İki sanat anıtı: AASSM ile HBKM

Gelenekten olmuştur, her yeni yıl gelirken eskisini kurcalamak. Siyasetten spora, yitip gidenlerden kazanılanlara, öne çıkarmaya değer ne varsa, gazetelerle televizyonlar bir dizi yayın yapar. Bir sonraki yıl gelir de eskilerde kalanlardan dersler çıkarılmış mıdır, kuşkuludur; yine de tarihe not düşülmüştür artık.

Haberin Devamı

2008 yılında güzel sanatlar adına İzmir’de “tarihe not düşecek” ne vardı?

Yılı tamamlamaya doğru gitmekteyken karalar bağlamak üzereydik de sona üç gün kala birden iki olay yüzümüzü güldürüverdi: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ilk açılışını yapmış ve Havagazı Fabrikası, Kültür Merkezi’ne dönüşmüş.

İzmir Büyükşehir Belediyesi başarmış bu iki çıkışı. Emeği geçenler, katkılarını esirgemeyenler sağolsun!

Özellikle İstanbul, kültür ve sanata yönelik etkinliklerin sergileneceği, bırakın görkemli olmalarını, yeter büyüklükte gösteri yerlerinin sıkıntısını çeker. İstanbul ve Ankara’yla karşılaştırıldığında, nüfus büyüklükleri de gözönüne alınınca, İzmir gerçekten talihli bir kenttir. İki üniversiteye bağlanan kültür merkezlerinde 5 salon, Kültürpark’ta 2 salon, Elhamra Sarayı, Devlet Tiyatrosu’nun 3 salonu, Halkevi salonu, başta Konak, Karşıyaka ve Narlıdere’nin kültür merkezleri ve ötekiler.

Haberin Devamı

Nicelik böyledir de, bu salonlar nicedir?

Acı da olsa, bu salonların çoğu çok yönlü gösteriler için elverişli değildir. Söz gelimi Atatürk Kültür Merkezi’nin iki salonu öylece durur; adı Atatürk’e adanmıştır da bugüne değin İzmir adını yüceltir bir “kültür ve sanat” olayına merkez olamamıştır AKM. “Açık biçim” türünde gösteriler için düzenlenmiş oldukları için İsmet İnönü Sanat Merkezi son yıllarda İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı kucaklayabilmiş, Konak Belediyesi Sanat Merkezi belediyenin kendi etkinlikleriyle günlerini doldurmaktadır.

Birer birer İzmir’e kazandırılan bu yapıların, daha verimli kullanılmalarını engelleyen kusurları bir yana, İzmir’in kendi kültür ve sanat üretkenliği acaba bütün bu salonları doldurup taşırmaya yeterli mi?

Herhalde temel sorun bu soruda yatıyor.

Dileyelim, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile çağdaş ataklarını daha çok seslendirmiş olsun; Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi de, özellikle gençlerin uğrak yeri olup geçmişimizdeki vazgeçilmez o “havagazı enerjisi” ile İzmir’e kültür ve sanat canlılığı getirsin.

Yazarın Tüm Yazıları