Paylaş
İstikrarlı mı olur, uzun ömürlü mü olur bilinmez ama, artık bizim de bir hükümetimiz var. Üstelik de, piyasaların beklentisi doğrultusunda bir koalisyon hükümeti kuruldu. Ve dışarıdan destekli değil, Meclis'te istenmesi halinde beklenen reformları gerçekleştirebilecek 351 koltuğu bulunan bir çoğunluk hükümeti var.
Yeni bakanların da hafta sonunda göreve başlamaları sonucu, yaklaşık 6 aydır süren hükümetsizlik noktalanmış oldu. Bundan sonra, iyimser olabilmek için önemli bir gerekçemiz var.
Piyasalarda yılbaşından bu yana hükümetsiz geçen 6 aylık dönemin, hep istikrarlı bir hükümetin kurulabileceğine dönük beklentilerin satın alınmasıyla, olumsuz geçtiği söylenemez.
Aksine bu süreçte iyimser beklentilerle, yüzde 150'lerde seyreden faizler, yüzde 100'ün altına inerken, 3 bin 500 puan seviyesinde olan İMKB, 5 bin puanın üzerine çıktı.
Piyasalarda, bugünden itibaren yeni bir dönem başlanıyor. Yeni dönemde hükümetin ortaya koyacağı icraat belirleyici olacak. Yeni hükümetin istikrarı sağlaması ve yapacağı icraatlar konusunda, iş dünyasından genelde olumlu mesajlar yükseliyor.
TEMKİNLİ YAKLAŞIM
Koç Grubu'ndan Mustafa Koç, yeni hükümetin, ekonomik ve yapısal sorunların üstesinden gelebileceğine inanıyor. Hafta sonundaki TOBB zirvesinden de, hükümet adına olumlu mesajlar vardı.
Fakat Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, bu iyimser tabloya temkinli yaklaşıyor. Bir konuşmasında, ‘‘bu tablodan istikrar çıkması mucize olur’’ diyen Sabancı'nın sözlerinden, yeni hükümetin istikrar sağlayacağına fazla inanamadığı anlaşılıyor. Sabancı'nın istikrar şartı, seçim yasasının değişmesi. Ancak böyle bir değişikliğin yapılıp yapılmamasının, istikrarı ne kadar bozacağı, ileride ortaya çıkacak.
Yeni hükümetten ‘‘mucize’’ beklemeyin diyenler olsa da çoğunluk, biriken sorunların aşılıp, ekonomiye dinamizm kazandırılması için hemen icraat diyor.
Beklemekte olan reformların yapılması, vergi yasasında bazı yumuşatmalar bile sektörlerde sıkıntıyı azaltabilir ve iş dünyasında motorların yeniden çalıştırılmasına yolaçabilir.
Kaynak sıkıntısının aşılması için IMF ile yapılacak bir anlaşma, yabancı sermayeye kapıların açılmasını sağlayabilir. Fakat bunun için de, bankalar yasası ve sosyal güvenlik reformu gibi beklemede olan yasaların ‘‘acilen’’ çıkarılması, yani icraat gerekiyor.
ÖZELLEŞTİRME SIKINTISI
IMF ile görüşmelerin, hemen başlatılabileceğinden, heyetin 15 Haziran'dan önce Türkiye'ye gelebileceğinden sözediliyor. İyi bir anlaşma için hazırlıklar, hemen başlatılabilir.
Yabancıların, Türkiye'de yatırım için kapıda beklediğini bizimkiler değil, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris söylüyor. Parris, geçen hafta bir toplantıda, ‘‘yabancı yatırımcılar özellikle, yatırım yapmak için Türkiye'nin kapısında bekliyor’’ dedi.
Hükümet ortakları DSP'nin yanısıra MHP'nin de özerkleştirme yaklaşımı nedeniyle piyasalarda, özellikle borsa çevrelerinde, özelleştirmenin sağlıklı olarak yapılamayacağı endişesi yaşanıyor. Özelliştirme İdaresi'nin bağlı olduğu ANAP'ın, bu konudaki bilinen yaklaşımlarını bu endişeleri giderebilir.
Hükümetin alacağı acil önlemler ve açıklanacak ekonomik paketin bekleneceği piyasalara, bundan sonra hayata geçirelecek icraatlar yön verecek. Her şeye karşın iyimserlik için gerekçemiz daha fazla.
Paylaş