Merkezin çekirdek hesabı

MERKEZ Bankası’nın geçen hafta yayımlanan Ocak ayı enflasyon gelişmeleriyle ilgili değerlendirmesi dün yayımlandı. Değerlendirmede sadece artan fiyatlar, gruplar itibariyle inceleniyor, bazı kritik artışlar üzerinde ise durulmuyor.

Banka iktisatçıları ise Ocak ayı sonu itibariyle, özellikle yükselen çekirdek enflasyon üzerinde duruyorlar ve bunun olası sonuçlarını kestirmeye çalışıyorlar.
Çekirdek enflasyon Ocak ayında yüzde 0.08 azalmasına rağmen, yıllık enflasyon yüzde 8.1’den 8.4’e yükseldi. Diğer özel kapsamlı göstergelere bakıldığında da sadece bir endekste düşüş, diğerlerinin tümünde yıllık artışlar görülüyor.

Buna karşılık enflasyon için fiyatları artan mallarla, düşenlerin oranını gösteren yayılım endeksinde bir kötüleşme gözükmediğine dikkat çeken analistlerin, Merkez Bankası’nın hesapladığı şekliyle, mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyonun üç aylık ortalamasının ise yıllıklandırılmış haliyle, yüzde 8’den 8.5’e yükseldiğinin altını çiziyorlar. Bir önceki ayki enflasyon verilerinden sonra, çekirdek enflasyondaki yıllık olarak yükselişin durduğu ve düşüşün Ocak ayıyla birlikte başlaması ihtimaline dikkat çeken analistler zaten olmuştu. Buna karşılık Merkez Bankası da sadece çekirdek enflasyonun Aralık verisiyle birlikte durakladığının üzerinde, sıkça durmuştu. Merkez Bankası dünkü değerlendirmesinde ise bu konu üzerinde fazla durmamaya özen göstermiş.

Banka iktisatçıları Ocak ayı çekirdek enflasyon verilerinde görülen yükselişi “endişe verici” olarak nitelendiriyorlar. Yükselişin özellikle, iç talebin önemli göstergelerinden bir tanesi olan mobilya sektöründen gelmesinin önemli olduğuna vurgu yapıyorlar.

Analistlerin geçen hafta Ocak ayı verileri yayımlandıktan hemen sonra yaptıkları analizlerde “Merkez Bankası, büyük ihtimalle, aylık enflasyon notunda çekirdek enflasyondaki yükselişten çok, hizmet fiyatlarındaki yüzde 6.4’den 6.3’e düşüşe vurgu yapacaktır” denildiğine şahit olmuştuk. Gerçekten de bankacıların beklediği gibi oldu ve dünkü Merkez Bankası değerlendirmesinde hizmet fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekildiğine şahit olduk.

YENİ ENFLASYON HEDEFLERİ

Yılsonu için  yüzde 6.5-7.0 aralığında bir enflasyon ve yüzde 2.7 gibi büyüme tahminleri yapan iktisatçılar, büyümenin birinci çeyrekten itibaren yüzde 1-2 seviyelerine çekilmesi, yılın ikinci yarısında ise yüzde 4 seviyelerine çıkacağı senaryosu üzerinde duruyorlardı.

Büyümenin, özellikle de çeyrekler itibariyle yapılan büyüme tahminlerinin enflasyon açısından şöyle bir önemi bulunuyor: Bu çeyreksel büyüme tahminlerine göre yapılan çıktı açığı hesapları, çekirdek enflasyondaki düşüşün yılın ilk yarısında belirginleşeceğini gösteriyordu. Ocak ayında çekirdek enflasyonda düşüşün başlamamış olması ise çıktı açığından yeteri kadar destek gelmediği, yani ekonomideki yavaşlamanın tahmin edilen boyutlarda olmadığının bir göstergesi olarak görülüyor.

Dolayısıyla ekonominin yeterince yavaşlamaması, iç talebin yeterince gerilememesinin de bundan sonraki enflasyon gelişmelerinde belirleyici olma ihtimali sorgulanıyor.

Özetle: Çekirdek enflasyondaki artış eğilimi önümüzdeki aylarda devam eder, kurdaki değerlenme fiyatlara aynı oranda yansımazsa, enflasyonun yılsonunda yüzde 7’nin üzerine çıkma ihtimali artacak.

Bu takdirde aynı zamanda 2013’ün ilk yarısı boyunca da, Merkez Bankası’nın tahmininin aksine, hedefe yakınsama ihtimali zayıflamış olacak.

Merkez Bankası’nın revize ettiği, daha doğrusu artırdığı yeni enflasyon hedeflerine ulaşma ihtimali, daha ilk aydan tehlikeye girmiş olabilir. Bunu kesin bir dille söylemek için henüz erken ama bu noktaya şimdiden dikkat de çekmek gerekiyor.

Merkez Bankası’nın Hükümetin aşırı büyümeci tavrına uymasının bir sonucu olarak, eğer enflasyon biran önce tekrar tek haneye indirilip dizginlenemezse, işimiz çok zorlaşır.
Yazarın Tüm Yazıları