ÇAĞIMIZDA implant (diş ekme) tedavisi kendini ispatlamış bir yöntem olarak yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak implant üstüne yapılacak protezlerin başarılı sonuç vermesi için implantların çene kemiğine doğru yerde ve şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir.
Bilgisayar teknolojisinin tıpta yaygınlaşması implant tedavisinde çığır açmıştır. Bilgisayarlı tomografi tekniği ile kişiye özel üç boyutlu çene modellerinin elde edilmesi mümkündür. Bu teknikle, bilgisayarlı tomografi alındıktan sonra özgün yazılımlar kullanarak kişiye özel implant kılavuzları yapılabilmekte ve bilgisayarda implant operasyonunun simülasyonu uygulanabilmektedir. Başka bir deyişle cerrah operasyonu sanal ortamda daha önceden yapmış olmanın rahatlığıyla hastaya yaklaşımda bulunur. İmplant yapılacak hastadan öncelikle çenenin bilgisayarlı tomografisi istenir. Özgün yazılım ve programlar yardımıyla bilgisayar ortamında implantların konumu ve en doğru yerleri saptanır. Daha sonra bu veriler kullanılarak cerrahi bir kılavuz hazırlanır. Elde edilen bu implant kılavuzunu hekim çeneye monte ederek implantları önceden planlanan bölgeye yerleştirir. Diş etinde hafif bir kesik oluşturularak dikiş atılmadan işlem bitirilebilir.
BT TEKNİĞİ AVANTAJLARI
İmplant operasyonu esnasında doğabilecek istenmeyen durumlar minimuma indirilir. Hastaya kendi çenesi üzerinde görsel olarak bilgi verilmesi kişinin tatmin olmasını sağlar. Operasyon süresi kısalır. Klasik metotlara göre daha kısa zaman da işlem bitirilir. Hekim tehlike doğurabilecek tüm riskli anatomik oluşumları daha önceden net olarak görür. Kemiğin kalitesi implantın başarısı hakkında bilgi verir. Estetik ve işlevsel açıdan en doğru protezin yapılmasını sağlar. Diş etinde kesik yapılmadan ve dikiş atılmadan implantları yerleştirme olanağı sağlar. Bilgisayar tomografi destekli bu yöntemin sağladığı faydalar oldukça çok olmasına karşın maliyetinden kaynaklanan dezavantajları vardır.