Paylaş
İDSO’nun başarılı etkinliklerinden biri olmasının ötesinde bu dinleti, son on yılların gelip dayandığı sanatsal kısırlık içinde bir geriye bakışı vurguluyor.
İsmet İnönü’nün asker kişiliği sonrasında başlayan Cumhurbaşkanlığı, ardından muhalefet yıllarında da hiç yitirmediği özelliklerinden biri de sanat sevdalısı olmasıydı. Ağır işittiği dönemlerde bile kulaklığını takar, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası konserlerini dinler ya da Devlet Tiyatrosu temsillerini izlerdi ön sıradan İnönü; bir sanatsever önderi gibi.
Atatürk’ün başlattığı, İnönü’lü yıllarda da özenle sürdürülen çok sesli müzik, sahne sanatları gibi özel eğitim gerektiren alanlarda sanatçıların yetişmesi yolunda verilen uğraşlar Cumhuriyet Aydınlanması’nın vazgeçilmez adımlarıydı. Ne garip tecelli ki, halk aydınlanmasına kapı açan demokrasiye geçişle yavaş yavaş siyasal önderler ne konser dinler, ne tiyatro, opera, bale izler oldu.
Ankara dışı kentlerde de durum farklı değil. İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü yaptığım 1990 sonrasında vali ve belediye başkanlarını ilk gece temsillerini onurlandırmaları için özel uğraşlar verdiğimizi anımsıyorum. Gönül ister ki, bir çağrı beklemeksizin kentin devlet büyükleri huzurlarıyla sanatı yüceltsin!
1975 yılında bir oda müziği topluluğu niteliğinde kurulup da, Hikmet Şimşek’in inatçı ataklarıyla gelişip bugünlere gelen İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, artık Atatürk ve İnönü gibi koruyucuları olmasa da, kendi dinleyicisini yaratmış durumda. Üstelik İzmir’den taşıp Anadolu’ya çok sesli müziği götürme uğraşıyla köylere kadar inen konserleriyle, sonunda da uluslar arası şenliklere katılarak.
Evet, 19 Aralık günü Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde, British Council işbirliğiyle düzenlenen konseri ünlü bir İngiliz şef Alexander Walker, yönetti; yine ünlü bir İngiliz piyanist, Christian Blackshaw, solist olarak yer aldı. İngiliz sanatçılarının öne çıktığı bir konserle İsmet İnönü’yü anmak! Bu da sanatın ulusları aşan bir seslenişi olsa gerek.
Geriye acılı bir bakış olsa da bir hatırlayış, eli, sesi, düşüncesiyle sanatın yaratıcı aydınlığında bir haykırış!
Paylaş