızlı dönüşü beklenmemeli.
Yabancıların dönüşü, hükümetin reform yolunda atacağı radikal adımlara bağlı. Geçen haftaki geç emeklilik, iyi bir başlangıçtı.
Son günlerde en kötü senaryoların yaşandığı piyasalar, önümüzdeki dönemde gelecek daha iyi haberlerle rotasını çizecek.
Paylaş