Paylaş
Karnavalda doyasıya eğlenmek serbest. Normal zamanlarda bile aşırı kalabalık olan bu şehir bir de karnaval zamanı yerli ve yabancı misafirlerle çok daha kalabalık. Son iki senedir de Kültür Yolu Festivali Adana’da düzenlenen karnavalla birleştirildi. Festival, katılımcı sayılarının özelliklerinin önceden belirlendiği özel önemli sanat gösterileri anlamı taşır. Karnavalı kısaca dilimize çevirdiğimizde şenlik anlamına gelmektedir. Bu açılımlara çokta benzer şekilde başlayan portakal çiçeği karnavalı ya da festivali yavaş yavaş değil adeta hızla rotadan çıkmış oluyor. Daha derin ve çok yönlü düşünüldüğünde farklı yorumlar yapan kişilere de rastlayabilirsiniz. Bu kişilere de kulak vermek gerekir bence. Kentin duyarlı saygın karar vericilerinin de bu konuyla ilgili müdahaleleri çok önem oluşturmakta bence.
KÜLTÜR VE SEVGİ ŞEHRİ
Öncelikle Festivallerin niye yapıldığı gerçeği ile ilgili kafa yoralım isterseniz… Türkiye’de çok sayıda festival var hemen hemen ülkemizin her köşesinde… Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı olan Adana, 13 Nisan'a kadar birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Ancak hem karnavalın hem de festivalin birleştirilmesi kimi çevreler tarafından beğenilirken, kimi çevrelerce de tepkilere yol açtı. Karnavalda yaşanan büyük coşku Festival süresince yoktu. Zaman zaman yaşanan aksaklıklar iki organizenin yan yana gelmesinden kaynaklandığı, sürenin uzamasının coşkuyu azalttığını belirten Vatandaşlar iki etkinliğin de çok güzel iz bıraktığını belirterek, “Karnaval ile Festival birbirinden ayrılsın. Kültür ve sevgi şehri Adana'mız ayrı tarihlerde iki etkinlik yaşasın. Yetkililer bu kente bunu çok görmesin” diye konuştular.
İKİ ORGANİZE DE MUHTEŞEM GEÇTİ
Burada bu yazıyı yazarken iki etkinliğin de muhteşem geçtiğini belirtmek isterim. Güzel başlamış, kentin markası haline gelmiş ciddi bir organizasyonumuzu daha da nasıl güzelleştirebiliriz, her yıl biraz daha yukarılara taşırız diye düşünmeliyiz. Bence tartışılması ve konuşulması gerekenin bu olduğuna inanıyorum. Festivali de sahiplenir bu kent, ayrı ayrı tarihlerde olursa çok daha iyi olur inancındayım ben de bazı kesimler gibi.. Bütün bunların ışığında ruhumuzu yıkayan gençleştiren arınmamızı sağlayan bu etkinliklere, gecesini gündüzüne katarak katkı koyan herkese, yerli yabancı misafirlere Adana adına teşekkür etmemiz gerektiğini de söylemek isterim.
“NİSAN’DA ADANA’DA “
Türkiye'de halkın hazırlayıp sahip çıktığı ilk sokak karnavalıdır. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı. Kimisi kapalı, kimileri açık alanda gerçekleşen konser, sergi ve gösterileri içeren karnavalın en önemli etkinliği, katılımcıların renkli kostümler giydiği kortej yürüyüşüdür. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, ünlüler ve özel sektörün ortak çabası ile gerçekleştirilir. Adana halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de katıldığı ve şehre turizm geliri yaratan bir etkinliktir.
Karnaval fikrinin öncüsü, Adanalı iş insanı Ali Haydar Bozkurt’ tur. Ali Haydar Bozkurt’un gençlik hayali olan Portakal Çiçeği etkinliği Adana‘nın önemli etkinlikleri arasında yerini aldı. Sloganı "Nisan'da Adana'da"'dır. Bu karnavalı Adana’ya kazandırdığı için Ali Haydar Bozkurt’a ne kadar teşekkür etsek az olur bence… Ülkenin en sıcak insanlarının, en aydınlık insanlarının, en neşeli, en candan insanlarının yaşadığı yerdir Adana.. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, son gününde 'Rengarenk Fest' etkinliğiyle büyük bir coşkuya sahne oldu. Türkiye Kültür Yolu Festivali iş birliğiyle gerçekleştirilen karnaval, 'Dünya Çocukları' temasıyla renkli ve neşeli bir atmosfer sundu. Adana'nın her köşesinden katılımcılar, son günün tadını çıkarırken, etkinlik şehri adeta bir görsel şölene dönüştürdü. Etkinliğin merkezi, Atatürk Parkı’nda müzik eşliğinde eğlenceli anlar yaşandı. Katılımcılar, birbirlerine renkli toz boyalar attı ve dans ederek karnavalın tadını çıkardı. Renklerin içinde kaybolan kalabalık, karnavalın eğlenceli havasına hızla kapıldı. Bu etkinlik, tüm yaştan insanı bir araya getirerek Adana'da unutulmaz günler yaşattı.
KARALAR: KARNAVAL KENTE CANLILIK KATTI
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yaptığı açıklamada, Portakal Çiçeği Karnavalı’na katılan yerli ve yabancı misafirlere teşekkür etti. Karnaval boyunca Adana’nın renk, neşe, müzik ve dayanışmayla dolup taştığını belirten Karalar, etkinliklerin kente büyük canlılık kattığını vurguladı. Karnavalın Adana’nın kültürel zenginliğini ve hoşgörüsünü yansıttığını belirten Karalar, “Portakal Çiçeği Karnavalı boyunca şehrimiz; renk, neşe, müzik ve dayanışmayla dolup taştı. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimizle birlikte Adana'mızın güzelliklerini paylaştık. Bu karnaval, Adana’nın nasıl bir kültür ve sevgi şehri olduğunun en güzel kanıtı” dedi. Başkan Karalar, sözlerini “Adana’ya bir kez gelen şehrimizden vazgeçemez. Seneye yeniden görüşmek üzere! Adana’ya gelin ciğerimi yiyin” diyerek noktaladı.
Paylaş