Anayasada adalet talebi öne çıkıyor

ANTALYA
TOBB önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği “Türkiye konuşuyor” sloganı ile yapılan Anayasa vatandaş toplantılarının yedincisi dün Antalya’da gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 600 kişinin katıldığı toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, diğer katılımcılar da yeni anayasanın yapılması konusunda mutabakat olduğunu, halktan bu konuda gelen yüksek katılımın da bunun kanıtı olduğunu vurguladılar. Cemil Çiçek, tüm siyasi partilerin son seçimde taahhütte bulunduklarını hatırlatıp, artık kendilerinin yeni anayasa için halka borçlu olduklarını, toplantıya katılanların da alacaklı olduğunu söyledi. Nisan ayı sonuna kadar sivil toplumdan ve TBMM dışındaki partilerden talepleri alacaklarını, 1 Mayıs’tan itibaren ise TBMM’de grubu bulunan ve anayasa komisyonuna eşit üye ile katılan siyasi partilerin çalışmaya başlayacağını kaydetti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Hak verilmez alınır” diyerek, toplumun yeni elbisesinin halk tarafından dikilmesi için çalıştıklarını, artık sadece uzmanların oturup da yazacağı bir anayasa olmaması için, bu “müzakereci demokrasi” yöntemiyle yürüyen toplantıları düzenlediklerini söyledi.
ANAYASA TOPLANTILARI ALMANYA’YA TAŞINIYOR
Yaptığımız özel sohbetlerde Çiçek’in toplantılardan çok memnun olduğuna, çok ciddi bir çalışma yapıldığını belirterek, organizasyonun çok başarılı olduğunu söylediğine, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da organizasyon konusunda gururlandığına şahit olduk.
Çiçek, Anayasa komisyonunda da havanın çok olumlu olduğunu ancak TBMM’deki son dönemdeki sert tartışmaların ister istemez havayı biraz bozduğunu söyledi. Kendisinin “Siz oraya bakmayın” diyerek, komisyonu motive etmeye çalıştığını kaydetti.
Herkesin temel haklar konusunda bir şey söylediğini örneğin herkesin özgürlük adalet gibi kavramları istediğini ama orada kalındığını hatırlatan Çiçek artık sivil toplum kuruluşlarına da “devletin işleyişi konusunda daha somut öneriler getirmeniz lazım” diyerek yönlendirmeye çalıştığını söyledi. Çiçek, herkesin daha somut şeyler söylemesinin komisyondaki çalışmaları rahatlatacağını da kaydetti.
Bu arada Çiçek’e özellikle Almanya’dan yoğun talep geldiğini, yurt dışındaki vatandaşların Anayasa toplantılarına katılmak istediklerini söylediğini öğrendik. Çiçek, dün TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve TEPAV Direktörü Güven Sak’a bu talebi iletti. Avrupa’da 3 milyon Türk’ün bulunduğunu ve bunların talebinin alınmasının önemli olduğunu kaydeden Çiçek’in bu isteği üzerine, Almanya’da bir toplantı düzenlenmesi için çalışmalara hemen başlandı. Bu ay içerisinde büyük ihtimalle Berlin’de yüksek katılımlı bir anayasa toplantısı yapılması beklenebilir.
Çiçek, yurtiçinde 5-6 yerde daha bu tür toplantılar yapılacağını ayrıca sadece gençler için bir toplantı düzenlenmesinin düşünüldüğünü söyledi. Bu arada İstanbul’da yapılacak toplantı için 1500-2 bin kişinin katılabileceği bir organizayon için hazırlık yapıldığını da duyduk.
ÖNCELİKLİ TALEP ADALET
Bu arada yapılan ilk 5 anayasa toplantısının sonuçları da TEPAV’ın internet sitesine kondu. Tüm illerde katılımcıların yeni anayasadan en önemli taleplerinin “adalet” olduğu ortaya çıkıyor. “Yeni anayasanın en çok hangisine katkı sağlamasını istersiniz” sorusu sorulup, özgürlük, eşitlik; istikrar, refah ve adalet maddeleri sayılıyor. Tüm toplantılarda en yüksek talep “adalet” için oluyor. Bir tek Diyarbakır’da yüzde 40 adalet, yüzde 40 özgürlük çıkmış, diğer tüm illerde yüzde 90 civarında çok büyük bir oranda adalet talebi öne çıkıyor.
Aynı şekilde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının azaltılması, son MİT tartışmalarında da gündeme gelen, kamu görevlilerinin imtiyaz ve dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda da çok yüksek oranda mutabakat sağlanmış bulunuyor. Katılımcılar her yerde büyük ağırlıkla fikir hürriyetinden ve siyasi partilerin kapatılmamasından yana oy kullanıyorlar.

 

Yazarın Tüm Yazıları