MERKEZ Bankası yükselen kurlara taktı. Yılın son iş gününde 2,5-3 milyar dolar satarak dövize müdahale eden Merkez Bankası dün de müdahalelerine devam etti. Başarılı oldu mu derseniz, kurların seviyesinin yüksekliği ortada.
Piyasalar Merkez Bankası’nın kur sepet değerini 2.20 olarak belirlediğini, bu sepet fiyatı aşıldığında kura müdahale için hem TL’yi kısıp hem de döviz sattığını görüyor. Bu arada Merkez Bankası dün sabah yaptığı açıklama doğrultusunda sattığı dövizin karşılığı TL’yi piyasadan çekerken, bunun yerine TL vermeyerek, kurları iyice aşağı doğru bastırmaya çalışıyor.
Merkez’in niye bu kadar kura taktığına gelince. Yapılan resmi açıklamada kurların, bugünkü yılsonu açıklamasıyla çift haneye çıkacak olan, enflasyonu daha da azdırmaması için yapıldığı söyleniyor. Bankacılar ise 2.20 sepet değerini koruyarak Merkez Bankası’nın yabancılara “bu seviyeden gelebilirsiniz” mesajı vermeye çalıştığını düşünüyorlar. Çünkü ilk 3 ayda Hazine’nin geri ödemesi çok yüksek ve bu sıkılaştırma operasyonları da devam ederse, Hazine’nin yeni borçlanması için faizleri çok yukarı çekmesi gerekecek. Bu seviyelerden yabancıların hazine kağıdı alımını özendirmek, yani faizlerin fazla yükselmesini önlemek için Merkez Bankası’nın böyle bir yola gittiği düşünülebilir. Buna rağmen faizlerin yukarı çıkışı başladı, bundan sonra da çıkmaya devam edecek. Bir başka deyişle Merkez Bankası faturayı Hazine’ye çıkartıyor.
Hazine’nin ise bu 3 aylık sıkışık döneme girilirken kalem oyunlarıyla kendi imkanlarını yüksek göstermeye çalıştığı söyleniyor. Bankacılar 1990’lı yıllarda olduğu gibi, yine ödenek yazılmasına rağmen Hazine’nin nakit ödemeyerek yılsonu imkanını yüksek göstermeye çalıştığını söylüyorlar.
Peki, döviz rezervleri ne durumda, 3-4 ay daha AB krizi devam edip döviz girişi olmazsa, 2.20’yi koruyabilir mi, yabancılara bu güveni verebilir mi?
Merkez Bankası kalem oyunuyla rezervleri yüksek göstermeye çalışıyor ama net rezervler hızla erimeye devam ediyor. Brüt rezervleri ise TL mevduat munzam karşılıkları ve altın hesapları karşılıklarında döviz tutma imkanı vererek, yükek gösteriyor. Geçen Cuma günkü 2,5-3 milyar dolarlık döviz satışı öncesinde Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 92 milyar dolar, net rezervler ise 55 milyar dolar düzeyinde idi. Yani Cuma günkü ve dünkü döviz müdahaleleri sonrası net döviz rezervlerinin 50 milyar dolara doğru indiğini söyleyebiliriz.
Sizce bu kullanılabilir net rezervlerle, yeni giriş olmazsa, kurlar tutulabilir mi? BUGÜN YABANCILAR GELMEYE BAŞLIYOR
Merkez Bankası’nın faizleri artırmamak için en azından 10 milyar dolarlık rezervi boş yere erittiği ortada. Son günlerdeki hareketlere baktığımızda bu anlayışı sürdürdüğünü, rezerv erimesinin devam edeceğini, üstüne üstlük faizlerin yukarı çıkarılıp faturanın Hazine’ye çıkarılacağı çok açık.
Merkez Bankası TL’yi ne kadar kıssa da, ne kadar döviz satsa da kurların çıkışını durdurabilmiş değil. Üstüne üstlük geçen Cuma ve dünkü piyasada yabancılar yoktu. Noel tatili nedeniyle dış piyasalar kapalıyken bunlar oldu.
Bugünden itibaren piyasaya yabancılar girmeye başlayacak asıl etki haftaya olacak. O nedenle bankacıların gözü, yabancıların tavrında olacak. Yabancılar da satış niyetiyle piyasaya girerlerse, işte o zaman Merkez Bankası’nın döviz satsa da kurun çıkışını engellemesi çok daha zor olacak. Bugün Aralık ayı, dolayısıyla yıllık enflasyon oranları da belli olacak. Enflasyonun çift haneye çıkacağı kesin, o nedenle piyasada başlayan olumsuz hareketin devamı kimse için sürpriz olmayacak.
Yeni yıl ciddi piyasa hareketleriyle geldi, umarız sonu kötü olmaz.