Paylaş
Fakat son dönemde Başkentlilerin dışarıda yeme-içme alışkanlıkları artış gösterince, göç yolu tersine döndü. İstanbul’da popüler olan mekanlar, şubeleri ile Ankara’da boy göstermeye başladı. Başkent’in lezzet yelpazesine katkı katkı sağlayan bu süreç, mide düşkünlerini, hayli mutlu ediyor. Çatkapı bu hafta, İstanbul’da ‘ünlülerin kebapçısı’ adıyla anılan Bedri Usta’nın Ankara şubesini ziyaret etti. Filistin Caddesi üzerinde tarihi bir binada, birkaç hafta önce hizmet vermeye başlayan mekanda, ocak başına oturup kebapların dumanlanmasını izleyebileceğiniz gibi üç ayrı kattaki geniş salonlara kurulabilirsiniz. Bedri Usta’da yemek, deniz mahsulleri restoranlarını aratmayan çeşitliliğe sahip mezeler ile başlıyor. Yerinizi seçip, oturduğunuzda mekandaki meze çeşitleri masanıza dizilmiş oluyor. Bunlar arasından istediklerinizi seçip, diğerlerini geri gönderebilirsiniz. Meze çeşitlerinin büyük bölümünün ikram olmadığını hatırlatmakta fayda var.
MEZELİ BAŞLANGIÇ
Meze setinin üyelerini gözden geçirmeye tahin salatası ile başlayalım. Tahin, yoğurt, sarımsak, limon suyu ve incecik kıyılmış marul parçaları ile oluşturulan karışım, kebap ziyafeti öncesi hafif bir başlangıç seçeneği oluyor. Mekanda ‘haydari’ adı ile anılan ceviz ve salça katkılı ezmeyi de deneyebilirsiniz. Haydari, Bursa yöresinin ekmek üstü lezzeti acukayı andırıyor. Bedri Usta’nın popüler mezeleri arasında olduğunu öğrendiğim panço da keyifli bir seçenek. Bütün halde kömür üzerine közlenen patlıcanlar, paçalara bölünerek yoğurt ile karıştırılıyor. Yoğun kıvamlı mezenin üzerinde zeytinyağı gezdiriliyor. Üzerinde kuru nane ve pul biber ekilen, iri kıyım hıyar ve süzme yoğurtlu cacığı deneyebilir, atom fasulyeden yapılan patates ve sarımsak katkılı pilakinin tadına bakabilirsiniz. Bol nar ekşili, közlenmiş soğan ve sarımsak salatası ile domates, soğan ve maydanoz üçlüsünden oluşan bol sulu ezmeyi kebap faslına eşlik etmek üzere masanızda muhafaza edebilirsiniz. Dumanı üzerine masanıza ulaşan, dikdörtgen formlu balon lavaşı soğutmadan içine Adana’dan gelen tulum peynirini ekleyip, mideye indirebilirsiniz.
ZIRHLA ÇEKİLEN ADANA
Mezeli başlangıcın ardından sıra Bedri Usta’nın kebaplarını denemeye geliyor. Hemen öncesinde; soğan, sarımsak, maydanoz ve domatesli iç malzemeye sahip fındık lahmacunu ara sıcak olarak yuvaralamanızı öneriyorum. Menüden kebap seçimi yaparken ilk tercihiniz, mekanın özel ürünü Bedri Usta şiş olmalı. Erkek kuzunun sırt kısmından elde edilen etler kare parçalara bölünerek terbiyeleniyor. Şişe geçirilen et parçaları kısa bir süre kömür üzerinde dumanlanıyor. Mangalda kupkuru hale gelmiş etten hoşlananlara hitap etmeyebilir fakat Bedri Usta şişi kesinlikle az pişmiş haliyle denemeniz gerekiyor. Üzerine bir parça lavaş örtülüp, yanına közlenmiş domates ve biber eklenen et, bıçağı dokundurduğunuz anda bölünüyor. Etin pür halini seven bünyelerde bağımlılığa sebep olabilir. Mekanın ünlü lezzetlerinden bir diğeri ise Adana kebap... İçine kırmızı biber eklenerek zırhla çekilen Adana harcı, hacimli bir gramaj ile şişe saplanıyor. Közlenmiş biber ve domates ile servis edilen kebabı tüketirken çatal ve bıçaktan uzak durmanızı öneriyorum. Yağlı pide parçasının üzerine bir parça kebap ekleyip, sumak ve maydanozlu soğanı da yanına arkadaş ederek dürüm yapabilirsiniz. Böylece Adana kebaptan daha fazla keyif alacaksınız. Soğuduğunda kıymeti azalan Adana kebabı mideye indirirken hızlı davranmak gerekiyor.
ANTEP FISTIKLI İRMİK TATLISI
Yolunuz Bedri Usta’ya düştüğünde meze ve kebapları fazla kaçırıp, tatlı kapanıştan mahrum kalırsanız, üzülebileceğinizi hatırlatmam gerekiyor. Mekanda tadına bakabileceğiniz iki tatlı kapanış seçeneği bulunuyor. Müdavimlerin vazgeçilmezi olan Antep fıstklı irmik tatlısı denenmeye değer. Klasik irmiğe eklenen ince çekilmiş Antep fıstıkları, tatlıya hem renk hem de lezzet olarak katkı sağlıyor. Üzerinde Antep fıstığı parçaları bulunan kadayıf ise tatlı kapanışın bir diğer seçeneği oluyor.
Paylaş