Kargoyla ithalat frenlendi vücut geliştirmek isteyen ‘nişasta tozu’na bulandı

PROFESYONEL vücut geliştirme alanında faaliyet gösteren sporcu ve kondisyonerler, 33 markaya ait protein tozlarını Almanya’da analiz ettirdi. Analizlerde, fiyatı düşük diye ilgi görmeyen bazı ürünlerin, kaliteli olduğu düşünülen birçok üründen daha iyi olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

VÜCUT geliştirmede gıda takviyesi olarak kullanılan protein tozlarının kargo yoluyla ithalatının yasaklanmasıyla birlikte nişasta içeren sahte ürünlerde gözlenen artış, vücutçuları harekete geçirdi. Profesyonel vücut geliştirme ve boks dalında faaliyet gösteren sporcu ve kondüsyonerler, Türkiye’de satılan yerli yabancı 33 markaya ait protein tozlarını Almanya’daki laboratuvarlarda tek tek analizlerini yaptırıp, sonuçlarını da vucutbilim.com adlı internet sitesi üzerinden yayınladı.
Kimyasal boya var
Yapılan analizlerin sonucunda, düşük fiyatları nedeniyle piyasada fazla önerilmeyen bazı markaların analizlerinde düşünülenin aksine iyi sonuçlar elde edilirken, yaygın olarak kullanılan bazı markalara ait ürünlerin ise iddia edildiği kadar kaliteli olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca, bu analizlerde bir çok protein tozunun da, son derece kalitesiz hammadde ve kimyasal boya içerdiği de belirlendi.
Almanya’daki analizler
Almanya’nın Ludwigshafen ve Hamburg kentinde yer alan laboratuvarlarda yapılan analizlerde, içeriğini bilmeden gıda takviyesi olarak kullanılan bu protein tozlarıyla ilgili akıllarda oluşan sorulara da yanıt veren bu analizler, Türiye’de profesyonel olsun ya da olmasın binlerce sporcuya da ışık tutuyor.
Puanlama nasıl
Kullanılan hammadde, etiket, ambalaj, kalite fiyat karşılaştırması ve kullanıcı memnuniyeti açısından sıfırdan 100’e kadar puanlama tekniğinin kullanıldığı analizlerde, 33 farklı firmaya ait ürünler değerlendirilmiş. Buna göre, 95 ile 100 puan aralığı, üst düzey kalite değerlendirmesini içeriyor. 70 ile 94 puan aralığı tavsiye edilen kaliteli ürün, 50 ile 69 puan aralığı ise kullanıma uygun ürün olduğunu gösteriyor. Sıfır ile 49 puan aralığı ise kullanımı sakıncalı, zayıf ürün olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deki ürünlerin yüzde 60’ı sahte çıkıyor

PROFESYONEL kondüsyoner Emre Kılıçaslan, Türkiye’de satılan protein tozlarında sahteciliğin yüzde 60’lara ulaştığını savunarak, “Sahte ürünlerdeki artış, bizleri bu analizleri yapmaya itti. Nişaşta ve benzeri ürünleri karıştırıp, ambalajları bire bir taklit ederek, piyasaya sürüyorlar” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları