Erdem Sevgi

BİR TÜRLÜ EKSİYE İNEMİYORUZ

2 Mart 2013
Şubat ayını “yalancı yaz”ın etkisi altında geçiren Ankaralılar, kentteki kış ritüellerinin hasretini çekiyor. Bu yıl yüzünü göstermeyen kar, buzlu yollarda kayan otomobillerin dahi özlemle anılmasına neden oluyor.

#AnkarayıBenYönetsem Yaşadığı kentten şikayet eden Ankaralılar, çözüm önerilerini, “sanal yönetici” sıfatıyla 141. Karakter’de dile getirecek. Eğer Başkent’i siz yönetiyor olsaydınız, neler yapardınız? Kentin problemlerine getireceğiniz çözüm önerilerini #AnkarayıBenYönetsem etiketinden takip ediyor olacağız. Siz de #AnkarayıBenYönetsem etiketine yazın, 9 Mart’ta Ankara Hürriyet’te isminizle yayınlansın. Detayı için tıklayınız

Kestaneli cadde yürüyüşleri, Botanik Park’ta battaniye altında izlenen kar yağışı, donarak beklenen EGO otobüsleri, beyaz örtü ile ortadan kaybolan Kızılay taksileri... Ayazı ile nam salan Ankara kışının bu yıl cimriliği tuttu. Eksi derecelerden kesinti yapıp, artılara yükleniyor. Birkaç ufak kar yağışı dışında Ankaralılar hiç de alışmadıkları bir mevsime tanıklık ediyor. Sezon başında kar eğlencesi için hazırlıklarını yapanların, Şubat umudu da tükendi. Kestaneciler, seyyar köfteciler, sahlepçilerin boynu bükük... Otomobiller kaymıyor, kaldırımda yürürken düşenlerin görüntüleri TV ekranlarına yansımıyor.

SOĞUK ALIŞKANLIKLAR

Kışla arası bozulan Ankara’da bildik olaylar yaşanmayınca Başkentliler soğuk alışkanlıklarını Twitter’da dile getiriyor. #AnkaradaKış etiketiyle 141. Karakter’e ulaşan Ankaralılar, kış ritüellerini sıraladı. “Başkent beyaza büründüğünde kentte neler yaşanır, nerelere gidilir, ne yenilir, ne içilir” sorularının yanıtlarını Twitter aleminden okuyoruz:

- @ersineminoglu #AnkaradaKış evde film izle, AVM’lerdeki etkinliklere katıl, kafelere git...
- @erilli_06 #AnkaradaKış ciğer parçalayan ayazdan dolayı kapalı mekanlara hücum edilmesidir.
- @bcparlak #AnkaradaKış boza, ıssız sokaklar, soğuk, ev gezmeleri, yokuşta kayan arabalar, yolda kalıp yürümeler...

Yazının Devamını Oku

DİREKSİYONDA SABIR İMTİHANI

23 Şubat 2013
Yan şeride geçmek için sinyal verdiğinizde inadına hızlanıp, zor durumda bırakanlar, çok şeritli yolda orta şeritte 70 kilometre hızla giderken arkanıza yanaşıp selektör yapanlar... Ankara trafiğinin türlü halleri 141. Karakter ile haftanın gündemini oluşturuyor.

#AnkaradaKış “Yalancı şubat yazı” ile farkına varılmasa da Ankara şu aralar kış aylarını yaşıyor. Ayazı ile meşhur Başkent’in kış ritüelleri, #AnkaradaKış etiketi ile gelecek hafta 141. Karakter’e taşınıyor. Ankara’da kış gelince neler yapılır, nerelere gidilir, ne yenilir, ne içilir? Hafta boyu #AnkaradaKış etiketine yazın, isminizle yayınlansın. Detayı için tıklayınız
Sekiz şeritli ana arterlerine karşın yoğun saatlerde şaç baş yolduran Ankara trafiğinde, akışı engelleyen bir çok etmen var. Her gün direksiyon başında verilen sabır imtihanının en zor sorularından biri “Ne olacak bu kural tanımayan sürücülerin hali...” Twitter alemi iki haftadır Ankara trafiğini konuşuyor. Kontak anahtarının çevrilmesi ile aktif hale gelen saygısızlık, 141. Karakter’de haftanın gündemini oluşturuyor.

YANIT BEKLEYEN SORU

Yıl sonuna dek bitmesi umut edilen metro inşaatlarının, trafiği nasıl etkileyeceği Başkentlilerin yanıtını merak ettiği sorulardan sadece biri. En ufak yağışta birbirine giren trafiğin faturası da “amatör sürücülere” çıkıyor. İşte korna sesleri arasında 141. Karakter’e ulaşan #AnkaraTrafigi tweetleri...

- @aferindelisii #AnkaraTrafigi kaza yapmamanın mucize olduğu sabır imtihanıdır.
- @haremrah #AnkaraTrafigi kendini kontrol etmeyip diğer arabaların ne yapabileceğini düşünerek, hayatta kalmaya çalıştığın trafiktir.
- @OrhanSeyma #AnkaraTrafigi’nde kırmızıdan sonra yanan sarı ışıkta selektör yapan 7 aylıklar bulunur.
- @mertarif #AnkaraTrafigi’nde levhalar çok berbat. Gözlük kullanmak gerek okumak için.

Yazının Devamını Oku

SEN DE O AMBULANSTA OLABİLİRSİN

16 Şubat 2013
Başkent’te araç sayısının artışına paralel büyüyen trafik sorunu Twitter’da konuşuldu. #AnkaraTrafigi etiketi ile 141. Karakter’e ulaşan Başkentliler haftanın gündemini belirledi.

#AnkaraTrafigi Hafta boyunca 141. Karakter’de Ankara trafiğini konuştuk. Başkentliler, trafikte başlarına gelenleri, sürücülerin ilginç, tehlikeli davranışlarını ve kentin direksiyon ritüellerini Twitter’da #AnkaraTrafigi etiketiyle sıraladı. Sorunun tüm yönleriyle ele alabilmek için bir hafta daha #AnkaraTrafigi etiketiyle konuşuyor olacağız. Siz de Twitter’da yazın, gelecek hafta Ankara Hürriyet’te isminizle yayınlansın. Detayı için tıklayınız

Direksiyondan yükselen çığlık, yoğun trafikteki sürücülerin vurdumduymazlığına dikkat çekmeye çalışıyor. Birincil amacı trafiği rahatlatmak olan toplu taşıma araçlarının, bilinçsiz sürücülerin kontrolünde birer “tekerlekli bomba”ya dönüştüğüne tanık oluyoruz.

CAN MÜCADELESİ

141. Karakter’e yazan, Twitter’daki profilinden 112 Acil Servis çalışanı olduğunu öğrendiğimiz @ankaragucu_OMER, hayat kurtarmak için trafiğe çıkan ambulansları ve yollarda yaşadıklarını gündeme getiriyor. Can için mücadele edenlerin canına kast edenlerin kim olduğunun bilgisini de veriyor. Ve trafikteki herkese bir uyarısı var: “Unutmayalım o ambulansta siz ve yakınlarınz da olabilir.”

- @ankaragucu_OMER #AnkaraTrafigi’nde ambulansların geçiş önceliğini “hayat kurtaran” taksi ve dolmuşlar almış. 2 liralık bir yolcunun, candan daha değerli olduğu bir yerde yaşıyoruz. Sonra 112 geç geldi diye şiddete yöneliyoruz. Unutmayalım o ambulansta siz ve yakınlarınz da olabilir.
- @hibobey #AnkaraTrafigi adrenalindir, heyecandır, kavgaya müsait bir mecradır. Her an ticari araçlar tarafından sıkıştırılabilme ihtimalidir.
- @Aybux #AnkaraTrafigi yeni metrobüslerimizle bir başka yoğun.

Yazının Devamını Oku

BAŞKENT’İN PAZAR SENDROMU

9 Şubat 2013
Başkentliler, yaşadıkları kentte yapılmamaması gerekenler, aranıp da bulunamayanlar, beklenti içine girildiğinde hayal kırıklığı yaratanlar hakkında uzun bir liste oluşturdu.

#AnkaraTrafigi 141. Karakter, tüm etiketlerin gündemine girmeyi başaran “trafik” konusundaki iletilerinizi Hürriyet Ankara’da yayınlamak üzere bekliyor. Başkent’te ulaşımla ilgili tüm sorunlarınızı, Twitter’da #AnkaraTrafigi etiketine yazın, isminizle yayınlansın. Detayı için tıklayınız

Hafta boyunca Twitter’da #AnkaradaAsla etiketine yazan Başkentliler, alışveriş merkezlerinde yaşanan pazar günü yoğunluğuna mesafeli duruyor. Tatil gününde AVM otoparkına giriş kuyruğu ile başlayan süreç, içeride yer kapma yarışı ile devam ediyor. Aracınızı park edip, içeri girince de iş bitmiyor. Kalabalık arasında hareket etme güçlüğünün ardından girdiğiniz mağazalarda “kime yardım edeceğini şaşırmış müşteri temsilcileri" sizi karşılıyor. İşte Ankaralıların AVM kaynaklı “pazar sendromu...”

- @ferhan_kandemir #AnkaradaAsla pazar günleri AVM’ye gitmem. Otoparkta yer bulmak da içerideki kalabalık da ayrı dert...
- @muratepli #AnkaradaAsla pazar günleri AVM’lere gitmem.
- @emrahankara2 “#AnkaradaAsla birbirinizi bulamıyorsunuz” demeyin. Ankara AVM’ler şehridir. Birini arıyorsanız hafta sonu oralarda dolaşın, bulursunuz.

ÖĞRENCİ TARİFESİZ ANKARA DOLMUŞU

Ankara’nın toplu taşıma şikayetleri her etikette yer alabilecek kadar fazla. Geç gelen otobüsten, balık istifi taşımaya kadar çok sayıda şikayet var. Öğrenciler ise dolmuşlara indirimli tarife ile binememekten yakınıyor.

Yazının Devamını Oku

DENİZİ YOK AMA

2 Şubat 2013
Anadolu’nun orta yerindeki Başkent’e gelenlerin, yarı şaşkınlıkla ilk sözleri “Ama burada deniz yok” olur. Biraz vakit geçirdikçe bu söz, “Keşke deniz olsaydı”, “Her şey var ama deniz yok” şeklinde dönüşür.

#AnkaradaAsla Hafta boyunca 141. Karakter’de Ankara’da yapılmaması gerekenleri konuştuk. Başkentlilerin hoşuna gitmeyenler, bulamadıkları ya da göremedikleri Twitter’da #AnkaradaAsla etiketiyle sıralaandı. Yoğun talep talep nedeniyle bir hafta daha #AnkaradaAsla etiketiyle konuşuyor olacağız. Siz de Twitter’da yazın, gelecek hafta Ankara Hürriyet’te isminizle yayınlansın.Detayı için tıklayınız
Twitter alemi bu hafta, 141. Karakter’e #AnkaradaAsla etiketi ile ulaştı, Ankara’da “yapılmaması gerekenleri” sıraladı. Haftanın etiketi sosyal medyada “Ankara Deniz Savaşı”nı da başlatmış oldu. Farklı kentlerden etikete yazanlar, “denizsizlik” nedeniyle Ankara’da yaşanmayacağını savunuyor. Ankaralılar da bu gruba, aynı konuyu Başkent’te gündeme getirmeleri halinde ortamdan dışlanacakları uyarısını yapıyor. İşte göllerle idare eden Başkent’in “deniz şavaşı”

- @bahadirgunen #AnkaradaAsla yaşamam. Bir kere deniz yok, imkansız.
- @o29ur_kap #AnkaradaAsla yaşamam. O ne kıyısı olmayan şehir mi olur?
- @NecatiDKC #AnkaradaAsla hayallere dalmam, zira ufkumu açacak deniz yok.
- @dr__zhivagoo #AnkaradaAsla Denize giremezsin. Neden? Çünkü orada deniz yok. Lanet olsun ki Ankara’nın en kötü eksikliği...

BAKIN BİZ YAŞIYORUZ

- @TubAydnnn “#AnkaradaAsla yaşamam” denilmez. Sokakları denize çıkmasa da sevilir...

Yazının Devamını Oku

ONLARI HATIRLADINIZ MI

26 Ocak 2013
Hafta boyunca #EskidenAnkara etiketiyle anılarını, özlediklerini, hatırladıklarını 141. Karakter’e ulaştıran Ankaralılar, Başkent’in toplu taşıma tarihini hatırlattı.

Twitter aleminden geçtiğimiz ay metrobüslerin Konya Yolu trafiğinden etkilenmemesi için uygulanmaya başlanan “tercihli yol”un, aslında Ankara için yeni olmadığını öğrendik. 1978 yılında Kızılay-Dikimevi arasında oluşturulan “tahsisli yol”, uygulamanın Başkent’teki ilk örneği... Bugün fotoğraf karelerinde kalan troleybüsler, taksi dolmuşlar ve yeşil EGO otobüsleri ile 141. Karakter’de nostaljik bir yolculuğa çıkıyoruz.

- @andreybolkonski #EskidenAnkara’da belediye otobüsleri için tercihli yol vardı.
- @___Hkn____ #EskidenAnkara’da troleybüs denen boynuzlu otobüsler vardı.
- @myilmaznet #EskidenAnkara’da EGO’nun yeşil otobüsleri vardı bilmem hatırlar mısınız?
- @halit_sivuk #EskidenAnkara’da Ulus’tan taksi dolmuşlar kalkardı.
- @ergndnc #EskidenAnkara’da gece geç saatte bile belediye otobüsleri çalışırdı. Şimdi taşra kenti gibi. Araban yoksa hayat saat 22.00’de bitiyor
- @taneraltunn #EskidenAnkara’da 87 model körüklü otobüs vardı. Uzun süredir görmüyorum. Hurdaya ayırdılar herhalde.

Yazının Devamını Oku

SENİNKİ TEK Mİ ÇİFT Mİ

19 Ocak 2013
Twitter alemi #EskidenAnkara etiketiyle bu hafta Ankara’da nostalji rüzgarı estiriyor.

#EskidenAnkara Gelecek hafta 141. Karakter’de nostalji rüzgarına devam ediyoruz. #EskidenAnkara etiketine gelen “siyah beyaz” tweetlerle geçmişe yolculuğu sürdüreceğiz. 10 ya da 50 yıl öncesinin Başkent’ini 141. Karakter’de birbirinden ilginç anılarla göreceğiz. Siz de özlediğiniz günleri #EskidenAnkara etiketiyle Twitter’da yazın, gelecek hafta Ankara Hürriye’te isminizle yayınlansın. Detayı için tıklayınız

Başkent’in geçmişine uzanan “sanal” yolculukta kentin unutulmaya yüz tutan anıları bir bir ortaya çıktı. Ayrıntılarını Bölge Koordinatörümüz Yaşar Sökmensüer’in geçtiğimiz 5 Ağustos 2012 tarihli köşe yazısına taşıdığı “tek-çift plaka” uygulamasını yeniden hatırlıyoruz. 80’li yılların sonunda hava kirliliğinin önüne geçmek isteyen Ankara Valiliği, tek günlerde son hanesi tek plakalar, çift günlerde son hanesi çift olanların trafiğe çıkmasına kararlaştırıyor. O günleri hatırlayanlar, uygulamanın amacına ulaşamadan sona erdiği bilgisini veriyor. Ankara’nın geçmişine ilişkin bir diğer ilginç ayrıntı ise yağmur yağdığında Necatibey Caddesi’nde sırtında insan taşıyan hamallar...

- @nrgncr #EskidenAnkara’da tek plaka çift plaka araçların trafiğe çıkış günleri vardı. Bu metod ile hava kirliliği önlenmeye çalışılıyordu.
- @taneraltunn #EskidenAnkara’da sanki bu kadar trafik yoktu. Eryaman-Kızılay arası 2.5 saat sürer mi arkadaş.
- @nrgncr #EskidenAnkara‘da Yenimahalle-Kızılay arası ring otobüsleri vardı.
- @halil_ersoy #EskidenAnkara’da otobüsler 23.00’te biterdi, şimdi de aynı. Eskiden minibüsler vardı, eski moda ulaşım için... Şimdi de aynı.
- @ferhan_kandemir #EskidenAnkara akşam 22.00’de eve gitmekti. Hiç değişmedi, yine aynı...

Yazının Devamını Oku

BAŞKENT’TE GECE RİTÜELİ

12 Ocak 2013
Ankaralılar, hemşerilerine tavsiyelerini #Ankaradatavsiyem etiketiyle Twitter üzerinden 141. Karakter’e ulaştırdı.

#EskidenAnkara Gelecek hafta 141. Karakter’de nostalji rüzgarı esecek. #EskidenAnkara etiketiyle Başkent’in geçmişine doğru bir yolculuğa çıkacağız. 7’den 70’e tüm Ankaralılar, Ankara’daki eskilere dönecek. 10 ya da 50 yıl öncesinin Başkent’ini 141. Karakter’de göreceğiz. Siz de özlediğiniz günleri #EskidenAnkara etiketiyle Twitter’da yazın, gelecek hafta Ankara Hürriye’te isminizle yayınlansın. Detayı için tıklayınız

Yazılıp çizilenlere bakılırsa Ankara’da en fazla tavsiye edilen ritüel, Atatürk Orman Çiftliği’nde gece kokoreci... Sıkça duyduğumuz “Kokoreci sevmem ama sadece AOÇ’de yiyebiliyorum” sözü, Twitter alemince de onaylanmış oldu. Kokoreç ritüeli dışında Ankaralılar, balık ekmeği Eymir’de, sucuğu Elmadağ’da yiyor. Soğuk kış günlerini ısıtan sahlep keyfi de Botanik Park ve Kızılay’da yapılıyor. Unutulan bir ritüeli de eklemekte fayda var. En iyi kumda Türk kahvesi Hamamönü’nde içiliyor.

- @hanoglu_hakan Cumartesi 02.00’den sonra o en soğuk saatlerde Çiftlik’te kokoreç ve yayık ayranı için yarım saat sıra bekleyin...
- @ferhan_kandemir Kokoreç keyfinden mahrum kalmak istemiyorsanız AOÇ’ye sahip çıkın!
- @facesclubtr İtfaiye Meydanı’ndaki Hacı’dan kokoreç
- @hayyamaslan AOÇ’ye sahip çıkın, Ankara’daki güzelim yeşil alandan olmayın.
- @MissCoolata Botanik’in oradaki küçük büfenin oraya arabanızı park edip, kar yağarken bir sahlep için...

Yazının Devamını Oku