Paylaş
Siyasi cephede, hafta sonunda olumlu gelişmeler yaşandı. DSP Lideri Bülent Ecevit'in MHP Lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeden, koalisyonun oluşturulmasında fazla zorlanılmayacağı izlenimi çıkarılıyor.
Piyasaların, DSP'nin yaklaşımını, programlarını okuyup algılamakta fazla zorlanmadığı biliniyor. Fakat aynı şeyler, MHP için geçerli değil.
MHP Lideri Bahçeli de, kamuoyunda kendileri için oluşan bilinmezliğin ve bunun yarattığı sıkıntının farkında olmalı. Belki bu nedenle, her açıklamasında, dikkatle seçilmiş, rahatlatıcı ifadeler kullanmaya çalışıyor.
Bahçeli'nin, hafta sonunda Ecevit'le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamalar da, bu çerçevede dikkat çekiciydi. Bahçeli, özetle, ‘‘Meclis'teki mevcut tablodan pek çok hükümet modeli çıkarmak mümkün, fakat biz konuya, aritmetik formüllerden çok, halkın duyarlılığı ve toplumsal beklentiler açısından yaklaşıyoruz. Önemli olan, uzun vadeli, istikrarlı, karşılıklı güvene dayalı ve beklentilere cevap verecek bir hükümet kurabilmektir.’’ diyordu.
Bahçeli, böyle bir ortamda hükümet konusunda DSP ve MHP'ye büyük sorumluluk düştüğünü de vurgulamayı ihmal etmiyordu.
Bu söylemler, piyasalar açısından oldukça rahatlatıcı. Çünkü piyasalarda, bir süredir tam olarak bilmedikleri bir partinin de içinde olduğu, DSP-MHP-ANAP'tan oluşacak üçlü bir koalisyon hükümeti satın alınıyordu.
AKILCI YAKLAŞIM
Bu yüzden Fazilet Partisi'nin gerginliği tırmandırdığı bir ortamda, MHP'nin istikrar mesajları içeren akılcı yaklaşımı, piyasaları rahatlatıyor.
Geçen hafta boyunca, MHP'den gelen olumlu mesajların da desteği ile borsa yeni rekor seviyesi olan 5 bin 606 puana ulaşırken, bono faizleri de 90-95 aralığındaki seyrini korudu. Bu günlerde, yeni hükümet için koşulların giderek netleşmeye başlaması ile birlikte piyasalar da daha kolay yön belirleyebilecektir.
Fazilet Partisi için açılan kapatma davası sonrasında erken seçim, ara seçim tartışmaları gündeme gelmeye başladı. Fakat Fazilet Partisi'ni kapatma davası, birkaç ayda sonuçlandırılacak bir olay değil.
Refah'ın 8-9 aylık bir dönemde kapatıldığı düşünülürse, Fazilet'in de, eğer gerçekleşirse 2000'den önce kapatılması yasal süreç nedeniyle, zor. Bu nedenle piyasalarda, çok kısa vadede, erken seçim üzerine yapılacak spekülasyonların pek önemi bulunmuyor.
Fakat MHP, her ne kadar uzlaşmacı demeçler de verse, hükümeti oluşturma konusunda önümüzdeki günlerde yapılacak pazarlıklarda, istediklerini koparmak için bazı sürtüşmeler, hatta kavgalar yaşanabilir. Bu gelişmeler de, piyasalarda kısa süreli dalgalanmalara yolaçabilir.
BÜROKRASİ RAHATSIZLIĞI
Bürokrasi cephesinde önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler, piyasaları olumsuz etkileyebilir.
Geçen hafta Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in istifası ile bürokrasi de başlayan yaprak dökümü önümüzdeki günlerde sürebilir. Kulislerde istifa edeceği konuşulan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de dahil, birkaç bürokratın daha peş peşe görevlerini bırakması, piyasalarda büyük bir tedirginliğe yolaçabilir.
Keza istifa etmiş bir hükümete karşın piyasalar bir süredir normal seyrini sürdürüyor. Bu aslında, siyasilerden çok bürokratlara olan güvenin de açık göstergesidir. Siyasi belirsizlik sürerken, piyasaların muhatap olarak karşılarında aradıkları bürokratları bulamaması dengeleri sarsabilir.
Paylaş