Yeryüzünde sayıları ancak 5 bin civarında olan tepeli pelikan, flamingo, Akdeniz foku, iribaş deniz kaplumbağası gibi önemli türlerin evi olan bir havza burası.
Aynı zamanda ülkemizin en önemli tarım alanıyla, en önemli tekstil bölgelerinden biri.
Zeytin üretiminin yüzde 20’si, deri üretiminin yüzde 40’ı, incir üretiminin yüzde 65’i Büyük Menderes Havzası’nda yapılıyor.
Büyük Menderes Havzası
Havzanın 3,5 milyar dolarlık sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini ise tekstil sağlıyor.
Tarım ve tekstil ne yazık ki günümüzde çevreyi en fazla etkileyen iki sektör.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işte bu yüzden bu iki sanayi kolunun yoğunlaştığı Büyük Menderes Havzası’nı 2010 yılından beri mercek altına almış.
2010 ile 2014 yılları arasında havzanın “
Öyle bir masaya oturmak herkese nasip olmaz kolay kolay.
Çünkü karşımızda tümü kadın önemli bilim insanları var.
Sabancı Üniversitesi’nin Rektörü, 2017 Rammal Ödülü’nün sahibi biyofizikçi Prof. Zehra Sayers, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Canan Atılgan ve “Akademik Yıl Kapanış Konferansı”nın konuşmacısı genç bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren.
Canan Dağdeviren
Canan Dağdeviren, Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümünde Yüksek Lisansını 2009 yılında tamamlamış.
Daha sonra Fullbright doktora bursuyla İllinois Üniversitesi’ne gitmiş.
Ardından Harvard ve şimdi hem MİT, hem Harvard’da çalışmalarını sürdürüyor.
Harvard
“Enerji dönüşümünü gerçekleştirmek için iyi potansiyelimiz var. 2026 yılına kadar kurulu rüzg^ar ve güneş enerjisi kapasitesi 40 bin MW’a çıkartabiliriz” diyor.
Önce Shura ile ilgili bir bilgi.
Üç kurucu ortağı var:
Dr. Değer Saygın
Avrupa İklim Vakfı (European Climate Foundation), Almanya’nın enerji konusundaki en etkin düşünce kuruluşu Agora Energiewende ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM).
Peki adını nereden alıyor?
Ortadoğu’nun mitolojik rüzg^ar tanrısı
Gökşin Ilıcalı’nın, Uçhisar’da tam 23 yıl önce restorasyonunu mimar Turgut Cansever ile başlattığı, rafine bir zevkle büyüttüğü 51 odalı butik otele Doğuş Grubu dört yıl önce ortak olmuştu.
Doğuş Grubu’nda birden fazla şapkası olan Nafiz Karadere ile Pozitif Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü şapkasıyla konuşuyoruz ama sohbet haliyle grubun diğer şirketlerine de uzanıyor.
Kurucuları Cem Yegül, Ahmet Uluğ ve 4 yıl önce yaşamını yitiren Mehmet Uluğ’un ailesinin yüzde 20 ile ortaklıklarının devam ettiği Pozitif Grubu’na ve Kapadokya’da dört yıl önce başlayan Cappadox Festivali’ne geçmeden önce Karadere Doğuş Grubu’nun yeni vizyonuna değiniyor.
“Doğuş turizm, yeme içme ve eğlence tarafında büyümeyi seçti. Yönetim Kurulu Başkanımız Ferit Şahenk insana direkt dokunan alanlarda büyümek istiyor”.
“İnsanlara yeni serüvenler sunan, yeni deneyimler yaşatan alanlar da diyebiliriz” diye ekliyor.
İlhan Erşahin 4. Cappadox festivalinde
Raporun dayandığı adalet verilerine göre, yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor.
Bu sadece resmi kayıtlara düşen bir rakam.
Raporda bir de şu oran var:
Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grup yüzde 46 ile çocuklar.
Çocuğun karşı karşıya kaldığı cinsel istismar Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri.
İyi ki bu konuda farkındalık yaratmak isteyen, çocukları korumak için canla başla çalışanlar var.
Bunlardan biri geçenlerde sohbet fırsatını bulduğum Aile Hukuku Derneği Başkanı ve 26 derneğin oluşturduğu Çocuk Hakları Platformu Hukuk Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem.
10 yıllık bir geçmişi olan
İKSV’nin koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu bu yıl bir sergi alanından çok öte, mimarlık öğrencileri için bir buluşma ve üretim mek^anına dönüşmüş durumda.
Projenin adından da anlaşılabileceği gibi, 16 farklı ülkeden 120 mimarlık fakültesi öğrencisi birer haftalık vardiyalarla Venedik’e gelip Türkiye Pavyonu’nda çalışacak.
Ortak dilin İngilizce olduğu farklı atölyelerde birbirleriyle kaynaşıp, mimarlık alanında yeni fikirleri, yeni vizyonları ortaya koyacaklar.
Küratörlüğünü KPM Mimarlığın kurucusu, pek çok ödülün sahibi Kerem Piker’in yaptığı Vardiya Projesi için lisans ve yüksek lisans mimarlık öğrencilerine uluslararası çağrı yapılmış.
Kerem Piker
“Bienal niçin var”, “Bienal kimin için var”, “Bienal ne işe yarar” gibi sorulara bir dakikayı geçmeyen videolarla yanıt vermeleri istenmiş.
Çağrıya Türkiye’nin yanı sıra ABD’den Çin’e, Hindistan’dan Kosta Rika’ya 29 farklı ülkeden 452 lisans ve yüksek lisans mimarlık öğrencisi başvurmuş.
SADECE SERGİ YERİNE ÖĞRENCİLERE FIRSAT
Bu yılki tema “plastik kirliliğiyle” mücadele olduğu için slogan şöyle:
“Plastiği tekrar kullanamıyorsan kullanmayı reddet”.
Dünya Çevre Günü nedeniyle dünkü gazetede yer alan Konda’nın “Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri” Araştırmasına göre, toplumun dörtte üçü iklim değişikliği konusunda endişeli.
Gerçekten öyle mi emin değilim?
Zira dün instagramda BM’nin Dünya Çevre Günü’yle ilgili şahane afişini paylaştım.
Gün sonunda beğeni sayısı 100’u bile bulmamıştı oysa çiçek böcek paylaştığımda çoğunlukla beğeni sayısı 400’u filan buluyor.
Bir keresinde leylak fotosu 556 beğeni almıştı.
Ünlü bestecilerin az bilinen aryalarını, kendi projesi olan “Savaşta ve Barışta” için söyleyen DiDonato ilk bölümde savaşı simgeleyen boyalı bir yüz ve bedenle çıktı karşımıza.
1500 yıllık tarihinde savaşa da barışa da kim bilir kaç kez tanıklık etmiş benzersiz Aya İrini’de iki saatin nasıl geçtiğini anlamadık.
Konser öncesi sandalyelerde bulduğumuz notlarda DiDonato bize şu anlamlı soruyu sormuştu:
“Karmaşanın ortasında huzuru nasıl bulursunuz?”.
Bir dakika nefes alın ve sorunun cevabını verin.
Bugün öğleden sonra 555 yıllık tarihi Kapalıçarşı’da, kanun virtüözü Hakan Güngör’ün özel projesinde yer alan Unesco’nun barış elçisi ney sanatçısı Kudsi Erguner ile birlikte yerli ve yabancı sanatçıların “İstanbul’un Ezgileri” konseri var.
46. İstanbul Müzik Festivali