Hayri Çetinkaya: Borsadan SPK'ya 4 trilyon

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsanın dün yapılan Genel Kurulu'nda görev süresi dolan Halit Cıngıllıoğlu'nun yerine İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ercan Çimenbiçer seçildi. Genel Kurul'da ayrıca, İMKB'nin yıllık asli gelirlerinin yüzde 20'si kadar bir kaynağın SPK'ya aktarılması kararlaştırıldı. Bu karar gereği, SPK'ya bu yıl yaklaşık 4 trilyon aktarılması bekleniyor.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) dün yapılan Genel Kurulu'nda görev süresi dolan üyelerin yerine yapılan seçimlerle yeni yönetim belirlendi.

İMKB yönetiminde 4 yıllık görev süresi dolan Cıngıllı Grubu'nun patronu Halit Cıngıllıoğlu'nun yerine İş Bankası'nın menkul kıymetlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Caner Çimenbiçer getirildi. Finans sektörünün en büyükleri arasında ilk sırada bulunan İş Bankası'nın uzun bir aradan sonra İMKB yönetiminde yeralması, borsa çevrelerini sevindirdi.

Daha önceki SPK yönetimince İMKB Yönetim Kurulu üyeliği kabul edilmeyen Bumerang Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Demirbilek'in de, dün yeniden oy birliği ile yönetime seçilmesi dikkat çekti. Borsa çevrelerinde, Demirbilek'in oy birliği ile seçilmesi, SPK'nın bir tür günah çıkarması olarak nitelendiriliyor.

ÇİFTE OY

Borsaya üye aracı kuruluş sayısı 135 civarında olmasına karşın dünkü Genel Kurul'da 169'luk bir katılım ortaya çıktı. Katılımın, üye sayısından çok fazla görünmesi, bankaların iki oy hakkına sahip olmasından kaynaklanıyor. Bankalar dünkü genel kurulda seçime, bir aracı kurum, bir de banka sıfatıyla olmak üzere, iki ayrı kimlikle katıldı. Bankaların çifte oy kullanması, rekabet nedeniyle aracı kurumların eleştirisine yolaçtı.

Bu arada, Interbank'tan Atilla Köksal da, dünkü genel kurula tek denetçi olarak seçildi. Böylece, İMKB'nin yeni yönetim kurulu, Osman Birsen Başkanlığı'nda, Yavuz Canevi, Adnan Cezayirli, Müslüm Demirbilek ve Caner Çimenbiçer'den oluştu.

İMKB'nin dünkü Genel Kurulu'nda ilginç bir gelişme daha yaşandı. Genel Kurul'da, İMKB'nin yıllık gelirlerinden, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) finansman desteği olarak, her yıl yaklaşık yüzde 20'ye kadar çıkan bir kaynak aktarılması kararlaştırıldı.

SPK'nın talebi doğrultusunda alınan bu karar uyarınca, bu yıl için, bazı projeleri desteklemek üzere, borsanın asli gelirlerinden SPK'ya yaklaşık 4 trilyon liralık bir kaynak aktarılabileceği konuşuluyor.

Kriz nedeniyle geçen yıl halka açılmaların yapılamaması nedeniyle SPK'ya normal bir para girişi olmadığını hatırlatan borsa çevreleri, bilgisayar ve otomasyon gibi bazı altyapı projelerini desteklemek amacıyla bu kaynak aktarımının kabul edildiğini vurguluyorlar.

İMKB Genel Kurulu'ndan böyle bir destek kararı çıkması, aracı kurumların SPK ile ilişkilere, gölge düşürülmesini ortadan kaldırma girişimi olarak da yorumlanıyor.

Piyasalarda MHP stresi

PİYASALAR tamamen Ankara'daki gelişmelere endekslenmiş durumda. DSP Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in açıklamalarından sonra başlayan gerginlikte Başbakan Ecevit'in havayı yumuşatmak için gönderdiği mesajlara karşı MHP, nazlı tavrını sürdürüyor.

DSP Lideri Ecevit, hükümeti biran önce kurmak için zamanın iyice daraldığını söyle dursun, MHP'nin nazlanırcasına, işi ağırdan alması, piyasaları da strese sokuyor. Hükümet oluşumu konusunda Ecevit'e randevu verilmesini Meclis Başkanlığı seçimleri sonrasına erteleyen MHP'nin, şimdi yeni bir bahane bulup bulmayacağı merak ediliyor. Bu yüzden sabah seansında yükselmesine karşın öğleden sonra gelen satışlarla biraz gerileyen borsanın, üzerindeki stresi atıp yoluna devam etmesi, bu kez tamamen MHP'ye bağlı gözüküyor.



Yazarın Tüm Yazıları