13 Ekim Perşembe günü 1 milyon 933 bin 765 kişi toplu taşıma(Ankaray, Başkentray, metro, EGO ve özel halk otobüsleri ile teleferik) kullanmış.
(Detaylar bugün Murat Yılmaz’ın haberinde var.)
*
Yolcu sayısındaki bu artış ne kadar etkili bilmem ama son birkaç haftadır Burada okur Yazar’a en çok “ulaşım” konusunda şikâyet geliyor.
*
Geçen hafta Beytepe otobüs durağının, “Bir saat otobüs bekliyoruz, binemiyoruz” feryadına yer vermiştim.
Bu hafta ise “301 Doğukent Caddesi-Atılım Üniversitesi hattı yoğunluğa cevap veremez durumda” serzenişi var.
*
Okurumuz Onur Ö.’den gelen fotoğraflar ve şikâyetini aktardığı ileti de aklıma bir kamyon arkası sözünü getirdi:
“Dünya dert şampiyonu.
Ben seni İstanbul Boğazı’nda değil, Ankara’nın ayazında sevdim.”
*
Ankara ayazında otobüs bekleyen dertli...
Ankara ayazında bir saat otobüs bekleyen dert şampiyonu...
Eğer
Okurumuz M.Y.’nin aktardığına göre, tarihi Ankara Kalesi’nin içinde ilerlemeye çalışan bir kamyonet (hurdacı), duvarlara sürtüne sürtüne zarar vermiş.
Üstelik hiç aldırış dahi etmemiş.
O esnada kamyonetin geçmesini bekleyen turistler söylenince de bu defa üste çıkıp, “O zaman bi daha buraya gelmeyin” demiş.
Okurumuz, Ankara’nın göz bebeğine, kent turizminin göz bebeğine çomak sokan bu magandanın bulunarak cezalandırılmasını istemiş.
*
Benim ise basit bi sorum var:
“Ankara Kalesi’ni kim koruyacak?”
Misal. Okurumuz E.A., “EGO Genel Müdürlüğü, yapılan şikâyetlere kayıtsız kalıp, bu duruma göz yumuyor” diyor. Okurumuza, “Hangi hatta yaşıyorsunuz bu olayı... Biraz daha detay verir misiniz?” diye sordum.
Gelen ileti ise -özetiyle- şöyle:
ÖHO’LARIN KAMERALARI ÇALIŞIYOR EGO BU DURUMA KAYITSIZ KALIYOR
“Mamak Mutlu Mahallesi-Batıkent hattında sefere çıkan 297-7(ÖHO), ara duraklardan binen ve Ankarakart’ı ya da bakiyesi olmayan yolculardan biniş ücretini nakit alıyor. Aslında ÖHO şoförünün, tıpkı EGO otobüslerinde olduğu gibi o yolcuyu, diğer yolcuların birinin kartını basmaya yönlendirmesi gerekir. Gel gelelim bir seferde en az 15-20 yolcudan nakit alındığına şahit oldum. Ve bu şekilde gün boyu devam ediyor. Durumu, EGO Genel Müdürlüğü’ne bildirdiğimde, ‘İkaz edilmiştir’ vs. şeklinde yanıtlar veriliyor. Normalde ÖHO’ların kameraları çalışıyor ama EGO Genel Müdürlüğü bu duruma kayıtsız kalıyor. Ve maalesef caydırıcı ceza alması gereken ÖHO’lara ödül veriliyor.”
SÖZ YETKİLİDE
1) EGO Genel Müdürlüğü, 489-5 Sirkeli-Ankara hattında sefer yaparken araç içindeki validatörü kapatan ve serbest kart sahipleri de olmak üzere yolculardan nakit ücret alan şoföre “süresiz görevden uzaklaştırma” cezası verildiğini açıkladı.
Peki geçen hafta neler yazdık, neler oldu?
1) Okurumuz Ahmet Günen, 489-5 numaralı Sirkeli-Ankara hattındaki bir araçta “validatör” olmasına rağmen, şoförün, “Serbest kart geçmiyor” çıkışıyla karşılaşmasına ve kendisinden “10 TL” ücret almasına isyan etmişti. Okurumuz, “EGO Genel Müdürlüğü’nün bu usulsüzlükleri engellemesi gerekiyor” çağrısı yapmıştı. Hürriyet Ankara’nın geçen pazartesi, “VALİDATÖRLER KAPATILIYOR MU” manşetiyle gündeme taşıdığı bu olay, aynı gün EGO Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Validatörü kapattığı ortaya çıkan araç parka çekildi, şoföre ise bir hafta uzaklaştırma cezası verildi. Tüm bu süreci takip eden Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, hem okurumuz Ahmet Günen’e hem de Hürriyet Ankara’nın Burada Okur Yazar köşesine teşekkür ederek, -özetiyle- şunları aktardı:
CİHAZI KAPATARAK ‘ARIZALI’ DİYEBİLİYOR
“Yolcu tarafından çekilen görüntüleri izledik, serbest kart sahibi vatandaştan araç içinde nakit ücret alındığını gördük. Her ücretsiz taşınan yolcu için Ankara Büyükşehir Belediyesi bize destek ödemesi yapıyor. Ancak buna rağmen maalesef bazı hatlardaki bazı sürücüler, cihazı kapatarak ‘arızalı’ diyebiliyor. Biz bunlara geçit vermemek adına sürekli kontrol ediyoruz. Yine de birkaç istisna olay olabiliyor. Vatandaşlarımız böyle sıkıntılarla karşılaştıklarında Başkent 153’ü ve TÖHOB’u arayabilirler.” Olay sonrası parka çekilen o aracın ön camındaki “EGO kartı geçerlidir” yazısı da dikkat çekiyor.
489-5 hat numaralı Sirkeli-Ankara özel toplu taşıma aracına “serbest kart” ile binmeye çalışan, ancak şoförün, “Serbest kart geçmiyor” çıkışıyla karşılaştıktan sonra “10 TL” ücret ödemek zorunda kalan okurumuzun anlattıkları şöyle:
ÜCRET ÖDEMEM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ
“65 yaş üzeri serbest kart sahibi bir yolcu olarak kartımı validatöre okuttuğumda, şoförün, “Serbest kart geçmiyor” çıkışıyla karşılaştım. ‘Belediyenin kendilerine ödeme yapmadığını ve ücret ödemem gerektiğini’ söyledi. Bu anlamsız talebi başta umursamayarak yerime oturdum, ancak ücret ödemem konusunda şoför yeniden ısrarcı olunca -kendisiyle tartışmak yerine usulsüzlüğü kayıt altına alan aleni olarak çektiğim video’lar eşliğinde- 10 TL’lik ücreti ödedim.
65 YAŞ ÜSTÜ TAŞINMAK İSTENMİYOR
Söz konusu hattaki araçlarda yolculardan Ankarakart’la değil, yasak olmasına rağmen nakit ücret tahsil ediliyor. Bu yetmezmiş gibi bir de 65 yaş üstü serbest kart sahibi yolcular taşınmak istenmiyor, kendilerinden ücret talebinde bulunuluyor. İlgili fiil, ‘Özel Toplu Taşıma Araçları Yönetmeliği gereği 325 TL’den bin 950 TL’ye kadar idari para cezası ve en sonunda da taşımacılıktan çıkarma’ cezasına uzanan bir süreci beraberinde getiriyor. Tüm bunlara rağmen usulsüzlükte ısrar ediliyor.
EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLEMELİ
Yapılan usulsüzlüğü gözler önüne serme bilinciyle davranarak durumu köşeniz aracılığıyla Hürriyet Ankara’da paylaşmak istedim. Bu konuda kamuoyunun bilinçli olması, en ufak bir usulsüzlükte dahi şikâyette bulunması ve EGO Genel Müdürlüğü’nün de amansız bir takip vererek bu usulsüzlükleri engellemesi gerekiyor. Son söz olarak ise her ne kadar özel sektör içinde yer alsalar da toplu taşımacılık gibi bir kamu hizmetini ifa eden özel toplu taşıma araçları ve özel halk otobüslerinin de serbest kartlı yolculardan ücret talep etme başta olmak üzere onlara uygun olmayan davranışlarda bulunmaktan kesin bir şekilde sıyrılması ve kamu hizmeti sunduklarının bilincinde olması kesinlikle şart!”
Esat Caddesi’nde ikâmet eden okurumuz Aysel Mertdoğan, “Bizi canımızdan bezdirdi” dediği “kahverengi kokarca” ile ilgili şikâyetini, iletisinde -özetiyle- şöyle aktarmış:
CANIMIZDAN BEZDİREN BİR HÂL ALDI
“Bu semtte, 2017 yılından bu yana her haziran başı ekim sonu arası, kahverengi kokarca böceği oluyor. Ve bu böcek sorunu, bizi canımızdan bezdiren bir hâl aldı. O kadar çok sayıdalar ki... Özellikle güneş gören cephelerde balkonlarda oturmak, çamaşır asmak ya da pencere açmak bir işkence. Üstelik sonbahar sonlarında da tamamıyla evlere girip, kışı geçirmek için yer bulmak istiyorlar.
SİNEK, BÖCEK İLAÇLARI KÂR ETMİYOR
Bu civarda çoğu apartmanın arkasında bahçe vardır. Apartmanların bahçeleri bakımsızdır, öyle ilaçlama falan yapılmaz. Oralardaki ağaçlardan uçup geldiklerini tahmin ediyoruz. Normal sinek, böcek ilaçları bu böceklere kâr etmiyor. Bu böcekler, arı gibi ses çıkarıyor. Erişkin halleri bir serçe parmak tırnağı kadar büyük. Öldürmek zor, sert kabuklular. Lütfen sorunumuzun çözülmesine yardım edin.”
GECELERİMİZİ ZEHİR ETTİ
Okurumuz Osman Murat Pamir’in de gündeminde “kahverengi kokarca” var. Küçük Esat Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü aktaran 64 yaşındaki okurumuz, “Bugüne kadar böyle bir böcek sıkıntısı ile hiç karşı karşıya kalmadım. Kabuklu, berbat bir böcek, gecelerimizi zehir etti. Işık açıksa pencereden içeri doluşuyorlar. Yaz geceleri ve mecburen pencerelerimiz açık olduğu için de korunamıyoruz. Belediyeye şikâyetlerimizden de sonuç alamadık. Çok zor durumdayız” diyor.
1) “Halk Ekmek Fabrikası bir türlü düzen tutmuyor, eski günlerini vatandaşa mumla aratıyor. Ekmek 3 lira oldu ama ufalttılar. Ayrıca büfelere ekmek çok geç geliyor.”
Levent ÇELİK
2) “Halk Ekmek Fabrikası’nın ürettiği normal ekmeğin içi hep hamur. Büfelere şikâyet ettiğimde ‘bizden kaynaklanmıyor, müşterilerimiz de şikâyetçi’ diyorlar.
Kudret BAŞÇOBAN
SORUM VAR
HANİ VERDİĞİN SÖZLER HANİ BİSİKLET YOLLARI NEREDE?
Okurumuz H.S., “bisiklet yolu” hatırlatması yaparak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne şu soruyu sormuş: “Trafikte, canımız burnumuzda yol almaya çalışıyoruz. Hani ne oldu verilen bisiklet yolu sözleri, hani bisiklet yolları nerede?”